Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2004 07:38

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, ότι θα αυξήσει την παραγωγή και ότι πρότεινε και σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να κάνουν το ίδιο στις ποσοστώσεις τους σε ποσοστό τουλάχιστον 8,5%.

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει κατά ποσοστό πλέον του 15% την παραγωγή της, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας της χώρας «Al-Hayat», επικαλούμενο τον υπουργό Πετρελαίου, Ali al-Naimi. Η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 2,1% την Παρασκευή, μετά τη δήλωση του Σουαδάραβα υπουργού, ότι η χώρα του θα αντλήσει εννέα εκατ. βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, αλλά και ότι θα παροτρύνει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή στα δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Η αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, θα βοηθήσει στο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ότι οι προμήθειες δεν επαρκούν», ανέφερε ο Kazuhiko Saito, σύμβουλος της αγοράς εμπορευμάτων με την Interes Capital Management Co., στο Τόκυο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε κατά 45 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 39,48 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη. Σήμερα, διαπραγματεύθηκε στα 39,63 δολ. το βαρέλι στις 9:47' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 87 σεντς, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 39,93 δολ. το βαρέλι, αυξάνοντας τις απώλειες του μέσα στην εβδομάδα σε ποσοστό 3,3%. Διαπραγματεύθηκε στα 41,85 δολ. το βαρέλι την περασμένη Δευτέρα και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982, χρονιά κατά την οποία άρχισε η διαπραγμάτευσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα