Market Beat: Η εβδομάδα της τρόικας στην Αθήνα ξεκινά με καθοδική κληρονομιά

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 10:00
UPD:10:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η αδύναμη αντίδραση την τελευταία μέρα δεν ήταν ικανή να εξαφανίσει το αρνητικό αποτέλεσμα των προηγούμενων συνεδριάσεων και έτσι, η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν απώλειες πάνω από -5%. Οι traders στα παράγωγα μάλιστα, έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ Οκτωβρίου λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες χαμηλότερα του κλεισίματος  του υποκείμενου δείκτη. Εκφράζοντας τις πιο δυσοίωνες προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ, την εβδομάδα των επιτόπου ελέγχων της τρόικας στην πέμπτη και ίσως τελευταία προγραμματισμένη της επίσκεψη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την Τρίτη τελειώνει ο μήνας και μαζί του το εννεάμηνο. Σε πρώτο χρόνο αναμένεται η άφιξη της τρόικας, ενόψει της 5ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Κατά τα άλλα η εβδομάδα έχει στην ατζέντα της την λήξη της δημόσιας πρότασης του Μαΐλλη (3/10), την σημαντική γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής για την αύξηση κεφαλαίου (30/9) και την δημοσίευση των υπολοίπων αποτελεσμάτων όσων εταιρειών έκλεισαν χρήση τον Ιούνιο (ΕΒΖ, CPI, Επίλεκτος, Νάκας, Τεξαπρέτ) καθώς και της  ΒΙΟ (εξάμηνο) που δεν υποχρεούται να ανακοινώνει στις ημερομηνίες που δεσμεύουν τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.

Ο Σεπτέμβριος τελειώνει σε δυο συνεδριάσεις. Αλλά για την ώρα, η πτώση στη διάρκειά του (-6,48%) αντιστοιχεί με εκείνη που εμφανίζει ο μέσος όρος του ΧΑ για το τρέχον έτος(-6,55%). Συνεπώς είναι ο μήνας που συνέβαλε σημαντικά στο καθοδικό αποτέλεσμα του δεύτερου εξάμηνου που αποτελείται από το τρίτο τρίμηνο, που εκπνέει αύριο. Σε αυτό ο ΓΔ έχει χάσει  -10,53% ενώ στο πρώτο εξάμηνο κέρδισε +4,44%. Η έναρξη του τελευταίου τριμήνου είναι την Τετάρτη και αυτό τις δυο τελευταίες χρονιές ήταν θετικό για τις τιμές των μετοχών, αλλά από το 2009 ως και το 2011 ήταν ζημιογόνο.

Η στήλη γνωρίζοντας ότι στο αβαθές ΧΑ τα θαύματα δεν μπορούν να αποκλειστούν, αφού απομένουν δυο μέρες, θεωρεί πως αξίζει να αναφέρουμε ότι οι βασικοί δείκτες στο τρίτο τρίμηνο έχασαν περίπου -10,5% και ο FTSEM -13,3%.

Δεν είναι τυχαίο πως το ΧΑ στο πρώτο εξάμηνο είχε επίδοση +4,44% παρά τη βουτιά του εκλογικού Μαΐου. Στο δεύτερο χάνει -10,53% και στο 2014 -6,55%. Η αγορά μετοχών υπογραμμίζει πως ξεστράτισε η προσπάθεια κατά τη γνώμη των θεσμικών του εξωτερικού που πρωταγωνιστούν. Ο δε Σεπτέμβριος έχει δώσει στον ΓΔ απώλειες -6,48%. Ήταν συνεπώς κρίσιμος μήνας και μπορεί να υπολείπονται δυο συνεδριάσεις,  όπου λόγω μικρού βάθους μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά σε απόλυτους αριθμούς προκάλεσε τη ζημιά του έτους για τον ΓΔ. Τα blue chip με θετική μεταβολή φέτος το Σεπτέμβριο είναι οι ΕΥΠΡΟ +1,19% και ΕΥΡΩΒ +0,31%. Στον αντίποδα με απώλειες της τάξης του -20% συναντάμε τις ΜΙΓ και ΕΥΔΑΠ και πτώση από -10% ως -13,5% εμφανίζουν από τον 25άρη αλφαβητικά οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ήταν μήνας που έριξε γερό ψαλίδι στις κεφαλαιοποιήσεις, με τρεις διαδοχικά πτωτικές εβδομάδες. Έδωσε πάνω από -6,5% πτώση, ήτοι μεγαλύτερη του μέσου όρου, στις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Υπήρξαν ωστόσο και οι τίτλοι του 25άρη με χαρακτηριστικά άμυνας. Αφού έχασαν λιγότερο από τους βασικούς δείκτες, με μεταβολές από -1% ως -5,1% και ήταν αλφαβητικά, οι ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΙΝΛΟΤ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, και ΤΙΤΚ. Από τον FTSEM ξεχώρισαν οι απώλειες των ΑΤΤ -31,15% και ΙΝΤΚΑ -21,22% τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη βδομάδα με την τρόικα στην Αθήνα είναι δύσκολος ο εξωραϊσμός της εικόνας ενός μήνα που οι μεταβολές του, θετικές ή αρνητικές, δεν αστειεύονται.

Οι αγορές την Παρασκευή αντέδρασαν ανοδικά μετά από μια σειρά συνεδριάσεων που ασκήθηκαν πιέσεις λόγω επιφυλάξεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης σε Κίνα Ιαπωνία και Ευρώπη. Οι θεσμικοί στο ΧΑ στην τελευταία συνεδρίαση παρά το θετικό διεθνές κλίμα κύρια μετά το ξεκίνημα στην Wall Street, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν το μέσο όρο σε κλείσιμο με κέρδη. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή ανακοίνωσε την εκτίμησή του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ετήσια βάση κατά 4,6%, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό σε 2 - 1/2 έτη, με επιτάχυνση από το 4,2% που εκτιμούσε τον περασμένο μήνα. Στην Αθήνα απλώς ο 25άρης διατηρήθηκε πάνω από τις 352,5 μονάδες έχοντας μεταβολή +0,06%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Η Πρόεδρος της Fed έκανε το θαύμα της στα χρηματιστήρια της Wall Street, μετά την τρίτη της press conference ως επικεφαλής, ωθώντας τις τιμές των μετοχών ψηλότερα με τον S&P500 να γράφει, ενδοσυνεδριακά, τιμές ως τις 2019 μονάδες στη συνεδρίαση στις 19/9. Η εβδομάδα που ακολούθησε ωστόσο έφερε απώλειες, όχι σημαντικές αλλά υπολογίσιμες. Παράλληλα η ροή των ειδήσεων από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων και των εμπορευμάτων, την περασμένη βδομάδα, επέτρεψε στην εμφάνιση σεναρίων με αρκετά υψηλό βαθμό πιθανής επαλήθευσης που εξυπηρετούν και την κατεύθυνση της ανόδου αλλά και εκείνη μιας πτώσης διαρκείας.   

Η αδυναμία σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης φέτος υποδηλώνει ότι ίσως η κορύφωση για αυτές συνέβη στην πραγματικότητα το περασμένο έτος, όταν ο S&P600 SmallCaps αυξήθηκε κατά 39,7%. Τότε ο S&P500 LargeCaps αυξήθηκε επίσης κατά 31,6% και ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 29,6%. Μέχρι στιγμής φέτος, ο S&P 600 κινείται πλαγιοκαθοδικά, εμφανίζοντας πιο χαμηλές επιδόσεις από τους δείκτες για εταιρίες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Οι «αρκούδες» έχουν ήδη επισημάνει ότι αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι για πιθανή κορύφωση των δεικτών μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης. Επισημαίνουν ότι τα Ρ/Ε είναι… «τεντωμένα». Με την τελευταία δημοσίευση της Fed των δεδομένων των ταμειακών ροών (Flow of Funds) την περασμένη εβδομάδα, ξέρουμε ότι ο λόγος της κεφαλαιοποίησης του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ (εκτός μετοχών εταιριών του εξωτερικού) δια το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 1,67 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Αυτή είναι η υψηλότερη ανάγνωση μετά το τρίτο τρίμηνο του 2000.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας -1,4% και στο 2014 +7,2%, ενώ ο Dow έπεσε -1,0% και κερδίζει πλέον +3,2% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε -2,3% με επίδοση +3,3% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -2,4% με επίδοση έτους -3,8%. Ο δε Nasdaq100 υποχώρησε -1,1%, με άνοδο για το 2014 κατά +12,9%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 3 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -3,3% και στο τρέχον έτος κερδίζει +2,0%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,53% και στο 2014 είναι κάτω κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν κατά 7bps στο 3,21% χάνοντας φέτος 76bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 8bps, στο 3,10% (κάτω 303bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 2 μονάδες και κατέληξαν στο 2,39% (στο 2014 είναι κάτω 174bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,20%, και φέτος είναι κάτω 195bps), ενώ των γερμανικών bund υποχώρησαν 7 μονάδες βάσης στο 0,97% (το 2014 έπεσαν 96bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν το ίδιο κατά 8, φθάνοντας στο 1,31% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή στένεψε στα 34bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 39bps στο 6,16% (με πτώση στο 2014 226bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 8 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,47% και έχουν πέσει 55bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -0,6% και η ετήσια επίδοσή του είναι -0,4%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε -3,5% με απόδοση το 2014 -0,6%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας γλύστρισε κατά -1,4% και κερδίζει +9,4% φέτος. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,80% ενώ το 2014 έχει άνοδο +9,6%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -5,41% και στο τρέχον έτος αποδίδει -6,55%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα πτωτική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -1,0%, με άνοδο το τρέχον έτος 11,1%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -1,9%, το 2014 αποδίδει +5,1%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,1% με επίδοση για φέτος +1,0%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία συρρικνώθηκε -1,7%, κερδίζοντας +25,8%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +0,8% και το 2014 κερδίζει +11,0%.

ΧΑ

Η τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου που τελείωσε με πτώση μπορεί να μην ήταν η σκληρότερη της χρονιάς, αλλά θα λέγαμε ότι περιέλαβε τις πλέον βουβές καθοδικές συναλλαγές. Καθώς αρκετές μέρες η τάση στο ΧΑ δεν φαινόταν να συναρτάται από τη ροή των ειδήσεων, αλλά μόνο από την εικόνα που εμφάνισαν οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Γενικότερα, θα ορίζαμε ως βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών, την αδιαφορία των θεσμικών για κάθε τύπου θετική είδηση και την ευκολία με την οποία οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλούσαν μεγαλύτερες στο ΧΑ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την προσδοκία ότι η άνοδος της Παρασκευής 19/9 θα αποτελούσε την αρχή για ανατροπή της καθοδικής δυναμικής που ίσχυσε τις δύο προηγούμενες. Υπήρξε σαν αφορμή η διατήρηση της θέσης του ΧΑ στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια από την εταιρία που έχει την ευθύνη του σχηματισμού των δεικτών FTSE. Αλλά δεν συγκίνησε τους επενδυτές στην πρώτη συνεδρία που ήταν πτωτική αλλά με σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες (ΓΔ -1,36% 25άρης -1,59% με τον FTSEM στο +0,35%) και τζίρο λιγότερο από το ένα τρίτο της Παρασκευής. Την Τρίτη είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και ορισμένοι αναλυτές περίμεναν με την ευκαιρία των δηλώσεων να εμφανιστεί διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αντ’ αυτού, οι έντονες πιέσεις στο δεύτερο μέρος μιας συνεδρίασης με τζίρο ισοδύναμο περίπου της προηγούμενης, προκάλεσαν τη δεύτερη στη σειρά καθοδική μεταβολή (ΓΔ -2,57% 25άρης –2,66% με τον FTSEM στο -1,09%). Την Τετάρτη όλες οι αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά αλλά στο ΧΑ, με ακόμα χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, μέτρησε η εικόνα των ελληνικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις ενώ είχαν φθάσει στο 6,7% πέρασαν και έμειναν πάνω από το 7,2%. Έτσι οι μεταβολές των βασικών δεικτών έδειξαν πως στην Αθήνα τα καλά νέα έρχονται αδυνατισμένα αφού οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν ΓΔ +0,21% 25άρης +0,09% με τον FTSEM στο -0,21%. Την Πέμπτη η ροή των δεδομένων έφερε πιέσεις στις αγορές της ευρωζώνης και των ΗΠΑ μετά από μια έντονα ανοδική μέρα. Καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα από τις μεγάλες οικονομίες στη ζώνη του κοινού νομίσματος και από τις ΗΠΑ ήταν κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Στην Αθήνα οι πιέσεις ήταν σταθερές και οδήγησαν σε εγγραφή κατώτερης τιμής στο τέλος των συναλλαγών με τζίρο υπολογίσιμα ψηλότερο από της Τετάρτης και έδωσε μεταβολές των βασικών δεικτών που ήταν ΓΔ -1,63% 25άρης -1,53% με τον FTSEM στο -1,93%.

Την Παρασκευή, για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα, οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος όρισαν κατώτερο μέρας χαμηλότερο από εκείνο που ορίστηκε από τις συναλλαγές στο πρώτο. Όμως η θετική εικόνα από τις αγορές της Νέας Υόρκης συνέβαλλε στο να αντιδράσουν οι μετοχές του 25άρη μετά τις 16:10 και με τη βοήθεια των δημοπρασιών οι απώλειες του ΓΔ ελαχιστοποιήθηκαν σε αντίθεση με τον δείκτη της μεσαίας που για δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση έπεσε περίπου -1,9%.  Ο δε 25άρης, αφού οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή επιπέδου τιμών κατά 1,5 μονάδα ψηλότερα κατάφερε να εμφανίσει οριακή άνοδο. Ωστόσο την Παρασκευή 19/9 η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν 72,787 δις ευρώ και κατέληξε στις 26/9 στα 69,070. Ο ΓΔ σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες -5,41% με τον 25άρη στο -5,56% και τον FTSEM  στο -4,72% υπογραμμίζει πως σε μια βουβή από σημαντικές ειδήσεις εβδομάδα οι θεσμικοί πίεσαν αποτελεσματικά και γενικευμένα.

Για όλους τους δείκτες το ελάχιστο της Παρασκευής έγινε ελάχιστο εβδομάδας αλλά και μήνα ενώ κάτι αντίστοιχο ίσχυσε για 19 από τις 25 μετοχές του FTSE και για 12 από αυτές του FTSEM. Από τα blue chip, που συγκέντρωσαν πάλι τη μερίδα του λέοντος, ξεχώρισαν για την αμυντική στις πιέσεις συμπεριφορά  οι μετοχές ΑΛΦΑ που είχε απώλειες -1,54% ή το ένα τέταρτο του μέσου όρου και στην ίδια ομάδα, των μετοχών με μικρές απώλειες σε μια μεγάλη πτώση, συνυπάρχουν η ΕΕΕ με -0,58%, τα ΕΛΠΕ -1,85%, ΟΛΠ -1,33%, ΤΕΝΕΡΓ -1,82%, ΤΙΤΚ -0,80%  και μαζί η μόνη μετοχή με άνοδο η ΕΥΠΡΟ. Στον αντίποδα με κάθοδο από -6,8% και πάνω ως -17,2% εντοπίζονται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο με αλφαβητική σειρά  ΔΕΗ -7,5%, ΕΥΔΑΠ -10,9, ΕΥΡΩΒ -7,95%, ΕΧΑΕ -9,4%, ΜΕΤΚ -6,8%, ΜΙΓ -17,2%, ΜΠΕΛΑ -6,82%, ΜΥΤΙΛ -9,1%, ΟΠΑΠ -9,51%, ΟΤΕ -8,36%, και ΠΕΙΡ -7,8%. Η στατιστική εικόνα της αγοράς επιβαρύνθηκε την εβδομάδα πριν την εμφάνιση των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα.

Τεχνική ανάλυση

Για όλους τους δείκτες το ελάχιστο της Παρασκευής έγινε ελάχιστο εβδομάδας αλλά και μήνα ενώ κάτι αντίστοιχο ίσχυσε για 19 από τις 25 μετοχές του FTSE και για 12 από αυτές του FTSEM. Την ίδια μέρα η έκθεση της BofA- Merrill Lynch υπογράμμιζε πως «το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αποτελεί και το βασικό ρίσκο για τη Χώρα».  Όπως ανέφεραν, η Προεδρική εκλογή στις αρχές Φεβρουαρίου είναι αρκετά πιθανό να πυροδοτήσει Εθνικές εκλογές, οδηγώντας σε νέα Κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια Κυβέρνηση συνασπισμού, θα ακολουθήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις.

Η στήλη από τις 23/9 σημείωνε: «Οι ξένοι φοβούνται το πολιτικό σκηνικό, όχι τόσο της Κυβερνητικής αλλαγής, αλλά πολύ περισσότερο την περίπτωση μιας σειράς αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να βγει Κυβέρνηση, σενάριο που όπως έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη έχει και τις περισσότερες πιθανότητες. Έτσι λοιπόν πολλοί σκέφτονται ότι δεν χρειάζεται βιασύνη για να μπουν στο Χ.Α. και θα μπορούν να περιμένουν μέχρι ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο».

η πλειονότητα των blue chip που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των θεσμικών που κυριαρχούν στις συναλλαγές πιέστηκαν πολύ περισσότερο, με βάση το ποσοστό των απωλειών στο τρίμηνο από τις 30 Ιουνίου και μετά. Θα τις αναφέρουμε με ταυτόχρονη αναγραφή της μεταβολής τον Σεπτέμβριο και στο 2014 για να φανεί όσο είναι αυτό δυνατό ποιες μετοχές έχουν το πιο φρέσκο καθοδικό momentum.

Ο ΓΔ στο τρίτο τρίμηνο είναι στο -10,53% το Σεπτέμβριο -6,48% στο έτος -6,55%  

Ο 25άρης στο τρίτο τρίμηνο είναι στο -10,07% το Σεπτέμβριο -6,4% στο έτος -8,39%  

Ο FTSEM στο τρίτο τρίμηνο είναι στο -13,34% το Σεπτέμβριο -6,88% στο έτος -15,92%  

Αλφαβητικά τα blue chip με απώλειες μεγαλύτερες των βασικών δεικτών στο τρίτο τρίμηνο είναι

ΒΙΟ -17,6% με μεταβολή Σεπτεμβρίου ως τις 26/9 -11,98% και στο 2014 χάνει -4%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -13,51% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -7,51% και στο 2014 χάνει -3,6%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -25,2% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -11,49% και στο 2014 χάνει -3,14%

ΕΤΕ -12,73% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -10,73% και στο 2014 χάνει -39,48%

ΕΥΔΑΠ -20,00% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -20,34% και στο 2014 χάνει -2,97%

ΕΥΡΩΒ -12,20% με μεταβολή Σεπτεμβρίου +1,19% και στο 2014 χάνει -39,21%

ΕΧΑΕ -24,46% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -11,69% και στο 2014 χάνει -21,63%

ΙΝΛΟΤ -16,83% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -5,08% και στο 2014 χάνει -8,70%

ΜΕΤΚ -17,05% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -6,39% και στο 2014 χάνει -6,63%

ΜΙΓ -34,43% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -20,30% και στο 2014 χάνει -16,54%

ΜΠΕΛΑ -14,30% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,48% και στο 2014 χάνει -11,64%

ΟΛΠ -15,54% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -7,77% και στο 2014 χάνει -10,48%

ΟΠΑΠ -15,08% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -8,68% και στο 2014 +14,17%

ΠΕΙΡ -19,75% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -13,33% και στο 2014 χάνει -15,03%

ΤΕΝΕΡΓ -18,59% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -12,20% και στο 2014 χάνει -15,40%

ΤΙΤΚ -15,88% με μεταβολή Σεπτεμβρίου -1,87% και στο 2014 κερδίζει +0,61%

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως οι περισσότερες μετοχές του 25άρη έχουν φρέσκια καθοδική ορμή που την απέκτησαν λόγω των πιέσεων σε μια εβδομάδα με χαμηλής βαρύτητας ειδήσεις, αλλά, γεμάτη από δεύτερες σκέψεις των θεσμικών επί της ελληνικής περίπτωσης.  

Σήμερα

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα ιστορικά υψηλά τεσσάρων ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στις αρχές των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα, με ενίσχυση των τιμών στις ιαπωνικές μετοχές, αλλά σε άλλες ασιατικές μετοχές αποσιωπάται η ανάκαμψη της Παρασκευής στην Wall Street λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Χονγκ Κονγκ.

Στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές μειώθηκαν 2,3% σε χαμηλά τριών μηνών στη χειρότερη αναταραχή από τότε που η Κίνα πήρε και πάλι τον έλεγχο της πρώην βρετανικής αποικίας πριν από δύο δεκαετίες. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7% και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

Ακόμη και η συνήθως ήρεμο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ που του επιτρέπει να διακυμαίνεται σε στενή ζώνη τιμών έναντι του δολαρίου, υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, καθώς οι οδομαχίες επηρεάζουν τις δραστηριότητες ορισμένων τραπεζών.

«Θεωρούμε ότι η πρόσδεση (με το δολάριο ΗΠΑ), ήταν σχεδόν άθραυστη, αλλά η σημερινή πτώση της τιμής spot είναι μια προειδοποίηση ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η οικονομία είναι ευάλωτες στην πολιτική αβεβαιότητα, δήλωσε ο Tim Condon, οικονομολόγος της ING για την Ασία.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα ωστόσο, έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει την καταιγίδα, με τις μετοχές την Σαγκάη σε άνοδο 0,3%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,7% μετά την ανάκαμψη στις μετοχές των ΗΠΑ την Παρασκευή που διαδέχθηκε  το ξεπούλημα μια ημέρα πριν, με την αδυναμία του γιεν να βελτιώνει την ανάπτυξη στον τομέα των εξαγωγών.

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε τόσο υψηλά που έφθασε στις 85,737 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010, στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, αφού σημείωσε την 11η διαδοχική εβδομάδα κερδών την περασμένη εβδομάδα, επεκτείνοντας το μεγαλύτερο σερί νικών από το 1971 όταν αποφασίστηκε κ αποσύνδεση του από το χρυσό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή ανακοίνωσε την εκτίμησή του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ετήσια βάση κατά 4,6%, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό σε 2 - 1/2 έτη, με επιτάχυνση από το 4,2% που εκτιμούσε τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν την αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πιο λαμπρό σημείο στην παγκόσμια οικονομία, με την Federal Reserve σε πορεία για να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να θεσπίσουν περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Το ευρώ έπεσε σε ένα χαμηλό 22 μηνών στα 1,2667 δολάρια και τελευταία ανήλθε σε 1,2678 δολάρια, 0,1% κάτω από τα επίπεδα που έπιασε στις ΗΠΑ αργά την Παρασκευή.

Στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,529%.

Ο χαλκός μειώθηκε φθάνοντας σε χαμηλά που είχε να δει τρεις μήνες στα 6.666 δολάρια  ανά τόνο, επεκτείνοντας τις απώλειες του από ανησυχίες σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς και λόγω χαμηλής ζήτησης από την Κίνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο Γενικός Δείκτης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σπάζοντας σημαντικές στηρίξεις και αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την συνέχεια.

Ο Δείκτης διέσπασε οριστικά τη στήριξη των 1125 μονάδων και όποια προσπάθεια επαναφοράς πάνω από αυτή απέτυχε.  Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη πηγή ανησυχίας, ενώ τα "stress tests" των Τραπεζών, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η θέση της Κυβέρνησης για προσπάθεια διακοπής του προγράμματος με το ΔΝΤ, παραμένουν ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δεν "ακούει" πια τις θετικές ειδήσεις (όπως ήταν η ψήφιση του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο) και η απουσία αγοραστών οδηγεί την Αγορά χαμηλότερα παρόλο που δεν έχουν εκδηλωθεί ως τώρα μαζικές ρευστοποιήσεις.

Απομένουν δύο συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα που θα είναι ο έκτος συνεχόμενος πτωτικός, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί σε όλη την πορεία του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012.

Επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη οι  1040 μονάδες και 930 μονάδες που είναι το 38,2% και το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων( Fibonacci Retracement).Για ακύρωση της πτωτικής τάσης της Αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1170 μονάδες.

Οι επενδυτές, όσο παραμένει το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος εκλογών, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους παρόλο που διαμορφώνονται ελκυστικές τιμές σε επιμέρους μετοχές.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι Τράπεζες πήραν τελικά αυτό που ήθελαν "σώζοντας" κεφάλαια 2,5 – 2,6 δισ. ευρώ, από την θεωρητική "άσκηση αντοχής" τον προσεχή Οκτώβριο, η Αγορά ωστόσο πέραν από μια πολύ περιορισμένης εμβέλειας σε μονάδες και χρόνο αντίδραση συνέχισε την πορεία φθοράς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Είναι φανερό ότι το πολιτικό ρίσκο έχει επισκιάσει κάθε άλλο παράγοντα, επιβάλλοντας μια κατάσταση επιφυλακτικότητας η οποία για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό είχε επίπτωση και στα spreads των Ελληνικών ομολόγων. Η εκλογολογία και τα σενάρια της επόμενης μέρας διατηρούν το βαθμό αβεβαιότητας στην Αγορά, ακυρώνουν τις όποιες θετικές ειδήσεις καταγράφονται στο μακροοικονομικό μέτωπο (αύξηση καταθέσεων, έσοδα προϋπολογισμού πάνω από το στόχο, τουριστικές αφίξεις ρεκόρ κλπ) και βάζουν την Αγορά σε ένα κλίμα εσωστρέφειας.

Η αναχαίτιση αυτής της εσωστρέφειας δεν φαίνεται επί του παρόντος εφικτή και το Χ.Α. αρκείται σε σπασμωδικές ενδοσυνεδριακές κινήσεις που προέρχονται από τοπικές καθοδικές υπερβολές. Κοινώς η Αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση να συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, παρά να χτίσει μια τάση ή να αλλάξει η δυναμική.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το Χ.Α. έχει επιστρέψει σχεδόν εκεί που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σε όρους Γενικού Δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προοπτικών ή των κινδύνων η Ελληνική Αγορά, παρά τις αναβαθμίσεις της από τους ξένους οίκους και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, παραμένει υπό την πίεση άλλων παραγόντων.

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε αυτό τον ένα χρόνο που πέρασε, ίσως να μην δημιουργήθηκε ικανό μέγεθος αξίας ή να αυξήθηκε η "ορατότητα" της συνολικής εταιρικής κερδοφορίας, ώστε να απομακρυνθεί αισθητά η Αγορά από εκεί που ξεκίνησε, ακολουθώντας, έστω, την τάση των ξένων Χρηματιστηρίων.

Τεχνικά ο Δείκτης οδεύει προς νέο χαμηλό έτους αφού απέτυχε να κατοχυρώσει τις 1.150 μονάδες ή να συντηρήσει κάποιο επίπεδο στήριξης πριν χάσει τις 1.100 μονάδες. Η πτώση διαχέεται σχεδόν ομοιόμορφα στις Δεικτοβαρείς μετοχές οι οποίες έχουν πλέον απωλέσει και το τελευταίο οχυρό της μακροπρόθεσμης τάσης από τα διαγράμματα τους.

Οι ταλαντωτές, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιων τοπικών ανοδικών διορθώσεων.

Θα αναμέναμε την διόρθωση να ξεκινήσει μετά την καταγραφή των νεότερων φετινών χαμηλών (1.044) και την νευρικότητα της Αγοράς να εντείνεται όσο ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει το σημείο αναφοράς των 1.000 μονάδων. Η τάση γυρίζει θετική στις 1145 μονάδες όπου πλέον συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών»

Ξένοι αναλυτές

S&P: Βασικά δεδομένα και γεγονότα

ΗΠΑ

Στην έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, περιμένουμε οι θέσεις εργασίας να αυξηθούν κατά 250.000 την Παρασκευή η αγορά αναμένει 210.000 και τον προηγούμενο μήνα ήταν 142.000 και το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 6,0%. Εμείς και οι αγοραίοι αναμένουμε ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές θα αυξηθούν κατά 0,2%. Αναμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ο ISM της μεταποίησης  θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 58,0 με τους αναλυτές να ποντάρουν στο  58,5 και η προηγούμενη μέτρηση ήταν 59,0. Αναμένουμε ο  Chicago PMI να πέσει στο 62,0 τον Σεπτέμβριο. Προβλέπουμε ότι ο δείκτης του Conference Board της εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα αυξηθεί τον Σεπτέμβρη στο 94,0 και η προηγούμενη μέτρηση ήταν 92,4.

Ευρώπη

Εμείς και η αγορά αναμένουμε η ΕΚΤ να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια σε αναμονή στο 0,05% την Πεμπτη. Προβλέπουμε ο "flash" πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στη ζώνη του ευρώ να μειωθεί στο 0,3% σε ετήσια βάση την Τριτη. Προβλέπουμε ότι η κατανάλωση οικιακών αγαθών στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,2% τον Ιούλιο και  η συνολική κατανάλωση τον Αύγουστο σημείωσε άνοδο κατά 0,6%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουμε ότι η τελική εκτίμηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου πρέπει να επιβεβαιωθεί στο +0,8% q / q (Τρίτη), ακόμη κι αν λογιστική αναθεώρηση συνεπάγεται πιο σημαντικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας από το συνηθισμένο. Αναμένουμε ο PMI μεταποίησης τον Σεπτέμβριο να αναπηδήσει στο 53,5 από τον προηγούμενο μήνα που βούτηξε στο 52,5, αλλά ο  PMI των εταιριών υπηρεσιών θα ανακοινωθεί στο 59,0 από  60,5 τον προηγούμενο μήνα. Αναμένουμε ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο.

Ασία

Περιμένουμε τον PMI στην Κίνα για τον Σεπτέμβριο NBS να ανέβει στο  51,3 από 51,1 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την άνοδο της περασμένης εβδομάδας στο «flash» PMI της HSBC. Αλλού, αναμένουμε ότι η Reserve Bank of India θα κρατήσει τη νομισματική της πολιτική σε αναμονή στο 8,00% (Τρίτη), και στην Κορέα οι εξαγωγές το Σεπτέμβριο να ανακάμψουν κατά 7,1% σε ετήσια βάση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συναντήσεις με υπουργούς θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα που θα συζητηθούν με την τρόικα από την Τρίτη. Για σήμερα ο κ. Χαρδούβελης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, το περιοδικό Spiegel χαρακτηρίζει καλές τις προοπτικές του ελληνικού χρέους, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά. Παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σύμφωνα με σύντομο άρθρο που δημοσιεύεται στην αυριανή έντυπη έκδοση του Spiegel, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ' ότι έχει αρχικά προβλεφθεί.

Στενή συνεργασία ευρωπαϊκών τραπεζών και εποπτικών αρχών για οποιαδήποτε φήμη αφορά στα επικείμενα αποτελέσματα των stress tests  ζητά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Την Δευτέρα η ΕΚΤ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις τράπεζες που μετέχουν στα stress tests και θα αποκαλύψει μέρος των αποτελεσμάτων πριν τις επίσημες ανακοινώσεις στα τέλη του επόμενου μήνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπογράψουν έγγραφο εχεμύθειας που τους απαγορεύει να κάνουν ανακοινώσεις ή να συζητήσουν με τις εποπτικές αρχές για τις ασκήσεις αντοχής πριν την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου.

Την εδραιωμένη συνεργασία μεταξύ Κορέας και Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτης Μίχαλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Hyundai Heavy Industries. Ο κ. Μίχαλος, ο οποίος ηγείται επιχειρηματικής αποστολής των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) στην Κορέα, υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης των ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού στους καταλόγους προμηθευτών της Hyundai, με την ευκαιρία της συμμετοχής εταιρειών μελών της HEMEXPO στην έκθεση Marine Tech 2014 που ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Changwon.

Ανοδικά κινήθηκαν ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία του Ομίλου Jumbo στην οικονομική χρήση 2013/2014, ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των αναλυτών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου για την χρήση Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014, ανήλθαν σε 541,85 εκατ. ευρώ έναντι 502,18 εκατ. ευρώ την περσινή χρήση, σημειώνοντας αύξηση 7,90%. Τα καταστήματα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία κατέγραψαν διψήφια αύξηση των πωλήσεων, ενώ τα καταστήματα στην Ελλάδα κατέγραψαν μικρή αύξηση τζίρου. Η επίδοση των δύο πρώτων υπέρ-καταστημάτων στη Ρουμανία ήταν σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες.

Στα 17 δισ. διαμορφώνεται η αποτίμηση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2014. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι συμμετοχές του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτιμώνται σε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, επομένως η διακύμανση στην αγορά επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά αποτελέσματα του Ταμείου. Στις 31/12/2013 η αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου αποτιμήθηκε στα € 22,6 δισ. έναντι € 19,7 δισ. στις 30/06/2014, λόγω της επίπτωσης των τιμών στις οποίες διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των ανακεφαλαιοποιήσεων. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να περάσει στα χέρια των τραπεζών το 70% της Νηρεύς, ακολουθώντας το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Σελόντα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», ουσιαστικά οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και του ισχυρού παίκτη της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας «έδωσαν τα χέρια», έχοντας συμφωνήσει σε όλα τα βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του restructuring του ομίλου.

Την έκδοση κοινών ομολογιών ύψους έως 5 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση αποφάσισε χθες η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της MLS Πληροφορική. Η Γ.Σ. εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων της έκδοσης.

Αποφάσισε επίσης την μεταβίβαση στο δ.σ. της αρμοδιότητας για πέντε έτη για έκδοση κοινών ομολογιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με  κεφαλαιοποίηση αποθεματικού υπεραξίας αναπροσαρμογής ακινήτων Ν. 2065/92 δεν ελήφθη απόφαση καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχη υποχρέωση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Χαμηλότερη από το +1,8% που προβλέπει η κυβέρνηση ενδέχεται να είναι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2014, αν και θα παραμείνει σε καλή κατάσταση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. «Μπορεί στο τέλος τα νούμερα της ανάπτυξης να είναι λίγο πιο κάτω από τις προβλέψεις μας για 1,8%», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Το ποσό των 161 εκατ. στερλινών (263,7 εκατ. δολ.) άντλησε η Lloyds Banking Group από την πώληση 57,5 εκατ. μετοχών, ποσοστό 11,5%, της TSB Banking Group, έναντι 280 πενών ανά μετοχή. Μέσω της πώλησης των μετοχών, η Lloyds μείωσε τη συμμετοχή της στο 50% και έρχεται πιο κοντά στο στόχο να αποχωρήσει από την ΤSB έως τα τέλη του 2015, βάσει του όρου για την κρατική διάσωση της Lloyds στη διάρκεια της κρίσης. Η πώληση μετοχών προσέλκυσε ενδιαφέρον από επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχοντας ως πόλο έλξης την έκθεση στην οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας μέσω της TSB.   

 Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών του Μανχάταν φέρεται να έχει μπει η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Commerzbank, κατηγορούμενη για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφού απέτυχαν να στοιχειοθετήσουν ποινικές κατηγορίες για ηχηρές υποθέσεις που ανάγονται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε άλλου τύπου εγκληματικές δραστηριότητες στο εσωτερικό του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επαφές με έξι τράπεζες φέρεται να είχαν αυτή την εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια επίτευξης συντονισμένου  διακανονισμού στην υπόθεση συνωμοσίας και πιθανής χειραγώγησης της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος. Σύμφωνα  με τη WSJ, η βρετανική αρχή FCA είχε προκαταρκτικές συνομιλίες για διακανονισμό με στελέχη και νομικούς συμβούλους των Citigroup, JP Morgan Chase & Co., Barclays, Royal Bank of Scotland, HSBC Holdings και UBS.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα