«Μέτρια αλλά βελτιούμενη» ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

Στην τρίτη κατηγορία των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατατάσσει τη χώρα μας η Κομισιόν
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 14:17
UPD:14:19
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ειδικά για την Ελλάδα, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται πως η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση. 

«Μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα» στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη κατηγορία των κρατών – μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Τσεχία , η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και Σλοβακία.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία με «υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα», ενώ στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Φινλανδία που εμφανίζουν «υψηλή, αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα». Στην τέταρτη κατηγορία, με «μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα», βρίσκονται  η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.

«Ουσιώδους σημασία» η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος

Ειδικά για την Ελλάδα, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται πως η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση. «Η ανάπτυξη επιστρέφει το 2014, οι δείκτες εμπιστοσύνης εξακολουθούν να βελτιώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής οδήγησε στη μείωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών», αναφέρεται.

Η ανάκαμψη θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2015, σημειώνει η Κομισιόν, τονίζοντας πάντως πως η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ισχυρή αύξηση του τουρισμού βελτίωσε την οικονομία και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ισχυρή απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων μέσα από σημαντικά κατασκευαστικά έργα με κοινοτική συγχρηματοδότηση, όπως η επανέναρξη των έργων σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αξίας πάνω από 7 δισ. ευρώ, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μόνο το 33% των ελληνικών ΜμΕ εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση που επεδίωκαν το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 65%. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί το πιο επείγον πρόβλημα για το 32% των ΜμΕ, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 15%, αναφέρει η Κομισιόν.

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. οι επιδόσεις στην καινοτομία

Από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει επίσης ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η χώρα χαρακτηρίζεται από μια μέτρια επίδοση. Οι επιδόσεις της σε σχέση με την Ε.Ε. μειώθηκαν από το 74% το 2008 στο 69% το 2013.Το ελληνικό σύστημα καινοτομίας υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία και από τη χρηματοδότηση για την έρευνα, αλλά με περιορισμένες πηγές σε ότι αφορά τη στρατηγική που ακολουθείται, αναφέρει η Επιτροπή.

Η βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας, όπως αναδεικνύεται στην έκθεση για την επιχειρηματικότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις νομοθεσίες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, εκτιμά η Επιτροπή. Ωστόσο η κατάταξη αυτή παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., κάτι που οφείλεται στο υψηλό ρυθμιστικό επίπεδο. Μέσα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής οι περιορισμοί στον ανταγωνισμό αίρονται σταδιακά σε πολλά τμήματα της οικονομίας, υπογραμμίζεται.

Μείωση της ανεργίας στο 24% το 2015

Κατά την Κομισιόν, η απασχόληση και η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πρόκληση, αλλά οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής βελτίωσαν αισθητά το κόστος της ανταγωνιστικότητας, το οποίο παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους και τις αυξημένες επενδύσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της διεθνούς διαφάνειας τα κρατικά νοσοκομεία, οι εφορίες και η πολεοδομία είναι τα βασικά κέντρα δημόσιας διαφθοράς. Στον ιδιωτικό τομέα η υγεία, οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι κατασκευές είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη διαφθορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα