«Ομόλογα Έργου» για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 13:27
UPD:13:33
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Η ανάγκη χρηματοδότησης νέων υποδομών είναι πολύ αυξημένη και στην Ελλάδα, ιδίως μετά από τη σημαντική επιβράδυνση, της τάξης του 50%, στα ετησίως επενδυόμενα σε υποδομές κεφάλαια, η οποία σημειώθηκε από το 2008 και έπειτα, ως συνεπεία της οικονομικής κρίσης. 

Κεφάλαια περίπου 24 δισ. ευρώ απαιτούνται ως το 2025 για την ολοκλήρωση των κυριοτέρων υπό προγραμματισμό έργων υποδομής στην Ελλάδα, σύμφωνα με την PwC.

Η νέα έκθεση της PwC, με τίτλο «Capital Markets: The Rise of Non-Bank Infrastructure Project Finance», παρουσιάζει την αυξανόμενη βαρύτητα που αποκτά παγκοσμίως η συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων, όπως τα Ομόλογα Έργου, και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς Ομολόγων Έργου.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταδεικνύει την αδυναμία χρηματοδότησης από παραδοσιακές πηγές της παγκοσμίως ταχέως αυξανόμενης ανάγκης επενδύσεων σε έργα υποδομής η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 3 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Η ανάγκη χρηματοδότησης νέων υποδομών είναι πολύ αυξημένη και στην Ελλάδα, ιδίως μετά από τη σημαντική επιβράδυνση, της τάξης του 50%, στα ετησίως επενδυόμενα σε υποδομές κεφάλαια, η οποία σημειώθηκε από το 2008 και έπειτα, ως συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Η ολοκλήρωση των κυριοτέρων υπό προγραμματισμό έργων υποδομής υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει την άντληση σημαντικού όγκου κεφαλαίων, ο οποίος εκτιμάται από την PwC σε 24 δισ. ευρώ έως το 2025.

Μάλιστα, σύμφωνα με την PwC, οι επενδύσεις σε έργα υποδομής στην παρούσα οικονομική συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Κερδίζει έδαφος η χρηματοδότηση έργων μέσω Ομολόγων Έργου

Όπως ανέφερε ο David McGray, Infrastructure Director της PwC Αγγλίας, η χρηματοδότηση έργων μέσω έκδοσης Ομολόγων Έργου κερδίζει σημαντικό έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο ως συμπληρωματική στα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. «Βοηθά στη γεφύρωση προσφοράς-ζήτησης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, η οποία είναι αναγκαία για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη τόσο των αναπτυσσόμενων όσο και των ανεπτυγμένων οικονομιών.»

Σύμφωνα με στοιχεία του IJ Global, το πρώτο εξάμηνο του 2014 αντλήθηκαν παγκοσμίως 14 δισ. δολάρια από την έκδοση Ομολόγων Έργου - αύξηση 600% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η PwC επισημαίνει πως τα Ομόλογα Έργου μπορούν να αποτελέσουν ελκυστικό επενδυτικό εργαλείο για πολλές κατηγορίες επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων, των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών αλλά και των μικροεπενδυτών.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα