Το Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για το μισθολόγιο των δ/υ

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 15:10
UPD:15:23

Το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο 1.100 ευρώ, θα διεκδικήσει η ΑΔΕΔΥ στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν και επισήμως σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά τη λήξη της συνάντησης o κ. Παπασπύρου δήλωσε ότι λόγω των ευρωεκλογών, η επόμενη συνάντηση θα είναι στις 21 Ιουνίου, με θέμα τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση του ρόλου τους. «Θα εξελιχθεί η συνάντηση και στις υπόλοιπες ενότητες -τις εργασιακές σχέσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση- σε όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου, παράλληλα θα υπάρξουν οι αντίστοιχες συναντήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα μισθολογικά, γιατί και εκεί θα έχουμε, για τα χαμηλής εμβέλειας θέματα, μια πρώτη συνάντηση εντός του Ιουνίου, με στόχο, στις αρχές Σεπτέμβρη, να είμαστε σε μια τελική διαδικασία όλου του συστήματος και του διαλόγου στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Στο τέλος, θα συζητήσουμε και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως τον Οκτώβριο του 2004, «για να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να είναι ουσιαστικές».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Εμφαση δίνεται στο αίτημα για την εφαρμογή νέου μισθολογίου από 1.1.2005. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ενσωμάτωση των επιδομάτων, αποσύνδεση μισθού από βαθμό, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, εσωτερική σχέση 1 προς 2 και εξωτερική 1 προς 3 και κατώτερο βασικό μισθό για το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της ΥΕ κατηγορίας 1.100 ευρώ τουλάχιστον.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις που να καλύπτουν το ύψος του πληθωρισμού, την αύξηση του ΑΕΠ και μέρος της απώλειας των αποδοχών και την άμεση χορήγηση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος με βάση τις προτάσεις μας.

Παράλληλα, αύξηση αφορολογήτου ορίου, αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών και κλιμακίων, αύξηση αφορολόγητου για την οικογένεια.

Παράλληλα στο θεσμικό τομέα η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

- Κατάργηση του Ν. 3174/2003 «Μερική Απασχόληση και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα»

- Μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

- Προσλήψεις μονίμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών.

- Μείωση χρόνου εργασίας (35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο), χωρίς μείωση αποδοχών.

- Υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ.

- Για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, κύρια σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μισθού, 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης των μερισμάτων και του εφάπαξ. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης.

Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι το επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη των «15», ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αποτελεί το 68,9% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα