Alpha Bank: Η Ελλάδα μπορεί χωρίς το ΔΝΤ από το 2015

«Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να καλύψει χωρίς κανένα πρόβλημα τις χρηματοδοτικές του ανάγκες το 2015»
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 13:50
UPD:13:58
SOOC/Menelaos Myrillas

Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η τράπεζα χαρακτηρίζει «μάλλον πρόωρη και υπερβολική» την εκτίμηση του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικού κενού 12,6 δισ. ευρώ το 2015.

Δυνατή θεωρεί η Alpha Bank την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα από το 2015, με δεδομένο όμως ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει εκτελεσθεί κανονικά το 2014.

Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η τράπεζα χαρακτηρίζει «μάλλον πρόωρη και υπερβολική» την εκτίμηση του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικού κενού 12,6 δισ. ευρώ το 2015.

«Με την επανάκαμψη της χώρας στις αγορές, καθώς και την ενεργή διαχείριση του χρέους και την άντληση πόρων από φορείς Γενικής Κυβέρνησης και την καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2014, προκύπτει ότι το χρηματοδοτικό κενό στη διετία 2014-2015 είναι σχεδόν μηδενικό, ακόμη και χωρίς νέο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο δελτίο, προκύπτει πλεόνασμα χρηματοδότησης 8 δισ. ευρώ το 2014 και έλλειμμα χρηματοδότησης 0,5 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015. Χρηματοδοτικό κενό μπορεί ενδεχομένως να προκύψει μόνο στον βαθμό που θα καθυστερήσει η καταβολή των δόσεων του προγράμματος από το ΔΝΤ. Εκτιμάται, όμως, ότι ακόμη και οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής προς τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έχει ήδη σχεδιασθεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, η συζητούμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατή από το 2015, με δεδομένο όμως ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει εκτελεσθεί κανονικά το 2014», εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το ελληνικό δημόσιο μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει χωρίς κανένα πρόβλημα τις χρηματοδοτικές του ανάγκες το 2015 - ακόμη και χωρίς την συμβολή του ΔΝΤ - και μπορεί επίσης να εξασφαλίσει σημαντικές εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν, πάντως, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι «το ισχύον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι θα εφαρμόζεται και το 2015-2016 (στη φάση που κύρια επιδίωξή του είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης που άρχισε ήδη από το 20014) με την ίδια επιτυχία που εφαρμόστηκε στην περίοδο 2012-2014 (στη φάση όπου η κύρια επιδίωξη ήταν αναγκαστικά η εξάλειψη των τεράστιων μακροοικονομικών και η δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας)».
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα