Siemens : Χαμηλότερες φέτος οι πωλήσεις στην Κίνα

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 10:07

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, αλλά και του εξοπλισμού των δικτύων, προβλέπει ότι θα σημειωθεί φέτος στην Κίνα, η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, Siemens AG, αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η ανάπτυξη ενδέχεται να ανακάμψει το επόμενο έτος, όταν το ολιγοπώλιο των εταιρειών China Mobile (H.K.) Ltd. και China Unicom Ltd., αποσπάσει τις εγκρίσεις για προχωρημένες υπηρεσίες πρόσβασης σε βίντεο, παιχνίδια και μουσική, σύμφωνα με τον Lothar Pauly, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Information & Communication Mobile Group., στην Τζακάρτα. Ο ίδιος, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία. Φέτος, η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων του εν λόγω τμήματος, ενδέχεται να σημειωθεί στη Ρωσία και την Ινδία και σε ποσοστό της τάξης του 20% σε κάθε μία από τις εν λόγω χώρες.

Στην Κίνα, η ανταγωνίστρια της Siemens, Motorola Inc., όπως και η Nokia Oyj, ανάγκασαν την εταιρεία να προχωρήσει σε συνεργασία με την Ningdo Bird Co., τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων της Κίνας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο δίκτυο διανομής. Περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στο Πεκίνο, έχουν κινητό τηλέφωνο, ενώ ο μέσος όρος διείσδυσης φθάνει το 21%.

«Η Siemens έχασε μερίδιο αγοράς στην Κίνα την περασμένη διετία», ανέφερε η Tina Wang, αναλύτρια της Norson Telecom Consulting, σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας : «Στερείται νέων μοντέλων και δέχεται έντονο ανταγωνισμό από τις τοπικές μικρότερες εταιρείες».

Η Wang εκτιμά ότι η Siemens ενδέχεται να εμφανίσει αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό από 3% έως 4% φέτος στην Κίνα, ενώ ο Pauly δεν ήταν αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας στη μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, από πλευράς αριθμού συνδρομητών.

«Φέτος, δεν προβλέπεται ανάπτυξη από το τμήμα κινητής τηλεφωνίας», συμπλήρωσε ο Pauly.

Για την Ινδονησία, ο ίδιος προβλέπει αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό της τάξης του 10% φέτος. Το τμήμα στη χώρα εμφάνισε πωλήσεις 400 εκατ. ευρώ (484 εκατ. δολ.) το 2003. Η Siemens, η οποία προσφάτως παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα κινητών στην Ινδονησία, κατέχει το 9% της αγοράς της.

Στην Κίνα η Siemens υπέγραψε πριν από τρεις εβδομάδες, συμφωνία συνεργασίας με την Fenghua Zhejiang. Σύμφωνα με αυτήν η Siemens Information & Communication, έχει τη δυνατότητα χρήσης του δικτύου των συνολικά 30.000 καταστημάτων με κινητά τηλέφωνα, της Bird. Οι εταιρείες θα δημιουργήσουν από κοινού κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα φέρουν το σήμα της Bird.

«Θα απαιτηθεί χρόνος για να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας μας στην Κίνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Siemens, Andrea Rohmeder, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη Τζακάρτα.

Στην Κίνα, όπου η Siemens κατέχει τουλάχιστον το 5% της αγοράς κινητών τηλεφώνων, μέχρι τα τέλη Απριλίου είχε 296 εκατ. χρήστες, περισσότερους και από τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Οσο για την Κίνα, κάθε δύο δευτερόλεπτα προστίθεται και ένας νέος χρήστης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών στον κόσμο, Nokia Oyj, έχει μερίδιο αγοράς 15% στην Κίνα και η Motorola το 14%.

Η Siemens με 13 τμήματα δραστηριότητας στην Κίνα εμφάνισε στη χώρα έσοδα 2,8 δισ. ευρώ, ποσοστό 3,8% επί των συνολικών πωλήσεών της κατά τη χρήση του 2003. Η εταιρεία απασχολεί 21.000 ανθρώπους στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα