Γνώμη: Υπάρχει σχέδιο;

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:17
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το «κλειδί» για το αν θα χρειάζεται ή όχι νέο δάνειο η Ελλάδα είναι οι δανειακές ανάγκες της διετίας 2015-2016.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων 15 ημερών, και ειδικά των τελευταίων 24ώρων, το δημόσιο χρέος (της Ελλάδας) είναι βιώσιμο, δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα», η χώρα δεν χρειάζεται άλλα δανεικά από το μηχανισμό στήριξης, ούτε καν τις υπόλοιπες δόσεις από το ΔΝΤ και η τρόικα έρχεται τέλος του μήνα όχι για έλεγχο, αλλά για την τελετή του αποχαιρετισμού. «Αποκλείεται το 3ο μνημόνιο. Αποκλείεται το 3ο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά ας δούμε όμως τι λένε τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό.

Το χρέος της χώρας βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ ή 324 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σε 182 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ακόμη και εάν εφαρμοστεί όπως σχεδιάστηκε το μεσομακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο, που σημαίνει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 9 δισ. ευρώ από το 2016 και μετά, στην καλύτερη περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022. Τα στοιχεία απέχουν από τα επίπεδα της βιωσιμότητας, εκτός και εάν ληφθεί υπόψη το ιαπωνικό μοντέλο. Υπάρχουν όμως διαφορές. Η Ιαπωνία παράγει και εξάγει και το χρέος της είναι εσωτερικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν παράγει και χρωστάει σε όποιον ομιλεί την… ινδοευρωπαϊκή.

Το «κλειδί» για το αν θα χρειάζεται ή όχι νέο δάνειο η Ελλάδα είναι οι δανειακές ανάγκες της διετίας 2015-2016. Η τρόικα τις υπολογίζει σε 11-12,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν κανονικά οι δόσεις από το ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ, που απομένουν για το 2015-16.

Στο λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχουν 11,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, πως οι ανάγκες των τραπεζών, που θα προκύψουν από τα stress tests, είναι σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των 11,4 δισ. ευρώ, άλλωστε είναι πιθανό να τις καλύψουν από τις αγορές, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.

Αλλά και στην περίπτωση που παραμείνουν ανέπαφα τα 11 δισ. ευρώ και χρησιμοποιηθούν (με άδεια της τρόικας) για το «κενό», εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, εάν δεν ληφθούν οι υπόλοιπες δόσεις από το ΔΝΤ των 12 δισ. ευρώ. Αν όμως ληφθούν, σημαίνει συνέχιση της εποπτείας και των ελέγχων, ενδεχόμενα που η κυβέρνηση ξορκίζει.

Λογικά, η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο στο οποίο στηρίζεται και ελπίζουμε όλοι να αποδειχτεί ρεαλιστικό. Ομως, εάν αποδειχθεί ανεπαρκές ή στηρίζεται μόνο στο δανεισμό από τις αγορές, ο κίνδυνος για νέο… Καστελλόριζο είναι υπαρκτός.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα