FT: Πρόταση για ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο 700 δισ. ευρώ

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 14:27
UPD:14:28
EPA/OLIVIER HOSLET

O Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Στούρεκ.

Τη δημιουργία ταμείου που θα μπορεί να επενδύσει 700 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε προγράμματα υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Στούρεκ στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times.

Ο Στούρεκ τάχθηκε κατά της συνέχισης της λιτότητας και της μείωσης των δαπανών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι χώρες που υστερεί η παραγωγή τους, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο ίδιος συντάχθηκε με τους διαφωνούντες με τα γερμανικά σχέδια για μείωση των δαπανών στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της λιτότητας είναι επικίνδυνη να τροφοδοτήσει την παρακμή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η Ευρώπη αυτοστραγγαλίζεται χωρίς λόγο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι συνταγές συμβατικής πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί ή υπερεκτιμηθεί... Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι ανάγκη να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες». «Όλες οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία θα αναλάβει την επόμενη προεδρία της Ε.Ε., ενώ την πρόταση του Στούρεκ αναμένεται να στηρίξουν η Ιταλία και η Γαλλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα