Αίτημα προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για τεχνική βοήθεια σε εργασιακά θέματα υπέβαλε η ΕΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να εξετάσει από την εργοδοτική πλευρά τον τρόπο καθορισμού των μισθών και τη ρύθμιση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως, τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση εισήγαγε θεμελιώδεις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον κυβερνητικές παρεμβάσεις άλλαξαν ριζικά το πλαίσιο και τις διαδικασίες συμβιβασμού και διαιτησίας.
Η ΕΣΕΕ τονίζει πως τα παραπάνω, μαζί με την τελευταία κυβερνητική απόφαση για καθορισμό στο εξής του κατώτατου μισθού μέσω των δικών της μηχανισμών, παρά μέσω συμφωνίας των ιδίων των κοινωνικών εταίρων, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα σοβαρές δυσκολίες σε όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση, υπογραφή και εφαρμογή νέων κλαδικών συμβάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο η τελευταία κλαδική σύμβαση στο εμπόριο υπεγράφη την 27η Ιουλίου 2012, με ισχύ από τη 1η Αυγούστου 2012, είχε διάρκεια ενός χρόνου, έληξε στις 31 Ιουλίου 2013 και παρατάθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013, λόγω της τρίμηνης μετενέργειας. Η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε τη μείωση του βασικού κλαδικού μισθού κατά 7%, από 901 ευρώ σε 860 ευρ’ω, αλλά διατήρησε όλες τις προϋπάρχουσες διατάξεις σε επιδόματα και άδειες.
«Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της κλαδικής συμβασης βρίσκονται σε αδιέξοδο, οχι μόνο εξαιτίας των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και λόγω της δυσκολίας να συμφωνήσουμε στην πρόταση της ΕΣΕΕ που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2013 για διαμόρφωση του βασικού μισθού στον κλάδο του εμπορίου στα 751 ευρώ», αναφέρει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω οι οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέγραψαν δύο «ενδιάμεσα» πρωτόκολλα συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2014, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων και εκφράζοντας την πρόθεση να υπάρξει κλαδική σύμβαση, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μη δεσμευτικό χαρακτήρα της για τα «μη μέλη» των οργανώσεων.
Μάλιστα στο δεύτερο πρωτόκολλο συμφωνίας τα υπογράφοντα μέλη αποφάσισαν να ζητήσον την βοήθεια της ILO αναφορικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης κυρίως με τους εξής δύο τρόπους:
-
Χρησιμοποιώντας το διεθνές κύρος και την εξειδίκευση της ILO για τη πραγματοποίηση μιας σύντομης έρευνας-μελέτης επί της γενικής δομής των κλαδικών συμβάσεων καθώς και επί των κατώτατων ή και μέσων μισθών στο κλάδο του εμπορίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
-
Διευκολύνοντας τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με οποιαδήποτε τρόπο, σε περίπτωση που τα υπογράφοντα μέλη το κρίνουν απαραίτητο το επόμενο διάστημα.
Το αίτημα της ΕΣΕΕ θα συζητηθεί από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη με τον Γενικό Διευθυντή της ILO Guy Ryder με την ευκαιρία της παρουσίασης της έρευνας «Ελλάδα: Παραγωγική Απασχόληση» και στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης της ηγεσίας της ILO με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ & ΣΕΤΕ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.