Επιστροφή σε θετικό κλίμα

Ισχυρή κερδοφορία από κολοσσούς
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:24

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ κερδοφορίες από κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας επισκίασαν τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το υψηλό κόστος ενέργειας, παρά την πρόσφατη τάση αποκλιμάκωσης, οδηγώντας τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου από κορυφαίες εταιρείες όπως η Hewlett-Packard και η Applied Materials Inc. σε συνδυασμό με την πρόσφατη οπισθοχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στην Ασία, κυρίως του Χόγκ-Κόγκ και της Βομβάης, συνέβαλαν στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Wall Street.

Οι μετοχές της Apprlied Materials, οι πιο δραστήριες στο δείκτη Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 2,2% ενώ ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε ενδοσυνεδριακά υψηλότερα κατά 1,85 στις 1.932,95 μονάδες.

Πρωταγωνιστής στο δείκτη Dow Jones ήταν η μετοχή της εταιρείας HP η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά 6% μετά την ανακοίνωση υψηλότερης των προσδοκιών κερδοφορίας τριμήνου, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών.

Επίσης τα στοιχεία κερδοφορίας από την Hewlett-Packard τα οποία ήταν υψηλότερα των προσδοκιών χάρη στην υψηλή ζήτηση για servers προσωπικών και φορητών υπολογιστών είχαν προετοιμάσει τη διάθεση των επενδυτών για το σημερινό κλίμα της αγοράς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 30,80 μονάδες, ποσοστό 0,31%, φθάνοντας στις 9.937,71 μονάδες. Με άνοδο 0,35 μονάδων, ποσοστό 0,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nadaq, φθάνοντας στις 1.898,17 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2%, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης στον απόηχο των προσδοκιών για διατήρηση των επιταχυνόμενων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και της προσωρινής υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας και μεταλλευμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά το παρατεταμένο ράλι που άρχισε το Μάρτιο του 2003.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχει αντιστραφεί από την προοπτική των επιτοκίων και την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα με τις μετοχές της British Airways και της Lufthansa να ενισχύονται κατά 5,3% και 4,1% αντίστοιχα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 1,7% στις 982,5 μονάδες αλλά είναι χαμηλότερα κατά 4,8% από τα υψηλότερα των 21 μηνών στις 1.031 μονάδες που άγγιξε τον Απρίλιο. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε στις 2.729,50 μονάδες με άνοδο 2%. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,39% στις 10.966,66 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα