Market Beat: Φαίνεται σχετικά ήσυχη εβδομάδα και αυτό ίσως φέρει εκπλήξεις

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 09:54
UPD:09:55
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το μέγεθος της ανοδικής αντίδρασης την τελευταία μέρα δεν ήταν ικανό να εξαφανίσει το αρνητικό αποτέλεσμα των προηγούμενων συνεδριάσεων και έτσι, η εβδομαδιαία μεταβολή εξακολουθεί να θυμίζει σήμερα την αρνητικού τύπου ανεξαρτησία της τάσης στο ΧΑ. Οι traders στα παράγωγα μάλιστα, έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ Οκτωβρίου που είναι από σήμερα κυρίαρχη σειρά δυο μονάδες κάτω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.

Αν παρατηρήσουμε πως ο 25άρης έκλεισε στις 373,31 μονάδες και το ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου που είναι η κυρίαρχη από σήμερα οδηγήθηκε σε εκκαθάριση στις 371,25 μονάδες, συμπεραίνουμε πως η αγορά δεν έπεισε τους traders για την ανοδική της δυναμική. Ορίστηκε έναρξη κυριαρχίας με discount, μετά από μια πτωτική εβδομάδα που το καθοδικό της αποτέλεσμα (-0,91% για τον FTSE) μειώθηκε μετά από το rebound της Παρασκευής. Αφού ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,92%, σε μια συνεδρίαση όπου ο τζίρος της ήταν τριπλάσιος του μέσο τζίρου των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εγχώριοι αναλυτές στάθηκαν στα παράπονα των πελατών των χρηματιστηριακών εταιριών, που είδαν τους βασικούς δείκτες του ΧΑ να πιέζονται άγρια πτωτικά όταν στις δυο από τις τέσσερις συνεδριάσεις ως την Πέμπτη, οι ξένες αγορές είχαν ανοδικό ράλι. Οι περισσότεροι υπογράμμισαν την επιδείνωση της στατιστικής εικόνας των ΓΔ και 25άρη, τονίζοντας πως οι πιέσεις τους οδήγησαν κάτω από τους ΚΜΟ 30 και 50 ημερών αλλά και κάτω από σημαντικές για τους τελευταίους 12 μήνες στηρίξεις. Παράλληλα ανέφεραν όλοι ότι την Παρασκευή, το ξέσπασμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος έγινε, αφού τερμάτισαν συναλλακτικά το βίο τους οι σειρές Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να αναφέρουμε πως τα επίπεδα στα οποία άφησαν τον 25άρη οι θεσμικοί είναι εκείνα στα οποία συσσώρευε από τις 8 Οκτωβρίου του 2013 ως τις 15 εκείνου του μήνα. Αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε αν οι εκκρεμότητες του 2013 έναντι των προβλημάτων και των δεσμεύσεων της χώρας έχουν μειωθεί στο τρέχον έτος, ή θα μειωθούν στο άμεσο μέλλον.

Οι τράπεζες πέρασαν σε μια νέα σφαίρα, καλύτερη από εκείνη που τις φιλοξένησε ως το road show του Λονδίνου, που θες γιατί γίνεται τακτικά, θες γιατί βελτιώνεται μακροοικονομικά η εικόνα της οικονομίας, κάνει δουλειά. Τεχνικά την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η ΕΥΡΩΒ ενώ οι ΕΤΕ ΑΛΦΑ καλό είναι να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από τα επίπεδα των χαμηλών του Αυγούστου. Η ΠΕΙΡ πάλι είναι μετοχή με τη δικής προσωπικότητα. Με διαφορετική ταχύτητα όλες θα αποκτήσουν ταχύτητα διαφυγής από το τέλμα της μετά PSI εποχής.

Σήμερα το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά φαίνεται αλλαγμένο έναντι των εντυπώσεων της Παρασκευής. Οι Ασιατικές μετοχές υποχωρούν, το δολάριο απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Τα ράλι επενδυτικής ανακούφισης οδηγούν σε ρεκόρ βίου

Ήταν σημαντικές οι εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε. Προκάλεσαν τελικά προστιθέμενη ανακούφιση, με αποτέλεσμα οι δείκτες των αγορών της Wall Street που καθοδηγούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, να σημειώσουν νέα ρεκόρ υψηλών, όταν οι επενδυτικές «αρκούδες» περίμεναν τη μεγάλη διόρθωση. Στο τέλος της αποδείχθηκε πως το σημαντικότερο γεγονός ήταν η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρίας του Αλί Μπαμπά, αφού πρώτα εμφανίστηκαν στις συναλλαγές των μετοχών τεχνολογίας… οι σαράντα κλέφτες. Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας που έχει διαφημιστεί τόσο, ώστε ο κάθε συνταξιούχος στις ΗΠΑ πίστευε ότι άξιζε τον κόπο να κατέχει μετοχές της. Πολλοί λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα και την προηγουμένη της, ρευστοποίησαν θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας, πιέζοντας τον Nasdaq, για να έχουν διαθέσιμα την Παρασκευή για την υποδοχή στο ταμπλό της Κινεζικής Alibaba.

Η Alibaba στη Wall Street

Ενός γίγαντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο που έχει τις δυνατότητες και τη δουλειά του e-bay, της amazon.com, της ΡayΡal, της FedEX, είναι η Κινεζική Google αλλά προσφέρει και δυνατότητα για συναλλαγές στην επενδυτική βιομηχανία.

Με τόσα προσόντα και πελάτες τους Κινέζους και όχι μόνο, δεν είναι παράξενο που η τιμή εισαγωγής έκλεισε στα 68 δολάρια η μετοχή, ήτοι στο άνω όριο της επιλεγείσας ζώνης και δυνατότητα συμμετοχής στο ΙΡΟ είχαν μόνο τα θηρία της αγοράς της Νέας Υόρκης. Το Ρ/Ε με τιμή 68 δολάρια ήταν κοντά στο 44, αλλά όλοι θεωρούν πως η μεσαία τάξη της Κίνας θα είναι η πλέον αναπτυσσόμενη τα επόμενα χρόνια καθιστώντας την Δημόσια Εγγραφή της Alibaba τη μεγαλύτερη όλων των εποχών. Την Παρασκευή έκλεισε στα 93,89 δολάρια, με άνοδο 38% και η κεφαλαιοποίησή της είναι 231,4 δις δολάρια. Ήτοι, πολύ μεγαλύτερη από του Facebook ή το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των Amazon και EBay, με χρηματιστηριακή αξία ανώτερη του συνόλου δέκα εταιριών του S&P500!

Το τέλος της εβδομάδας, κύρια στην Ευρώπη, ήταν αίσιο και θριαμβευτικό ενώ στις ΗΠΑ θα χαρακτηριζόταν σταθεροποιητικό. Η έναρξή της όμως, δεν ήταν ρόδινη, αντίθετα, ξεκίνησε απειλητικά. Τα δεδομένα γύρω από την Βιομηχανική Παραγωγή της Κίνας έδειξαν πως τον Αύγουστο η ανάπτυξη στη μεταποίηση έπεσε σε χαμηλά για την Κίνα επίπεδα. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές των πρώτων υλών στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα αυτού του στοιχείου.

Οι επενδυτές είχαν μεγάλη ανησυχία για την απόφαση της Fed, κύρια για αυτό που ονομάζουν «καθοδήγηση για τις μελλοντικές αποφάσεις» της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου.  Ο φόβος προέκυψε από την βελτίωση που παρουσιάζουν αρκετά μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ και αφορούσε στην γρηγορότερα από το αναμενόμενο έναρξη της ανόδου των βασικών επιτοκίων που είναι επί χρόνια μηδενικά πρακτικά. Η φράση που έχει γίνει θεμέλιος λίθος για την ατμόσφαιρα στις αγορές, σχετικά με το πότε η Fed ενδέχεται να αρχίσει να περνά σε σύσφιξη μέσω των υπαρκτών επιτοκίων της, ήταν το «considerable time» ήτοι σημαντικός χρόνος μετά το πέρας των ανά μήνα αγορών ομολόγων ΗΠΑ από τη δευτερογενή αγορά. Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην επόμενη συνεδρίαση της Fed μετά την συνάντηση από 28 έως 29 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι παρατηρητές της Fed φαίνεται να πιστεύουν ότι έξι έως εννέα μήνες είναι «μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό θα σήμαινε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, ή τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Άλλη μια ανακούφιση που προσέφεραν οι εξελίξεις από το μέτωπο της Fed στο επενδυτικό κοινό αλλά μάλλον είναι η τελευταία από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας +1,3% και στο 2014 +8,8%, ενώ ο Dow ανέβηκε +1,7% και κερδίζει πλέον +4,2% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε -0,2% με επίδοση +5,7% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, βούτηξε -1,2% με επίδοση έτους -1,4%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +0,8%, με άνοδο για το 2014 κατά +14,2%. Η τιμή του χρυσού βούλιαξε κατά 14 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -4,8% και στο τρέχον έτος κερδίζει +5,5%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,58% και στο 2014 είναι κάτω κατά 45 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν κατά 6bps στο 3,28% χάνοντας φέτος 69bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 6bps, στο 3,17% (κάτω 296bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας υποχώρησαν 9 μονάδες και κατέληξαν στο 2,37% (στο 2014 είναι κάτω 176bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 14bps στο 2,20%, και φέτος είναι κάτω 195bps). Των γερμανικών bund υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 1,04% (το 2014 έπεσαν 89bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν ακριβώς το ίδιο, φθάνοντας στο 1,39% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή δεν άλλαξε από τα 35bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 7bps στο 5,78% (με πτώση στο 2014 264bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ενισχύθηκαν 2 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,54% και έχουν πέσει 48bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +2,3% και η ετήσια επίδοσή του είναι +0,2%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,5% και η απόδοσή του από το τέλος του 2013 είναι +2,6%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +1,0% και κερδίζει στο 2014 +10,9%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,52% ενώ φέτος έχει άνοδο +10,6%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -1,09% και στο 2014 αποδίδει -1,21%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα.

ΧΑ

Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο τέλος της οποίας εξέπνευσαν οι σειρές Σεπτεμβρίου ήταν μια βδομάδα με αδικαιολόγητη νευρικότητα, σε σχέση με τη ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό αλλά και σε σύγκριση με τη δυναμική των αγορών της ευρωζώνης. Οι επενδυτές ως την Πέμπτη είχαν προσδώσει απώλειες της τάξης του -4% στους βασικούς δείκτες και μόνο την Παρασκευή, με ένα rebound που ξεκίνησε μετά τη τέλος της διαπραγμάτευσης των σειρών Σεπτεμβρίου και μεγάλους όγκους συναλλαγών, άφησαν ως εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ το -1,1% και για τον 25άρη το -0,91% ενώ ο FTSEM βούλιαξε κατά -2,46%. Τα υψηλά της εβδομάδας για τους περισσότερους τίτλους και όλους τους δείκτες σημειώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ενώ τα περισσότερα ελάχιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης που ήταν καθοδική κόντρα στο κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές.

Με όλα αυτά ο 25άρης στον Σεπτέμβριο χάνει -0,9% και ο ΓΔ -1,13% ενώ στο 2014 η απόδοσή τους είναι -3,00% και -1,21% αντίστοιχα. Στην Ευρώπη οι δείκτες που έχουν στατιστική εικόνα παρόμοια με το ΧΑ είναι της Αυστρίας που στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις έχει μεταβολή -0,64% και το 2014 χάνει -9,65%, της Εσθονίας στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις έχει μεταβολή -0,43% και φέτος αποδίδει -6,58%, της Ισλανδίας στις 5 χάνει -0,33% στο 2014 αποδίδει -9,43%, της Λετονίας στις 5 κέρδισε +1,37% και στο 2014 αποδίδει -6,03%, της Πορτογαλίας με μεταβολή στις πέντε συνεδριάσεις -0,17% και φέτος αποδίδει -9,87%. Οι υπόλοιποι τοπικοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν θετική μεταβολή στο πενταήμερο και κέρδη στο τρέχον έτος. Αναφέρουμε τα πιο πάνω για να παρατηρήσουμε πως οι θεσμικοί του δολαρίου που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές της Ευρώπης που θεωρούνται περιφερειακές, λόγω μεγέθους κύρια, εμφανίζουν την ίδια στάση λαμβάνοντας υπόψη και την εικόνα στα δημοσιονομικά. Ελλάδα Αυστρία Πορτογαλία Εσθονία και Λετονία και Ισλανδία είναι οι χώρες στις οποίες υπο-αποδίδουν οι αγορές μετοχών φέτος, που οι δείκτες της αγοράς φάρος για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σημειώνουν νεότερα υψηλά στο βίο τους. Χθες οι Dow S&P500 έπιασαν ενδοσυνεδριακά νεότερα ιστορικά υψηλά καθώς οι επενδυτές είχαν μετρήσει θετικότατα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας όπου επικράτησε το ΟΧΙ. Θετικά λειτούργησε και η απόφαση της Fed για την νομισματική της πολιτική αλλά ως την Τετάρτη που ανακοινώθηκε οι θεσμικοί ήταν σε επιφυλακή μήπως αποφασιστεί πιο σύντομα από το αναμενόμενο η έναρξη της ανόδου των βασικών επιτοκίων.

Στα ΧΑ οι εκκρεμότητες σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρέμειναν και το βασικό ζήτημα ήταν ο προβληματισμός σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά τα stress tests. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν ο αρνητικός και ο θετικός πρωταγωνιστής με τη σειρά αφού τις μέρες της μεγάλης πτώσης των δεικτών ήτοι την Τρίτη και την Πέμπτη ο δείκτης τους έχασε -4,31% και -3,76% ενώ την Παρασκευή κέρδισε +4,92%. Από τώρα και στο εξής αυτές οι μετοχές θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με βάση το στατιστικό αποτύπωμα που τους έδωσαν οι επιλογές των ισχυρών παραγόντων της αγοράς.

Τα blue chip χωρίζονται σε εκείνα που αντέδρασαν περισσότερο από τους βασικούς δείκτες (αντίδραση της τάξης του +4,5%) από τα χαμηλά εβδομάδας και μήνα και σε εκείνα που υστέρησαν στο rebound. Στην ομάδα εκείνων που είχαν καλύτερη αντίδραση εντοπίζουμε με βάση τη μεταβολή από τα ελάχιστα βδομάδας και μήνα τις ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ ΕΥΡΩΒ ΙΝΛΟΤ ΦΦΓΚΡΠ ΜΕΤΚ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΠΕΙΡ και ΤΙΤΚ.

Από την επίδοση μέσα στην εβδομάδα ξεχώρισαν οι ΕΥΠΡΟ που στην πτώση του ΓΔ κατά -1,1% εμφάνισε κέρδη +4,78%, η ΕΥΡΩΒ +1,44%, ΦΦΓΚΡΠ +7,5%, ΜΕΤΚ +,079%, ΜΥΤΙΛ +1,82% ΟΠΑΠ +4,27% ΟΤΕ +3,02% και ΤΙΤΚ +0,65%. Με μεταβολή κοντά στων δεικτών  έκλεισαν τη βδομάδα οι ΕΕΕ ΕΥΔΑΠ ΜΠΕΛΑ ενώ οι υπόλοιπες χωρίζονται σε όσες έχασαν πάνω από -3% όπως αλφαβητικά εμφανίζονται οι ΒΙΟ -4,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,5%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,25%, ΕΤΕ -3,9%, ΕΧΑΕ -7,6%, ΜΙΓ -3,76% ΜΟΗ -4,9%, ΟΛΠ -4,9, ΠΕΙΡ -6,62% και ΤΕΝΕΡΓ -6,8%. Μικρότερη πτώση από -3% αλλά μεγαλύτερη των βασικών δεικτών εμφάνισαν επίσης οι ΑΛΦΑ -3%, ΔΕΗ -2,9% ΕΛΠΕ -2,3%, ΙΝΛΟΤ -2,8%. 

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά θέλουμε να παρουσιάσουμε μια σειρά συλλογισμών σχετικά με την μεσοπρόθεσμη τάση του δείκτη των παραγώγων και την βραχυπρόθεσμη, δηλαδή εκείνη που θα επικρατήσει στις πρώτες μέρες της εβδομάδας.

Η κορυφή για το 2014 του 25άρη σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου και ήταν σε κλείσιμο οι 442,4 μονάδες. Η επόμενη ήταν στις 2 Απριλίου στις 436,1 μονάδες. Κατόπιν πέρασε καιρός αφού μεσολάβησε η βουτιά λόγω των εκλογών του Μαΐου για να σημειωθεί μια νέα τοπική οροφή στις 10 Ιουνίου και ήταν με κλείσιμο στις 428,5 μονάδες που μετά από σύντομη βουτιά τη διαδέχθηκε στις 20 Ιουνίου η κορυφή στις 423,2 μονάδες. Ακολούθησε βουτιά και αντίδραση με κορυφή στις 3 Ιουλίου με κλείσιμο στις 406 με επόμενη τοπική κορυφή στις 390,8 μονάδες στις 25 Ιουλίου και μετά από αυτή ήρθε η τελευταία κορύφωση που σημειώθηκε στις 5 τρέχοντος μήνα και ήταν στις 388,5 μονάδες. Από τότε ως την Πέμπτη 18/9, ο δείκτης υποχώρησε ως τις 359,2 μονάδες και την Παρασκευή εκτινάχθηκε στις 373,13  οδηγούμενος πάνω από τους «γρήγορους»  ΚΜΟ των 30 και των 50 ημερών που είναι στις 369,84 και στις 371,65 αντίστοιχα. Ο 200άρης ΚΜΟ που τον παρακολουθούν όλοι παρέμεινε στις 395 μονάδες χονδρικά και αποτελεί πρώτο μεγάλο στόχο του 25άρη στην περίπτωση που ανατραπεί η μεσοπρόθεσμη καθοδική του τάση. Αυτή αποκαλύπτει το γεγονός πως οι κορυφές του μετά τον Μάρτιο του 2014 είναι μονίμως χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης τοπικής κορυφής.

Άρα μπορούμε να έχουμε ένα απλό εργαλείο για την ανίχνευση της ποιότητας της τάσης στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν. Αν οι συναλλαγές προκαλέσουν εγγραφή τοπικής κορυφής πιο χαμηλά από τις 388,5 μονάδες τότε η επιβεβαίωση της διατήρησης της καθοδικής ορμής της μεσοπρόθεσμης τάσης είναι σημαντικής βαρύτητας. Αντίθετα αν με νευρικότητα και διακοπές του ανοδικού momentum καταφέρουν οι θεσμικοί να τον οδηγήσουν έστω και μια μονάδα ψηλότερα ήτοι στις 390 μονάδες, τότε θα μπορεί να ομιλούμε για ανατροπή της τάσης που επικράτησε από τον Μάρτιο ως την περασμένη Πέμπτη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές πιέστηκαν σήμερα Δευτέρα 22/9, καθώς οι επενδυτές περιμένουν αυτή την εβδομάδα τα δεδομένα που πιθανά θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, ενώ το δολάριο έδωσε πίσω λίγα από τα πρόσφατα κέρδη του.

Ο flash PMI της μεταποίησης στην Κίνα που θα δημοσιευτεί την Τρίτη θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το επίπεδο του 50, ανάγνωση που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται.

Η ψυχολογική επίδραση της ανάγνωσης κάτω των 50 μονάδων θα είναι σημαντική και σε συμφωνία  με την πληθώρα από στοιχεία κατά τις τελευταίες εβδομάδες που τονίζουν το χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Barclays στη Σιγκαπούρη.

Η Κίνα δεν θα αλλάξει δραματικά την οικονομική της πολιτική, κάθε φορά που υποχωρεί ένας οικονομικός δείκτης, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Lou Jiwei, σε παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών που συναντήθηκαν στην αυστραλιανή πόλη του Cairns. Τα σχόλιά του ήρθαν ημέρες μετά από το γεγονός πως πολλοί οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους επί της Κινεζικής ανάπτυξης μετά από την τελευταία σειρά των στοιχείων που δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,8% στις 7:00 σήμερα το πρωί. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei Stock Average έπεσε 0,8%, αφού την Παρασκευή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από το 2007, και κέρδισε 2,3% για την εβδομάδα.

Η Alibaba Group (BABA.N), είχε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές που έγιναν, και κατέληξε με κέρδη +38% φθάνοντας στα 93,89 δολάρια με μεγάλο όγκο την Παρασκευή. Οι μετοχές της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά δεν αποτελούν στοιχείο του S&P 500, και για αυτό τα κέρδη της δεν αντικατοπτρίζονται στους βασικούς δείκτες. Συνεπώς δεν μπορούσε για να βοηθήσει μια κατά τα άλλα υποτονική ημέρα στη Wall Street.

Οι ηγέτες της G20 αναφέρεται ότι ήταν κοντά στην απόφαση για προσθήκη 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, αλλά η εκτεταμένη στασιμότητα στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Το δολάριο έπεσε -0,2% έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων στις 84.600 μονάδες αφού ο δείκτης παρουσίασε για 10η συνεχόμενη εβδομάδα του κέρδη από τις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν.

Η Federal Reserve θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια των ΗΠΑ την άνοιξη, νωρίτερα από ό, τι πολλοί επενδυτές αναμένουν σήμερα, και πρέπει να το κάνει τόσο αργά όσο και σταδιακά, δήλωσε ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve Bank κ. Richard Fisher, σε συνέντευξή του στο Fox Business Network, την Παρασκευή.

Όμως, οι προοπτικές για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ παραμένουν σκοτεινές. Η Fed εξέδωσε μια δήλωση πολιτικής στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, που πρότεινε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων να μη γίνει περίπου μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 0,2% έναντι του Ιάπωνα ομολόγου του αγοράζοντας 108,85 γεν, και κινείται μακριά από το υψηλό εξαετίας στα 109,46 που σημείωσε την Παρασκευή.

Το ευρώ κέρδισε μέχρι 0,2% σήμερα φθάνοντας τα 1,2854 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε παρασυρθεί προς τα κάτω για να αγγίξει ένα φρέσκο ​​ χαμηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,2826 δολάρια.

Η στερλίνα ανέβηκε 0,4% στα 1,6351 δολάρια μετά την ψηφοφορία της Σκωτίας για να απορρίψει την ανεξαρτησία. Η τιμή Spot για το χρυσό έπεσε -0,2% στα 1.212,56 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός σημείωσε πτώση 1% μετά την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία κάθοδο.

Το μπρεντ έπεσε 0,5% στα 97,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό παράδοσης τον Οκτώβριο μειώθηκε περίπου κατά 0,3% στα 92,13 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη που έχει επιδεινώσει την επενδυτική ψυχολογία και έβαλε σε δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις για την Αγορά. Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά υποχώρησε ως τις 1105 μονάδες, σε μία εβδομάδα που όλες οι διεθνείς Αγορές ήταν ανοδικές, με τις Αμερικάνικες να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά και την Ιαπωνία σε υψηλό επτά ετών.

Είναι προφανές ότι η Ελληνική Αγορά κινείται ανεξάρτητα, με την προσοχή της εστραμμένη σε δύο βασικά ζητήματα. Την πολιτική αβεβαιότητα με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τα "stress tests" των Τραπεζών, ενώ η ρηχότητα της Αγοράς δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στις επενδυτικές αποφάσεις.

Τεχνικά η διακράτηση των 1120 μονάδων (παρόλο το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα) ήταν απαραίτητη για την αποφυγή διολίσθησης του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά των 1047 μονάδων. Την Παρασκευή μετά την τριπλή λήξη των Παραγώγων και με την βοήθεια του rebalancing των δεικτών, αλλά και τα θετικά μηνύματα από το roadshow του Λονδίνου (και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών) έγινε το πρώτο βήμα αντίδρασης, για να αντιστραφεί όμως η πτωτική τάση της Αγοράς. Θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1170 μονάδες. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί  την βοήθεια του Τραπεζικού κλάδου που εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος λόγω της αβεβαιότητας των "stress tests".

Η ορμή και ο τζίρος της τελευταίας συνεδρίασης ήταν τα απαραίτητα πρώτα στοιχεία για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης, ενώ βελτιώθηκε πολύ η εικόνα των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία την επόμενη Τρίτη και οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι η κυρίαρχη είδηση της επόμενης εβδομάδας, ενώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε την έλευση της τρόικας και περισσότερες λεπτομέρειες από την ΕΚΤ για τα "stress tests" αλλά επίσης για τα προγράμματα ρευστότητας και τον βαθμό που μπορεί να βοηθήσουν τις Ελληνικές Τράπεζες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τα ραντεβού των εισηγμένων εταιρειών με θεσμικούς στο road show, παρά το μεγάλο τους πλήθος, δεν αποδείχθηκαν ικανά να προκαλέσουν «συγκίνηση»  στους επενδυτές και να δημιουργήσουν κάποια θετική εικόνα στην εγχώρια Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε. Αφού  ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,09%. Παρά την σημαντική άνοδο της Παρασκευής η αίσθηση που μεταφέρεται από το Λονδίνο είναι μάλλον μετριοπαθής καθώς τα ρίσκα που αναγνωρίζονται δεν φαίνεται να αναχαιτίζονται τουλάχιστον άμεσα.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια προβληματίζονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο. Οι δηλώσεις πολλών εγχώριων στελεχών εισηγμένων εταιρειών αλλά και θεσμικών φορέων, είχαν αρκετές αναφορές στον πολιτικό παράγοντα, καθώς η ρευστή εικόνα φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επενδυτική προσέγγιση της Χώρας.

Όπως και να έχει η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο τέλος τη εβδομάδας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη Παρασκευή, παρά το θετικό διεθνές κλίμα δείχνει ότι Ελληνική Αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας η οποία έχει τις ρίζες της στο ασαφές τοπίο το οποίο διαμορφώνει κατά κύριο λόγο η συζήτηση γύρω από την Προεδρική εκλογή.

Από εκεί και πέρα η διοργάνωση του road show μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτέλεσε το στόχο της ενημέρωσης, καθώς οι συναντήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέα ονόματα και ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και αυτό είναι κάτι που η Ελληνική Αγορά θα μπορούσε να το κεφαλαιοποιήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και συναλλακτικής δραστηριότητας.

Τεχνικά, η Αγορά κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχασε τοπικές στηρίξεις, ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από τον MACD και τον κινητό μέσο των 50 ημερών.

Η άνοδος της Παρασκευής έφερε μεν τον Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση "χτίστηκε" με τον καλύτερο τζίρο (303,6 εκατ. ευρώ) από τις 10 Ιουνίου που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών, η Αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες, διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα του ταμπλό. Κατά τα άλλα η εστίαση θα παραμείνει στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την διατύπωση των όρων των "τεστ αντοχής" οι οποίες αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Η ατζέντα είναι σαφώς πιο χαλαρή από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά όχι αδιάφορη από οικονομικές εξελίξεις. Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο. Την ίδια ημέρα η μετοχή της FF Group θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,75 λεπτών ανά μετοχή. Την Τετάρτη οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την προστασία των μετόχων της μειοψηφίας από την επικείμενη συγχώνευση της εταιρίας με την ΕΛΒΑΛ καθώς και την επικύρωση εκλογής προσωρινού Συμβούλου, ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα της Jumbo για την χρήση 2013/1014.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες, καθώς από τη μια οι νέες δημοσκοπήσεις που θέλουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται μεταξύ 4 και 8 ποσοστιαίων μονάδων από το κόμμα που ηγείται του Κυβερνητικού Συνασπισμού και από την άλλη η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία ενίσχυσαν την προσφορά.

Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία ημέρα της παρουσίασης των 31 εισηγμένων στο Λονδίνο, μετά το tripple witching Σεπτεμβρίου, την επικράτηση του "Όχι" στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, κατόπιν των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών (επιτεύξιμος ο στόχος ανάπτυξης του 2,9% για την οικονομία) και λόγω του rebalancing ξένων δεικτών (τίθεται σε ισχύ στις 22/9), ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,67%, αμβλύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες. Η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €279,3 εκατ. αλλάζοντας την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική (μένει να επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις η αλλαγή της τάσης).

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο την προσεχή εβδομάδα, ουσιαστικά για τη βιωσιμότητα και όχι τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, άλλωστε εκκρεμεί και η αξιολόγηση της τρόικας που επιστρέφει στο τέλος του μήνα (πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με αυτήν για την κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο), δεν θα πρέπει να δημιουργεί υπέρμετρες προσδοκίες για τη συνέχεια, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Όσον αφορά τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, τα οποία και είναι ο δεύτερος σημαντικός λόγος που συντηρείται ο ΓΔ σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, αυτά θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ακόμα η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΚΤ.

Κατά συνέπεια, το όποιο κλίμα ευφορίας είναι τουλάχιστον πρώιμο σε αυτή τη φάση, καθώς τα βασικά δεδομένα που απαιτούνται προκειμένου οι ξένοι να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις που μπορεί να προσφέρουν τοποθετήσεις σε κινητές αξίες στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα γνωστά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Εβδομαδιαία επισκόπηση των παγκόσμιων οικονομικών

Το Ηνωμένο Βασίλειο μένει αδιάσπαστο, αλλά όχι η παγκόσμια οικονομία

Πιστεύουμε ότι η FOMC θα αφήσει την έκφραση για "σημαντικό χρόνο" από τη δήλωσή της τον Δεκέμβριο, όταν η ανεργία θα πρέπει να είναι κάτω από 6,0%.

Με μια νίκη για την εκστρατεία «Όχι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας, η εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να καταστεί δυνατό για να ξεκινήσει η Τράπεζα της Αγγλίας άνοδο στα επιτόκια το Νοέμβριο.

Αντίθετα, έχουμε μειώσει τις προβλέψεις μας για  ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2014 και το 2015 και τώρα αναμένουμε η ΕΚΤ να ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από το τέλος του έτους και μετά.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε μείωση στις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ της Κίνας, όπου την επόμενη εβδομάδα ο "flash" PMI της μεταποίησης της Markit για το Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνει βουτιά κάτω από το 50 για πρώτη φορά από το Μάιο.

Barclays: (Σημερινό σχόλιο)

S&P: Επισκόπηση της εβδομάδας και προοπτικές για την τρέχουσα

Η κύρια είδηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν η μη «αλλαγή». Η Fed διατήρησε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και η Σκωτία παρέμεινε μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων παρέμειναν σταθερές. Μια  ήσυχη εβδομάδα περιμένουμε πως θα αποδειχθεί η τρέχουσα. Οι εκδόσεις τιτλοποιημένου χρέους ανήλθαν στα 22  δις δολάρια την περασμένη βδομάδα, και ήταν πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου για το 2014. Καθώς  το επενδυτικό φόρουμ στο Μαϊάμι και οι γιορτές για την εβραϊκή πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν μακριά από τις συναλλαγές πολλούς επαγγελματίες του χώρου. Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ είναι ελαφρύ, με τις πωλήσεις υπαρχουσών και νέων  κατοικιών και την τελευταία μέτρηση του ΑΕΠ β τριμήνου. Οι ανακοινώσεις στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τις τιμές των κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών, το Γαλλικό και το Ολλανδικό ΑΕΠ, και τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη τελικής λύσης στη δύσκολη εξίσωση πολιτικό σύστημα, πρόβλημα χρέους και ελληνική οικονομία, ξεκινά από σήμερα σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ επίκειται η έλευση της τρόικας στην Αθήνα για την τελευταία και -όπως όλα δείχνουν- πιο κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Την εκτίμηση ότι «ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του» διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ διαβεβαιώνει πως η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο και πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της. Εξάλλου, οι αγορές έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ότι εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία».

Την πεποίθηση ότι «θα υπήρχε πράγματι νόημα» να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μμε εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ν» ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος προαναγγέλλει την παρουσίαση έκθεσης με περισσότερες από 50 δράσεις πολιτικής για τις μμε. Αύριο θα παρουσιαστούν από την Task Force, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΚΕΕΕ, ΣΕΤΕ), οριζόντιες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και οι οποίες αφορούν τη φορολογία, τον ανταγωνισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τις συμβουλευτικές δομές, την καινοτομία και την ομαδοποίηση δομών, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τις δομές που υποστηρίζουν τη διεθνοποίηση προϊόντων, το ασφαλιστικό, τις υποδομές και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Στα 15 ευρώ από τα 13,50 ευρώ αύξησε η Citi την τιμή-στόχο για τον OTE, διατηρώντας σύσταση buy. Σε έκθεσή της για τον ΟΤΕ ΟΤΕ+4,79% σημειώνει ότι αναμένει αύξηση της χρήσης της μεταφοράς δεδομένων μέσω της κινητής, γεγονός που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ενίσχυση του ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) της Cosmote. Προσθέτει σχετικά ότι, ενώ η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα τιμολόγια για τις φωνητικές κλήσεις, οι τιμές για τη μεταφορά δεδομένων παραμένουν ακόμα υψηλές.

Διαθέσιμο είναι πλέον το οριστικό κείμενο της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού εντός της τράπεζας, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση των μετοχών της Αστήρ ΠαλάςΑΣΤΗΡ+4,15% στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+2,08% της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του naftemporiki.gr. «Σύμφωνα με τη διαδικασία για την απόκτηση της πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,39% ΑΕ ανακοινώνει ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 υπεγράφη η Σύμβαση Αγοραπωλησίας για την εν λόγω συναλλαγή μεταξύ της ΕΤΕ, του ΤΑΙΠΕΔ ως πωλητών, της Apollo Investment HoldCo ως αγοραστή, και της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P. ως εγγυητή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την πρόσφατη μείωση επιτοκίων στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος επέκρινε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι με τις αποφάσεις αυτές η ΕΚΤ απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είπε ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.

Στη λήψη νέων μέτρων με στόχο την αύξηση της αξίας του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αυστραλία. «Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσε η G20 μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Κερνς.

Νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες και με στόχο να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή σχεδιάζουν οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20), σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης της G20 στο Κερνς της Αυστραλίας, ο κ. Σαπέν δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.

Η Ρωσία δεν προσανατολίζεται σε ένα νέο πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς.  Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει ήδη αντιδράσει σε προηγούμενες οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας με την αναστολή των εισαγωγών πολλών προϊόντων διατροφής.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε ότι διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας στη βαθμίδα Aa1, παράλληλα όμως διατήρησε επίσης «αρνητική» την προοπτική της, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ενδέχεται να την υποβαθμίσει το προσεχές διάστημα. Νωρίτερα, είχε υπάρξει έντονη φημολογία στις αγορές περί ενδεχόμενης υποβάθμισης της Γαλλίας από τον αμερικανικό αυτό οίκο αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings επιβεβαίωσε την Παρασκευή τη βαθμολόγηση με AAA, την υψηλότερη, του κρατικού αξιόχρεου των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας αυτής της επιτρέπει να αντιπαρέρχεται το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους της. «Η (αμερικανική) οικονομία είναι μια από τις πλέον παραγωγικές, δυναμικές και τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο», αιτιολόγησε ο Fitch, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει την αξιολόγησή του αυτή τους προσεχείς μήνες.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα