Β. Κορκίδης: Το εμπόριο δεν περιμένει θαύματα

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 14:29
UPD:14:32
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε, μάλιστα, το Κείμενο Πολιτικής να ονομαστεί «Έκθεση Ράιχενμπαχ».

Στις πρωτοφανείς πιέσεις που βίωσε η ελληνική αγορά αλλά και στη σημασία και στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜμΕ στην οικονομία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κατά την χθεσινή παρουσίαση του Κειμένου Πολιτικής «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» κατόπιν πρωτοβουλίας της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) και με τη συνεργασία της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΚΕΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε, μάλιστα, το Κείμενο Πολιτικής να ονομαστεί «Έκθεση Ράιχενμπαχ».

Στην παρέμβασή του, χαρακτήρισε το ελληνικό εμπόριο αδιαμφισβήτητο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Για τις ΜμΕ του ελληνικού εμπορίου, είπε, η λύση στο πρόβλημα εντοπίζεται σε τέσσερα σημεία: φορολογία, ρευστότητα, γραφειοκρατία, πάταξη του παρεμπορίου.

Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης, αναγκαίος είναι ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση, η κωδικοποίηση και η ταύτιση των φορολογικών διατάξεων και νομοσχεδίων με τις ανάγκες της αγοράς καθώς αυτό που παρατηρείται προς το παρόν είναι μία καθαρή απομύζηση πόρων από την αγορά χωρίς διάθεση να συνοδευθεί από κάποιου είδους φορολογική δικαιοσύνη. Αυτό συνδέεται βέβαια και με τις απαιτήσεις των δανειστών μας, αφού αυτές προσπαθεί να ικανοποιήσει ο φορολογικός παραλογισμός της τελευταίας τετραετίας, σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Όπως είπε, η ελλιπής ρευστότητα αποτελεί ένα δεύτερο καίριο σημείο. Η αδυναμία πρόσβασης των ΜμΕ στις πηγές χρηματοδότησης είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την ανάκαμψή τους. Η εξομάλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης είναι μία εξίσου επιτακτική ανάγκη, ιδιάζουσας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Τέλος, το παρεμπόριο, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, έχει λάβει απρόσμενες διαστάσεις  και στην ουσία υπονομεύει τις προσπάθειες του υγιούς εμπορίου για να ανακάμψει, σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Συνομοσπονδίας να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται προς όφελος της ΜμΕ επιχείρησης. «Η επί έξι χρόνια χάραξη πολιτικών για την αγορά, δίχως να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της αγοράς και οι απόψεις των εκπροσώπων της αγοράς δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί πλέον. Το εμπόριο δεν περιμένει θαύματα, αλλά συντονισμένες προσπάθειες. Δεν θέλει εξαιρέσεις, αλλά να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανόνας και εδώ», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα