Γνώμη: Μνημόνιο ώρα μηδέν

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 07:14
UPD:07:14
EPA/JENS BUETTNER

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα σήμερα της Ελλάδας είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, με τη χώρα μας να έχει μια από τις καλύτερες κοινοτικές επιδόσεις στο έλλειμμα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την Τρίτη ξεκινάει η κρισιμότερη αξιολόγηση από την ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς μνημονίου, δεδομένου ότι αυτή τη φορά θα κριθεί η έξοδος από το πρόγραμμα, αλλά και οι προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία της έναρξης των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, δηλαδή η Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών, αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Είναι και αυτό μέρος του διαπραγματευτικού παιγνιδιού.

Η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού και πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις δημοσιοποίησε την απόφασή της και μάλιστα ενώπιον της καγκελαρίου Μέρκελ να μη ζητήσει ούτε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ούτε νέο πρόγραμμα. Θέλει επίσης να πάρει το «πράσινο» φως από την τρόικα και τους εταίρους προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγγελία φοροελαφρύνσεων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους οικονομικούς και πολιτικούς υπολογισμούς και κατέληξε ότι η ικανοποίηση των δύο παραπάνω ζητημάτων θα είναι επωφελής για την οικονομία και για την ίδια εν όψει και των διεργασιών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για κανένα από τα δύο αυτά θέματα. Φρόντισαν, όμως, τις τελευταίες μέρες να διαρρεύσουν θέσεις τους, αλλά και «κόκκινες γραμμές», προφανώς θεωρώντας ότι η ελληνική πλευρά έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων.

Για την έξοδο από το πρόγραμμα οι δανειστές δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις, όσο ήταν με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί γιατί θεωρούν πως η περίπτωση της Ελλάδας, χώρας από την οποία ξεκίνησε και η κρίση, είναι ειδική και τα προβλήματα περισσότερα.

Φοβούνται δηλαδή για την αντίδραση των αγορών, η οποία εάν δεν είναι θετική μπορεί να δημιουργηθούν κλυδωνισμοί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αφού ναι μεν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται σήμερα με επιτόκια προ κρίσης, ωστόσο οι οικονομίες και των τεσσάρων χωρών είναι εύθραυστες και κυρίως δεν αντέχουν άλλη κρίση.

Είναι βέβαιο ότι οι εταίροι δεν θα σταθούν εμπόδιο σε μια κυβέρνηση, όπως η ελληνική, η οποία επιθυμεί πάση θυσία να βγει από το μνημόνιο.

Ωστόσο, αυτό που θα απαιτήσουν είναι η έξοδος να συνοδεύεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους να μπορεί η χώρα να σταθεί στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα σήμερα της Ελλάδας είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, με τη χώρα μας να έχει μια από τις καλύτερες κοινοτικές επιδόσεις στο έλλειμμα.

Επειδή αυτό το επίτευγμα στέλνει και το πιο θετικό μήνυμα στις αγορές, οι δανειστές θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπονομευθεί και για το λόγο αυτό διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δέχονται να συζητήσουν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, αλλά χωρίς χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των στόχων.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα