«Όχι» Χαρδούβελη σε Ντράγκι για νέο πακέτο στήριξης

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 13:24
UPD:13:25
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης (φωτ. αρχείου).

Την αντίθεση της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας φέρεται να μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Ντράγκι εμφανίζεται θετικός στην εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο θέμα το έθεσε χθες στον Γκίκα Χαρδούβελη, χωρίς, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να είναι πιεστικός, όπως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα, θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά μέσω των ομολόγων ανέρχεται σε 44,6 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν επίσης ότι πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup στο Μιλάνο, υπήρξε συνάντηση των 11 υπουργών Οικονομικών, με αντικείμενο τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η φορολογία στα παράγωγα προϊόντα επί των κρατικών ομολόγων δημιουργεί προβλήματα, διότι επηρεάζει τη ρευστότητα, ενώ, επίσης, πρέπει να διαχωριστούν οι αντισταθμιστές από τους κερδοσκόπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα