Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 14:27

FT: Πρόταση για ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο 700 δισ. ευρώ

Τη δημιουργία ταμείου που θα μπορεί να επενδύσει 700 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε προγράμματα υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Στούρεκ στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times.

Τη δημιουργία ταμείου που θα μπορεί να επενδύσει 700 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε προγράμματα υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Στούρεκ στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times.

Ο Στούρεκ τάχθηκε κατά της συνέχισης της λιτότητας και της μείωσης των δαπανών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι χώρες που υστερεί η παραγωγή τους, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο ίδιος συντάχθηκε με τους διαφωνούντες με τα γερμανικά σχέδια για μείωση των δαπανών στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της λιτότητας είναι επικίνδυνη να τροφοδοτήσει την παρακμή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η Ευρώπη αυτοστραγγαλίζεται χωρίς λόγο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι συνταγές συμβατικής πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί ή υπερεκτιμηθεί... Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι ανάγκη να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες». «Όλες οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία θα αναλάβει την επόμενη προεδρία της Ε.Ε., ενώ την πρόταση του Στούρεκ αναμένεται να στηρίξουν η Ιταλία και η Γαλλία.