Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των εκατοντάδων, όπως αποκαλύφθηκε τελευταία, προαπαιτούμενων για να λάβει η χώρα μας μια ακόμη δόση από τα δάνεια που έχει συνάψει από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Οπως κάθε φορά που αρχίζει ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων, έτσι και τώρα οι διαρροές για το εύρος των «παραχωρήσεων» ή των «απαιτήσεων» προς ή από την τρόικα λαμβάνουν μεγάλη έκταση και στην ουσία περιπλέκουν τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών να αντιληφθούν τι πραγματικά διαλαμβάνεται σ’ αυτές τις συνομιλίες.
Πάντως κατά την εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων θα είναι οι δυσκολότερες συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα μέχρι σήμερα.
Θα αφορούν όλα τα κρίσιμα θέματα και ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην οικονομική πολιτική στο σύνολό της, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους, προς το τέλος του φθινοπώρου, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάθε φορά που η τρόικα έρχεται στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κορυφώνεται η αγωνία στην κυβέρνηση και στην κοινωνία για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Καθώς βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόσο οι απαιτήσεις που προβάλλονται από τους ελεγκτές είναι ισχυρότερες και παράλληλα πιεστικές προς την κυβέρνηση για λύσεις σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία είτε είχαν τεθεί στα προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν υλοποιηθεί, είτε εκ των υστέρων εφευρίσκονται δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Ανάλογη θα είναι η τακτική των ελεγκτών και στην παρούσα αξιολόγηση.
Δεν θα δεχθούν αλλαγές στο πρόγραμμα. Όπου η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει παρεκκλίσεις θα απαιτήσουν ισοδύναμα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή οι δημοσιονομικοί στόχοι να μην αλλάξουν και να υλοποιηθούν μέχρι κεραίας.
Οι επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων είναι γνωστές και αναγνωρίσιμες. Αναγνωρίσιμες και στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Τα λόγια συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε υπήρξαν αρκετά από ηγέτες, κοινοβούλια, πολιτικούς, οικονομολόγους κ.λπ.
Οταν έφθανε όμως η στιγμή να ζητηθεί κάποια «χαλάρωση» από την ελληνική κυβέρνηση λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων, ούτε συζήτηση, απλώς υπενθύμιζαν να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και κυρίως τις μεταρρυθμίσεις. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες όταν θα κορυφωθούν οι συζητήσεις. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και οι στόχοι θα υλοποιηθούν με οποιοδήποτε κόστος.
Αυτό επιτάσσουν το μνημόνιο και οι εκτελεστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι το επιχείρημα των ελεγκτών το οποίο επικαλούνταν στο παρελθόν και θα αποτελέσει το ισχυρό «επιχείρημά» τους στο μέλλον, στις παρούσες και επόμενες συζητήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki. gr