ΟΠΕΚ : Λογική η τιμή του πετρελαίου στα 30-34 δολ.

Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 09:08

ΟΙ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι μπορεί να θεωρηθούν λογικές, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, τέσσερα χρόνια μετά τη διατήρησή τους στα 25 δολ. το βαρέλι, τιμή αποδεκτή από παραγωγούς και καταναλωτές. Η τιμή του αργού έφθασε χθες στα υψηλότερα επίπεδα στη Ν. Υόρκη και στα 41,72 δολ. το βαρέλι.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας, είπαν ότι επιθυμούν τη διατήρηση των τιμών στο όριο ή πάνω από τον στόχο που έχει θέσει ο Οργανισμός, στα 22 ή τα 28 δολ. το βαρέλι αντιστοίχως. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, είπε ότι η τιμή του αργού μεταξύ των 30 και των 34 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και το σημερινό κόστος των επενδύσεων και των διϋλιστηρίων. Η χώρα, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Η τιμή του αργού στη Ν. Υόρκη κυμάνθηκε στα 29,17 δολ. το βαρέλι την τελευταία τετραετία, έναντι 19,84 δολ. το βαρέλι που ήταν τα προηγούμενα τέσσερα από τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα κατά ένα μέρος και της συμφωνίας του ΟΠΕΚ να συγκρατήσει τις προμήθειες. Τα μέλη του ΟΠΕΚ είπαν, ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η μείωση της αξίας του δολ. των ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων, όπως του ευρώ, σημαίνουν υψηλότερες τιμές. Το αργό υπερέβη τα 30 δολ. το βαρέλι από τις 3 Δεκεμβρίου του 2003.

Τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν στα 41,83 δολ. το βαρέλι σήμερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη, δύο σεντς χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών διαπραγμάτευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα