Ολάντ: Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 10:25
UPD:10:28
REUTERS/POOL

Ενα δεύτερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο Ολάντ είναι ότι «μια οικονομία δεν μπορεί να πετύχει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και συγχρόνως με την ίδια ένταση την αποκατάσταση των δημοσίων λογαριασμών της».

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, είναι το βασικό επιχείρημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να του δοθεί παράταση για την επίτευξη του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τις θέσεις του επ' αυτού ανέπτυξε σε συνέντευξη Τύπου. «Στη συνάντηση κορυφής της 24ης Οκτωβρίου», είπε, «θα εξηγήσω ότι η πρόκληση για τη Γαλλία είναι να καλύψει την καθυστέρηση που έχει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε σύγκριση με τη Γερμανία. Θα εξηγήσω επίσης ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού».

«Θα πρέπει βέβαια να παρουσιάσουμε μια μειωτική τάση γιατί δεν δεχόμαστε την αύξηση του χρέους, πρωτεύει όμως η απασχόληση, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα» τόνισε.

EURONEWS

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «δεν είναι δυνατόν δύο τόσο κοντινές και παρόμοιες οικονομίες να έχουν τέτοια αποτελέσματα στο ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου: Η Γερμανία έχει ένα πλεόνασμα 150 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει έλλειμμα κοντά στα 60 δισ.». «Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο» υπογράμμισ. 

Ενα δεύτερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο Ολάντ είναι ότι «μια οικονομία δεν μπορεί να πετύχει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και συγχρόνως με την ίδια ένταση την αποκατάσταση των δημοσίων λογαριασμών της».

Όπως είπε, «ο πιο μεγάλος κίνδυνος αφορά στην απασχόληση», που για εκείνον αποτελεί προτεραιότητα. «Εκείνο που πρωτεύει» σημείωσε, «είναι η μείωση του κόστους εργασίας, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν και να κάνουν προσλήψεις, αλλά και μειώσεις των φόρων και στα νοικοκυριά, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση και εξισορρόπηση της γαλλικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, η χρήση του επιχειρήματος των «χαμηλών επιτοκίων» που θεωρείται ως «παγίδα» για αύξηση του χρέους, πιστεύεται ότι θα δεχθεί τα πυρά των υποστηρικτών της δημοσιονομικής αυστηρότητας και ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα