Η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό θα είναι ασθενής, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό αποτελεί μη βέλτιστο αποτέλεσμα από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι, όπως έχει παρατηρηθεί από διάφορους μελετητές, η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό είναι κατά μέσο όρο ασθενέστερη από την ανάκαμψη με τραπεζικό δανεισμό.
«Ένα βασικό χαρακτηριστικό που λειτουργεί ανασταλτικά για την οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ στην παρούσα φάση είναι η υποτονικότητα των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα και προς τις επιχειρήσεις ειδικότερα. Αυτό ισχύει τόσο για το σύνολο των χωρών όσο και για πολλές επιμέρους χώρες», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα μέτρα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρεις τομείς: τη νομισματική πολιτική, την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές και συνεπώς τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης της οικονομίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκτίμησε πως η συνολική αξιολόγηση και η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Σημείωσε επίσης ότι η Τραπεζική Ένωση θα συμβάλει και στη μείωση του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Όσο πιο γρήγορα εξυγιάνουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους, τόσο πιο εύκολα θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και θα παρέχουν πιστώσεις προς την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.