Με το βλέμμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 08:01
UPD:08:10
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη τελικής λύσης στη δύσκολη εξίσωση πολιτικό σύστημα, πρόβλημα χρέους και ελληνική οικονομία, ξεκινά από σήμερα σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ επίκειται η έλευση της τρόικας στην Αθήνα για την τελευταία και -όπως όλα δείχνουν- πιο κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Χθες το θέμα της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι είναι «απομονωμένος πολιτικά», ότι «δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας» και ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαντώντας η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να αποτύχει η Ελλάδα» και ότι πλέον «το λέει απροκάλυπτα».

Στο ελληνικό θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στα γραφεία του Οργανισμού στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε στη χώρα μας τον τίτλο του «παγκόσμιου πρωταθλητή των μεταρρυθμίσεων», ενώ έδωσε τέλος και στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δισ. που απομένουν να δοθούν στη χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Όσο για το θέμα του χρέους είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση, ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ για “κούρεμα” του». Δεν απέκλεισε βέβαια μια επέκταση της ωρίμανσης και μια μικρή μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια και όχι στα δάνεια του EFSF αλλά και για αυτό επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει κάτι τέτοιο» και όπως είπε, «δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και καμία ανάγκη ακόμα και γι’ αυτές τις μικρές παρεμβάσεις».

Την ίδια ώρα ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος σε συνέντευξή του στη Real News τάχθηκε υπέρ ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δεν θα είναι κατ’ ανάγκην πολιτικό πρόσωπο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι σχετικές διαδικασίες θα «ανοίξουν» από τον Πρωθυπουργό σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος.

Στελέχη της kυβέρνησης δεν αποκλείουν το θέμα να «ανοίξει» εντός του Δεκεμβρίου ακόμη και χωρίς να έχει δοθεί μία λύση στο μείζον θέμα του ελληνικού χρέους.      

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει στέλεχος της κυβέρνησης, το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό και οι εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό θέμα ραγδαίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή