Π. Κουκουλόπουλος: Στα μέσα Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις για καταρροϊκό πυρετό

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 15:48
UPD:15:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (φωτ. αρχείου).

Στα μέσα Οκτωβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα μετά την τρίωρη σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εκπροσώπων κτηνοτρόφων ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει απολύτως διάφανα και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού.

«Η κυβέρνηση» τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που χθες είχαν καταχωρηθεί έως χθες Πέμπτη να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Στη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις που έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν για την ελληνική κτηνοτροφία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, ενώ γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να διευθετηθεί πλήρως το θέμα των βοσκοτόπων, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην εξισωτική αποζημίωση και την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε, ότι όλες οι πληρωμές θα «τρέξουν» κανονικά, τονίζοντας, ότι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό -στις αρχές της νέας χρονιάς- έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα