VNU NV : Προς πώληση στοιχείων της αξίας δύο δισ. ευρώ

Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 11:47

ΣΚΕΨΕΙΣ, για την πώληση του τμήματος τεηλεφωνικών καταλόγων, κάνει η εταιρεία VNU NV, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας έρευνας αγοράς, ACNielsen, αξίας τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολ.), εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Η εταιρεία, σχεδιάζει να διερευνήσει τις στρατηγικές ευκαιρίες για το τμήμα των καταλόγων της, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής πώλησής του, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

«Η δραστηριότητα ενδέχεται να κοστίζει δύο δισ. ευρώ», ανέφερε ο Hans Slob, οικονομικός αναλυτής, της Rabo Securities, στο Αμστερνταμ. Χρηματιστές της SNS Securities, εκτιμούν – σε σημείωμα προς τους πελάτες τους - ότι η τιμή πώλησης θα κυμανθεί από δύο έως 2,4 δισ. ευρώ.

Η Yell Group Plc., εκδότρια των τηλεφωνικών καταλόγων στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να εξετάσει το θέμα της αγοράς, ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, John Davis, σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας : «Η διοίκηση της Yell δεν έχει συζητήσει ακόμη το ενδεχόμενο εξαγοράς, ωστόσο έχει πει πολλές φορές ότι εξετάζει πιθανές εξαγορές για την επέκτασή της στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη».

Η VNU, η οποία εκδίδει παράλληλα το περιοδικό μουσικής Billboard, πούλησε το περιοδικό για καταναλωτές που εξέδιδε, όπως και περιφερειακές εφημερίδες, που κατείχε, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από έσοδα που βασίζονται στη διαφήμιση.

Η εταιρεία, κατέστη η μεγαλύτερη παροχής στοιχείων έρευνας αγοράς, μετά την εξαγορά της ACNielsen στην οποία προχώρησε το 2001, αντί του ποσού των 2,3 δισ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει, ότι θέλει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην έρευνα αγοράς και μέσων.

Σημειώνεται, ότι, η VNU World Directories, απασχολεί περίπου 2.200 ανθρώπους και το 2003 εμφάνισε λειτουργικά κέρδη ύψους 211 εκατ. ευρώ. Με το ήμισυ τουλάχιστον από το ποσόν που θα αντλήσει από αυτήν την πώληση, θα χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδιζαν 1,05 ευρώ, ποσοστό 4,9%, φθάνοντας στα 22,60 ευρώ η μία στις 9:11' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Η μετοχή φέτος έχει υποχωρήσει κατά 10,2%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σύμβουλος πώλησης έχει αναλάβει η Credit Suisse First Boston και η Goldman Sachs Group Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα