Swiss Life : Πώληση μετοχών και ομολόγων 900 εκατ. δολ.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 10:09

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 1,15 δισ. ελβετικών φράγκων (900 εκατ. δολ.), κάνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελβετίας, Swiss Life Holding, προκειμένου να μεταφέρει την κυριότητα της τράπεζας, Banca del Gottardo, στους επενδυτές από τους ασφαλισμένους.

Η ασφαλιστική εταιρεία σχεδιάζει να εισπράξει το ποσόν των 834 εκατ. ελβετικών φράγκων από την πώληση 8,34 εκατ. μετοχών προς 100 ελβετικά φράγκα η μία και χαμηλότερα σε ποσοστό 39% από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 164,5 ελβετικά φράγκα η μία. Επίσης η Swiss Life θα πουλήσει μετατρέψιμα ομόλογα, αξίας 317 εκατ. ελβετικών φράγκων, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

«Η Banca del Gottardo πηγαίνει πολύ καλά και τα κέρδη της μέσα στο έτος θα είναι υψηλά» ανέφερε ο επικεφαλής της Rolf Doerig, σε δήλωσή του.

Η Swiss Life αποφάσισε να κρατήσει την Gottardo, ιδιωτική τράπεζα που αγόρασε το 1999, αντί του ποσού των 2,4 δισ. ελβετικών φράγκων, μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την πώλησή της σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την UniCredito Italiano SpA, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στην τιμή. Ο Doerig, 47 ετών, ήθελε να πουλήσει την Gottardo, μετά την επέκταση της εταιρείας στον τομέα της τραπεζικής στα τέλη του 1990.

Η εταιρεία προσπαθούσε για δύο χρόνια να πουλήσει την τράπεζα, με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας. Η Gottardo αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο της Swiss Life/Rentenanstalt, την κύρια εταιρεία διαχείρισης. Με την μεταφορά της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης, οι μέτοχοι θα εισπράξουν μέρισμα από τα κέρδη, το οποίο πριν εισέπρατταν οι ασφαλισμένοι.

«Η Swiss Life φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 2004 και θα αυξήσει την κερδοφορία της», πρόσθεσε ο Doerig.

Το πώς θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια που θα αντληθούν, θα είναι το θέμα συζήτησης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα στη Ζυρίχη. Η εταιρεία διαχείρισης δαπανά περίπου 1,34 ελβετικά φράγκα για την Gottardo, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Swiss Life τον Μάρτιο. Η τελευταία, προσφέρει στους μετόχους της μία νέα μετοχή για κάθε τρεις μετοχές που ήδη αυτοί κατέχουν. Η περίοδος των εγγραφών για την αγορά μετοχών αρχίζει στις 24 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως την 1η Ιουνίου.

Το περασμένο μήνα η Swiss Life ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει τουλάχιστον 8,35 εκατ. μετοχές με αξία 50 ελβετικών φράγκων η μία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά. Επίσης σχεδίαζε να αυξήσει επιπλέον το υποθετικό κεφάλαιο κατά δύο εκατ. μετοχές έναντι 50 ελβετικών φράγκων η μία με μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε το σχέδιο της μεταβίβασης στις 30 Μαρτίου.

Σύμβουλοι της έκδοσης είναι η UBS AG και η Goldman Sachs Group Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα