EMI : Χαμηλότερες ζημίες στο σύνολο της χρήσης

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2004 10:33

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ζημίες από ό,τι εκτιμούσαν οικονομικοί αναλυτές, εμφάνισε κατά τη χρήση του 2004, η τρίτη σε μέγεθος δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, EMI Group Plc, αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας της, αλλά και της αύξησης της ζήτησης το τρέχον έτος.

Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ανήλθαν σε 71,6 εκατ. λίρες Αγγλίας (128 εκατ. δολ.) ή 9,1 πένες ανά μετοχή, έναντι καθαρού κέρδους 234,2 εκατ. λιρών ή 29,9 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Τα συνολικά της έσοδα μειώθηκαν στα 2,12 δισ. λίρες από 2,18 δισ. λίρες.

«Για πρώτη φορά μέσα σε αρκετά χρόνια, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για τη βελτίωση της αγοράς, ειδικότερα των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη δισκογραφική αγορά στον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Eric Nikoli, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας : «Τη στιγμή που κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουν ακόμη κάποιες δυσκολίες, συνολικά περιμένουμε ότι η πορεία μας θα είναι καλύτερη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι».

Νωρίτερα φέτος, η EMI ανακοίνωσε για δεύτερη φορά μείωση των θέσεων εργασίας, μετά από πολλά χρόνια, ενώ σχεδιάζει να περικόψει το προσωπικό της κατά 1.500 εργαζομένους και να μειώσει κατά 20% τον αριθμό των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί. H εταιρεία μειώνει τις δαπάνες της, καθώς η βιομηχανία της δισκογραφίας συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Σημειώνεται, ότι, η BMG και η Sony Music, σχεδιάζουν τη συγχώνευσή τους προκειμένου να δημιουργήσουν την υπ αριθμόν δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η EMI θα εμφάνιζε ζημίες 113 εκατ. λίρες.

Οι μετοχές της εταιρείας, κέρδιζαν την Παρασκευή ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στις 247 πένες η μία. Φέτος έχουν κερδίσει συνολικά ποσοστό 56%, μετά την ανακοίνωση των στελεχών της ότι η βιομηχανία μουσικής ενδέχεται να ανακάμψει μετά τα τρία χρόνια ύφεσης που γνώρισε και να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Η ΕΜΙ, η οποία απέτυχε να εξαγοράσει πριν από έξι μήνες τη Warner Music, θα κάνει επιπλέον απολύσεις από τις 2.000 που έκανε αργά το 2001, μετά την εξαγορά της από τον Alain Levy σε μια προσπάθεια να την αναζωογονήσει. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή CD και DVD στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μεταφέροντας την παραγωγή της στην Ολλανδία, αλλά και κοντά στη μονάδα της στο Jacksonville του Illinois.

H βρετανική εταιρεία, όπως και οι ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης και της Universal Music Group, της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο, υποφέρει από την παράνομη αντιγραφή τραγουδιών μέσω του Internet, αλλά και από τις χαμηλότερες δαπάνες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεών της.

Διεθνώς οι πωλήσεις μουσικής μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 7,6%, φθάνοντας τα 32 δισ. δολ. το 2003 και σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Federation of the Phonographic Industry, που εδρεύει στο Λονδίνο και αντιπροσωπεύει τις δισκογραφικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΜΙ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα