Η Ευρώπη «έσωσε» την ημέρα

Βουβή συνεδρίαση στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:26

ΧΩΡΙΣ κατεύθυνση κινήθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις ισχυρές κερδοφορίες από μεγάλες εταιρείες, ενώ τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής και τις καταναλωτικές δαπάνες δεν βοήθησαν τους επενδυτές να χαράξουν νέα στρατηγική.

Τα οικονομικά στοιχεία ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το νωρίτερο τον επόμενο μήνα, ώστε να... αποθερμάνει την οικονομία και να αναχαιτίσει πληθωριστικές πιέσεις.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις καταναλωτικές δαπάνες επιβεβαίωσαν την προοπτική που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα ότι, δηλαδή, η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τις εξελίξεις της οικονομικής ανάπτυξης και των κερδοφοριών οι οποίες είναι ισχυρότερες των προσδοκιών, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ο τρόπος αντίδρασης των κεφαλαιαγορών σε μια αύξηση των επιτοκίων, δεν είναι προβλέψιμοι.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 34,42 μονάδες, ποσοστό 0,34%, φθάνοντας στις 10.010,74 μονάδες. Με άνοδο 0,44 μονάδων, ποσοστό 0,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.926,03 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν ανεξάρτητη πορεία από τη Wall Street και κινήθηκαν εντόνως ανοδικά, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ενισχύονται πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα.

Τα κέρδη ευνοήθηκαν από την άνοδο των μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακοίνωση ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ διατήρησαν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, διότι επιβεβαίωσαν την προοπτική αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν οι μετοχές της Societe Generale και της ING, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 3,6% και 5,5% αντίστοιχα.

Σε υψηλότερα επίπεδα διαπραγματεύθηκαν και οι μετοχές της TUI -της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής εταιρείας στην Ευρώπη- μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση 3,3% στις κρατήσεις για θερινές διακοπές.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 1,1%, στις 980 μονάδες, το υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,2% και έκλεισε στις 2.711,50 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου με 2,95%, στις 10.825,10 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα