ΚΕΠΕ: Προτεραιότητες η σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις

«Σημαντικά σημάδια βελτίωσης της οικονομίας»
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 18:24
UPD:20:31
SHUTTERSTOCK
Σημαντικά σημάδια βελτίωσης σε μακροοικονομικό επίπεδο παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
 
Όπως επισημαίνει στο σχετικό του άρθρο ο Βοηθός Έρευνας ΚΕΠΕ, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθανάσιος Χαρέμης, παράλληλα φαίνεται πως η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
 
Επιπλέον, σημειώνει πως η οικονομία, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και ξένων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, δείχνει να επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ ταυτόχρονα,
προκύπτουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον τουρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο 20142.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρέμη, οι βασικές προτεραιότητες θα πρέπει πλέον να είναι:
  1. η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας για την ομαλή πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
  2. η υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και
  3. η λήψη μέτρων που θα τονώσουν τις επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και της δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς, γραφειοκρατίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στο άρθρο τονίζεται πως βασικά ζητήματα εξακολουθούν να αποτελούν η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το νέο χωροταξικό, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου για τη διενέργεια επενδύσεων, η επίσπευση των παρεμβάσεων για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι επικείμενες συζητήσεις για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα