Η ομιλία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας στη σημερινή γ.σ.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 16:12

«Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Ως Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έχω την τιμή να σας παρουσιάσω, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, τον απολογισμό του 2003. Επίσης, μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να αναφερθώ στην πορεία της Τράπεζας για το τρέχον έτος, αλλά και να σας αναπτύξω τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Διοίκησης για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Ομίλου.

Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση των πεπραγμένων του 2003, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην Εθνική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Αναμφισβήτητα, πολλές και ουσιαστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί υπό τη διοίκηση του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά και έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για την εξέλιξη της Τράπεζας. Ανάμεσα στα επιτεύγματα ιδιαίτερης μνείας χρήζουν η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, η στροφή της Τράπεζας προς τη λιανική τραπεζική, η επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου. Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί διεθνώς σε ακόμη πιο ανταγωνιστικό και ‘ανοικτό’ περιβάλλον, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ωθούνται από συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση και δημογραφικές αλλαγές. Στο περιβάλλον αυτό, η Εθνική Τράπεζα, για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επιτυχία, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το διοικητικό και λειτουργικό της μοντέλο και να υιοθετήσει πιο σύγχρονους τρόπους λήψης αποφάσεων.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Το 2003 υπήρξε μία εξαιρετική χρονιά για την Εθνική Τράπεζα. Έχουμε υπερβεί τους αρχικούς μας στόχους, διευρύναμε την κλίμακα των προϊόντων μας και ολοκληρώσαμε σημαντικά προγράμματα, όπως την πρώτη φάση εκσυγχρονισμού του δικτύου των καταστημάτων μας και την ολοκλήρωση του βασικού κορμού των επενδύσεων στην περιοχή των Βαλκανίων με την εξαγορά της Banca Romaneasca στη Ρουμανία. Αποτέλεσμα της ιδιαίτερα θετικής πορείας των εργασιών του Ομίλου το 2003 ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών της Εθνικής Τράπεζας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, της οργανικής της κερδοφορίας.

Το 2003, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €360.3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 69% σε σχέση με το 2002. Το προ φόρων οργανικό αποτέλεσμα του Ομίλου διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των €374 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 51%. Η μεγάλη αυτή αύξηση της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

· Στην αλλαγή της διάρθρωσης του ενεργητικού χάρη στην αλματώδη αύξηση των χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής και των χορηγήσεων προς τις μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της Ελληνικής οικονομίας.

· Στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

· Στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

Ενδεικτικό της επιτυχίας μας στη λιανική τραπεζική είναι ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια του 2003, σημείωσαν αύξηση κατά 35% υπερβαίνοντας τα €1.8 δισ., με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στο τέλος του έτους να διαμορφωθούν σχεδόν σε €7 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 23%. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο των χορηγήσεών μας στη στεγαστική πίστη είναι ίσο με τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων των επόμενων δύο μεγαλύτερων τραπεζών στον κλάδο. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των νέων εκταμιεύσεων, το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στη στεγαστική πίστη διατηρήθηκε σταθερό το 2003, στα επίπεδα του 26%, παρά το συγκριτικά μεγαλύτερο ύψος αποπληρωμών κεφαλαίου λόγω της ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου. Αυτή η θετική τάση ενισχύεται τους πρώτους τρεις μήνες του 2004, με τις νέες εκταμιεύσεις να αυξάνονται κατά 66% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Την ίδια εντυπωσιακή ανάπτυξη είχε και η καταναλωτική πίστη. Στην εξαιρετική εξέλιξη των εργασιών της Εθνικής Τράπεζας συνέβαλε η απελευθέρωση των ορίων της καταναλωτικής πίστης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΕΤΕ, αξιοποιώντας το γεγονός αυτό, προσάρμοσε τα προϊόντα και τις διαδικασίες της, με στόχο την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του δανειολήπτη. Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών το 2003 αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων σημείωσαν αύξηση κατά 31%.

Ο τομέας της επαγγελματικής πίστης, όπως τον αποκαλούμε, ή της χρηματοδότησης μικρών, κυρίως ατομικών, επιχειρήσεων αποτέλεσε κατά το 2003 το δυναμικότερο αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων με τη δημιουργία νέων, ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προϊόντων, απαντώντας στις ιδιαίτερες ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα δανείων προς τις μικρές αυτές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 65% το 2003 με ταυτόχρονη αύξηση κατά 44% των χρηματοδοτούμενων πελατών. Για παράδειγμα, το σημαντικότερο προϊόν μας στην επαγγελματική πίστη, το ‘Ανοικτό Επαγγελματικό Πλάνο’, σημείωσε αύξηση των υπολοίπων άνω του 280%.

Τέλος, το 2003, ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην επέκταση της Τράπεζας στη χρηματοδότηση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπολείπεται των ανταγωνιστών της. Κατά το χρόνο που μας πέρασε μέσω της κινητοποίησης του δικτύου καταστημάτων και εκμετάλλευσης της μεγάλης καταθετικής μας βάσης πετύχαμε την κατά 20% αύξηση των υπολοίπων δανείων προς τις μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της επιχειρηματικής πίστης.

Ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωση της κερδοφορίας, κατά το 2003, είχαν τόσο ο τομέας της διαχείρισης περιουσίας πελατών όσο και οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Στη διαχείριση περιουσίας πελατών η Τράπεζα κατανόησε την ανάγκη για προσφορά εναλλακτικών μορφών επένδυσης στους πελάτες της, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για υψηλότερες αποδόσεις από τα ελληνικά νοικοκυριά και την ανάγκη για καλύτερη γεωγραφική και προϊοντική διαφοροποίηση των επιλογών με στόχο τη μείωση του κινδύνου. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσα να αναφέρω τα καταθετικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και τα προϊόντα SICAV. Αποτέλεσμα της προσπαθειών αυτών ήταν η αύξηση του μεριδίου αγοράς στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 8.6 ποσοστιαίες μονάδες στο 25.3% στο τέλος του 2003, ενώ τα έσοδα από προμήθειες προερχόμενες από τη διαχείριση περιουσίας πελατών αυξήθηκαν στο 11%. Επίσης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ιδιωτών πελατών με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Σημαντική συμβολή στην αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου το 2003 είχαν οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου και ιδιαίτερα η παρουσία της Τράπεζας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι οικονομίες τους έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερη δυναμική, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει εδραιώσει τη θέση του στην περιοχή μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης. Στο τέλος του 2003, η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε το 81.6% του μετοχικού κεφαλαίου της Banca Romaneasca, ενώ παράλληλα αύξησε σημαντικά την παρουσία της στη Σερβία προβαίνοντας στην ίδρυση 8 νέων καταστημάτων στη χώρα. Αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη ήταν η αύξηση κατά 36% των χορηγήσεων, που έφερε αύξηση κατά 83% των οργανικών κερδών, ποσοστό που αποτελεί περίπου το 9% των οργανικών κερδών του Ομίλου.

Τέλος, στην αύξηση της κερδοφορίας το 2003 συνέβαλε η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικού παρέμειναν στα επίπεδα του 2002, ενώ η αύξηση των λοιπών εξόδων διοίκησης περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω προσπάθειας, ο συντελεστής αποτελεσματικότητας του Ομίλου (συνολικό κόστος λειτουργίας προς σύνολο εσόδων) σημείωσε δραστική βελτίωση από 71.7% το 2002 σε 66.2% το 2003, χωρίς όμως να διαμορφώνεται ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας μας είναι σχετικά ανελαστικό.

Ενόψει της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων της στην εύλογη αξία τους. Για τον ίδιο λόγο, στον ενοποιημένο ισολογισμό της 31.12.2003 συμπεριλήφθηκαν με τη μέθοδο της καθαρής θέσης 19 θυγατρικές συνδεδεμένες επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Μετά από αυτές τις προσαρμογές, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση από 7.4% το 2002 σε 10.1% το 2003, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 12.9% από 10.4% το προηγούμενο έτος.

Με βάση τη βελτίωση της κερδοφορίας του 2003, αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής δομής της Τράπεζας και του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προτείνει σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος €0.65 ανά μετοχή, έναντι μερίσματος (αναπροσαρμοσμένου) €0.41 ανά μετοχή για τη χρήση του 2002, ενώ το συνολικό ποσό που προτείνεται προς διάθεση στους μετόχους ανέρχεται στο ποσό των €165.8 εκατ., ποσό που αντιπροσωπεύει άνω του 57% των καθαρών κερδών της Τράπεζας [ή το 46% των καθαρών μετά από φόρους κερδών του Ομίλου].

Κύριες και Κύριοι Μέτοχοι,

Στη θετική εξέλιξη των μεγεθών της ΕΤΕ, καθοριστικά συνέβαλε το ευοίωνο μακροοικονομικό περιβάλλον. Παρά τη συνεχή επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελληνική οικονομία διατήρησε τον αναπτυξιακό της δυναμισμό, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4%. Κύριοι παράγοντες αυτής της δυναμικής ήταν η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και η εισροή κοινοτικών πόρων.

Για το τρέχον έτος, πιστεύω ότι οι επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσουν να είναι πέραν του ικανοποιητικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει αύξηση κοντά στο 4%, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα σε τρεις περίπου μήνες αποτελούν ευκαιρία προβολής της σύγχρονης εικόνας της Ελλάδας, ως χώρας με εξελισσόμενες υποδομές και οργανωτική δομή, έχοντας ως απώτερο στόχο την προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων και την καλύτερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό χώρο. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ευρύ εκσυγχρονισμό των λειτουργιών τους και βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που ανταποκρίνονται σε κάθε επιθυμία και ανάγκη τους, αποταμιευτική, καταναλωτική, ασφαλιστική ή επενδυτική.

Πιστεύω ότι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για το 2004, αλλά και για τα αμέσως επόμενα έτη, είναι ευοίωνες. Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής τα τελευταία χρόνια, τόσο τα Ελληνικά νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη δανειακής επιβάρυνσης με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στη λιανική τραπεζική, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης να είναι μεγάλες.

Επίσης, πιστεύω στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην περιοχή και με τον τρόπο τους συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα, η σύγκλιση των οικονομιών αυτών με την Ευρώπη και η ενσωμάτωσή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αναμένεται να επιφέρει σημαντικά κέρδη στους τραπεζικούς Ομίλους με ισχυρή παρουσία στην περιοχή, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Ως νέα διοίκηση στην Εθνική Τράπεζα έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε το έργο της απερχόμενης διοίκησης. Προσανατολισμός και όραμά μας είναι να διοικήσουμε την Τράπεζα ως όμιλο ομοιογενή, να ενδυναμώσουμε την ηγετική της θέση στην Ελλάδα και να την καταστήσουμε ισχυρή περιφερειακή τράπεζα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς στόχους:

· Τη διαρκή αύξηση των οργανικών εσόδων.

· Τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της Τράπεζας και του Ομίλου.

· Τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των επενδυόμενων κεφαλαίων.

Ο πρώτος στόχος θα επιτευχθεί με την επικέντρωση των προσπαθειών στις παρακάτω δραστηριότητες που ήδη σήμερα αποτελούν τον κορμό των λειτουργιών του Ομίλου:

· Λιανική τραπεζική (στεγαστική, καταναλωτική και επαγγελματική πίστη)

· Επιχειρηματική πίστη με προσανατολισμό στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα των μεσαίων επιχειρήσεων

· Διαχείριση περιουσίας

· Δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Η περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής μας θέσης στην Ελλάδα θα επιτευχθεί με την εισαγωγή νέων προϊόντων, την αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων μεταξύ προϊόντων από θυγατρικές του Ομίλου, καθώς και την εκμετάλλευση της ευρείας καταθετικής μας βάσης που αποτελεί και το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η μεγάλη πρόκληση στην Εθνική Τράπεζα είναι διοικητική

Η αύξηση των εσόδων δεν επαρκεί ώστε να καταστήσει μία τράπεζα επιτυχημένη στη στρατηγική της. Χρειάζεται να υπάρξει ταυτόχρονα το κατάλληλο οργανωτικό πλαίσιο, το οποίο να εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του Ομίλου. Για το λόγο αυτόν, επιδιώκουμε τη θεσμοθέτηση κοινών διαδικασιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Η Τράπεζα και ο Όμιλος θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις άριστες διεθνείς πρακτικές (best practices) συγκρίνοντας τη λειτουργία τους με τις αντίστοιχες μεγάλες τράπεζες στο εξωτερικό. Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί σε διεθνές επίπεδο, διότι σε αυτό το επίπεδο κρινόμαστε πλέον. Τα συστήματα, οι διαδικασίες λειτουργίας και οι πρακτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα θα επανεξεταστούν και αναθεωρηθούν έχοντας ως βασική αρχή και στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας σε επίπεδο Ομίλου, τη μείωση του κόστους, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την αύξηση των συνεργιών μεταξύ Τράπεζας και θυγατρικών εταιρειών και μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών διευθύνσεων. Τη διαδικασία αυτή θα βοηθήσει η μετάπτωση που πρέπει να κάνουμε στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, μια διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει.

Πρώτο βήμα προς την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής ήταν η προώθηση νέας οργανωτικής δομής. Με το νέο οργανόγραμμα επιδίωξή μας είναι:

· Πρώτον, να καταστήσουμε περισσότερο σαφή τον στρατηγικό προσανατολισμό της Τράπεζας ιδρύοντας τρεις Γενικές Διευθύνσεις Εργασιών:

o Λιανικής Τραπεζικής

o Επιχειρηματικής Τραπεζικής

o Διαχείρισης Περιουσίας

· Δεύτερον, να καταστήσουμε την Τράπεζα πιο λειτουργική αποχωρίζοντας τις υποστηρικτικές υπηρεσίες από τις Γενικές Διευθύνσεις Εργασιών. Ο κύριος προσανατολισμός των Γενικών Διευθύνσεων Εργασιών είναι οι πωλήσεις.

Ρόλο-κλειδί στην αναμόρφωση της Εθνικής Τράπεζας καλούνται να παίξουν οι εργαζόμενοί της. Καίριο προσανατολισμό της διοίκησης αποτελεί η ενδυνάμωση του δικτύου καταστημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύσει η παρακίνηση του προσωπικού, θέτοντας κίνητρα και ανταμοιβές συνδεδεμένες με την απόδοση, ενώ ο ρόλος των διευθυντών καταστημάτων θα ενισχυθεί. Ο στόχος μας είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την αύξηση των πωλήσεων και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με επιδίωξη την αύξηση της ικανοποίησης του πελάτη.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός στρατηγικός στόχος για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας είναι η βελτιστοποίηση της απόδοσης των επενδυόμενων κεφαλαίων παίρνοντας υπόψη μας τη σχέση απόδοσης και αναλαμβανόμενου κινδύνου. Αντικειμενικός σκοπός μας δεν είναι μόνο το μερίδιο αγοράς και σίγουρα όχι σε όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες. Θέλουμε να είμαστε παρόντες στην πρώτη θέση σε αυτές τις δραστηριότητες που εξασφαλίζουν μόνον ικανοποιητικές αποδόσεις. Επιπλέον, η παρουσία της ΕΤΕ σε αγορές και σε επιχειρηματικές δράσεις θα πρέπει όχι μόνο να είναι αποδοτική, αλλά και σύμφωνη με τη γενικότερη στρατηγική του Ομίλου, συνάδοντας με το όραμά μας για το μέλλον της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό η λειτουργία και η προσφορά στον Όμιλο ορισμένων θυγατρικών εταιρειών θα εξετασθεί από την αρχή.

Τέλος, στο πλαίσιο δημιουργίας αξίας για τον μέτοχο, όλο και πιο αναγκαία καθίσταται η υιοθέτηση σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικά σε έναν πολυμετοχικό οργανισμό όπως είναι η Εθνική Τράπεζα, όπου η διαφάνεια στη λειτουργία και η εμπιστοσύνη του μετόχου είναι μεγάλης σημασίας.

Σήμερα, οι ξένοι θεσμικοί έχουν σχεδόν διπλασιάσει τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, πλησιάζοντας το 20%. Η αύξηση της συμμετοχής αυτής ήταν προς όφελος της τιμής της μετοχής και στόχος της Διοίκησης είναι η περαιτέρω διεύρυνσή της. Η Εθνική είναι πλέον μία πολυμετοχική τράπεζα, ευρείας διασποράς. Η απόδοση της μετοχής της παρακολουθείται από ένα ευρύτατο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε να υιοθετήσει και η ΕΤΕ την πρακτική που εφαρμόζουν πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες, δίνοντας στη διοίκηση τη δυνατότητα, κατά τη διακριτική της ευχέρεια, αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου και εύρους τιμών €4.5 - €35 ανά μετοχή.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Με αυτή την ομιλία μου επιχείρησα να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα της Τράπεζας και του Ομίλου του παρελθόντος έτους και να σκιαγραφήσω τις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης για το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι με σκληρή δουλειά και σύστημα, Διοίκηση και Προσωπικό θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που μας αναμένουν.

Από το βήμα αυτό θα ήθελα, επίσης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου να ευχαριστήσω τους Μετόχους και τους Πελάτες μας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν καθώς και το Προσωπικό για τη δύναμη και το ζήλο με τον οποίο στηρίζει το έργο μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του Αντιπροέδρου και Υποδιοικητή κ. Ι. Πεχλιβανίδη, ότι θα διαχειριστούμε με σύνεση και μεγάλο αίσθημα ευθύνης τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό Ομιλο της χώρας που μας αναθέσατε.

Σας ευχαριστώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα