Τράπεζα Κύπρου: Σημαντική αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 17:07
UPD:17:09

Σε 18,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα κέρδη μετά τη φορολογία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 75% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανήλθαν στα 2,3 σεντ για το α’ τρίμηνο 2004 ή σε 9,2 σεντ σε ετησιοποιημένη βάση.

Σημαντική ήταν και η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του Συγκροτήματος για το α’ τρίμηνο 2004. Τα οργανικά κέρδη, κέρδη πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία, έφθασαν τα 50,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 36% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Η βελτιωμένη οργανική κερδοφορία οφείλεται στην αύξηση των συνολικών οργανικών εσόδων κατά 21% και τη συγκριτικά συγκρατημένη αύξηση των εξόδων κατά 14%.

Θετικές επιπτώσεις είχε το πρόγραμμα ενίσχυσης του συνόλου εσόδων από τις εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο, ιδιαίτερα των τραπεζικών εργασιών, καθώς και το πρόγραμμα συγκράτησης λειτουργικών εξόδων. Ως αποτέλεσμα, τα οργανικά κέρδη των εργασιών του Συγκροτήματος στην Κύπρο σημείωσαν 34% αύξηση και ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά κέρδη των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 55% έναντι του α’ τριμήνου 2003 και ανήλθαν σε 20,9 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο πρώτο τρίμηνο του 2004 ενισχύθηκαν κατά 25% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ως αποτέλεσμα των ενεργειών για περαιτέρω βελτίωση της τιμολόγησης προϊόντων και είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2004 των αυστηρότερων κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σχετικά µε την αναστολή αναγνώρισης τόκων.

Με βάση τους νέους κανονισµούς, η αναστολή αναγνώρισης τόκων εφαρμόζεται σε όλες τις χορηγήσεις που δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένες και ταυτόχρονα παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των έξι μηνών, έναντι εννέα μηνών που ίσχυε για το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα