Η χαρά δεν κράτησε πολύ

Επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 41 δολάρια
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:30

Η ΝΕΑ έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς άσκησε πιέσεις στα αμερικανικά blue chips, με αποτέλεσμα να χάσουν τα αρχικά τους κέρδη, καθώς δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα από την προσωρινή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των τιμών πετρελαίου πυροδότησαν ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους στην αγορά καυσίμων θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχασε πολλά από τα κέρδη του, αλλά κατόρθωσε να κρατηθεί σε ανοδική τροχιά στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι συναλλασσόμενοι προβληματίζονται εάν η μονομερής αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία ανεξάρτητα από τον ΟΠΕΚ είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη διεθνή ζήτηση και να αποκλιμακώσει τις τιμές.

Το ερώτημα που πλανάται στις αγορές είναι εάν η ζήτηση κατευθύνει την αύξηση των τιμών ή η προσφορά. Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι δεν βιάζονται να πάρουν μια απόφαση για αύξηση των ορίων ποσοστώσεων στην παγκόσμια παραγωγή, παρά την απόφαση της Σ. Αραβίας.

Η μετοχή της Altria Group Inc., στην οποία υπάγεται η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής τσιγάρων στις ΗΠΑ Philip Morris, επηρέασε το δείκτη Dow Jones με πτώση 8,2% μετά την άρνηση αμερικανικού δικαστηρίου να μειώσει το πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε καπνοβιομηχανίες ύψους 280 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 8,31 μονάδες, ποσοστό 0,08%, φθάνοντας στις 9.958,43 μονάδες. Με άνοδο 10,89 μονάδων, ποσοστό 0,57%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.922,98 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ακολούθησαν ανοδική τροχιά με τους περισσότερους βασικούς δείκτες να τερματίζουν στο πράσινο μετά τα ενθαρρυντικά νέα για την αύξηση της ζήτησης για αυτοκίνητα στην Κίνα, ενώ τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα προσήλκυσαν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τεχνολογίας και αξίες ευαίσθητες στον κύκλο της καταναλωτικής ζήτησης.

Ομως οι ανησυχίες για έλλειψη προσφοράς πετρελαίου, παρά την απόφαση της Σ. Αραβία να προχωρήσει σε μονομερή αύξηση, και οι αμφιβολίες για ενότητα στους κόλπους του ΟΠΕΚ πυροδότησαν ράλι τιμών στην αγορά του πετρελαίου και εξανέμισαν μέρος αρχικών κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα