του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Τα εμπορεύματα παρουσίασαν εκ νέου αδυναμία την εβδομάδα που πέρασε, με τον δείκτη εμπορευμάτων ευρείας βάσης Bloomberg να καταγράφει πτώση πλέον του 1%. Οι παράγοντες που την προκάλεσαν ήταν πολλοί, με επικεφαλής τη συνεχιζόμενη άνοδο του δολαρίου, το οποίο αύξησε τη δυναμική του μετά την παρέμβαση-έκπληξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε επιτόκια και ομόλογα, την περασμένη Πέμπτη. Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να αγοράσει ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στο πλαίσιο υποστήριξης της Ευρωζώνης, προκάλεσε τεράστια κινητικότητα στο δολάριο, με το ευρώ να μειώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ 14μήνου έναντι του πρώτου.
Εξαιτίας της αντίστροφης σχέσης του δολαρίου με τα εμπορεύματα που είναι εκφρασμένα στο συγκεκριμένο νόμισμα, οι επιπτώσεις έγιναν αμέσως αισθητές σε όλους τους κλάδους. Αντίθετα, η απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή δεν προκάλεσε ιδιαίτερες πωλήσεις στο νόμισμα, γεγονός που υποδεικνύει την πρόσφατη μεταβολή στην αντίληψη των επενδυτών για το δολάριο.
Τα ΣΜΕ βοοειδών βρέθηκαν στην κορυφή του πίνακα, με την προσφορά να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς, παρά το ισχυρό ράλι που καταγράφηκε φέτος, μέχρι στιγμής η ζήτηση μοσχαρίσιου κρέατος από τους καταναλωτές των ΗΠΑ δεν έχει περιοριστεί. Τα ΣΜΕ ζώντων βοοειδών Δεκεμβρίου έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μετά από αύξηση ύψους 10 δολαρίων σε μόλις πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης.
Η βενζίνη υποχώρησε σημαντικά στα μέσα της εβδομάδας, ωστόσο τελικά κατάφερε να ανακάμψει και έκλεισε σε τιμή-ρεκόρ 3 εβδομάδων. Η υποστήριξη στη βενζίνη αναμένεται ότι θα ενισχύσει και το αργό πετρέλαιο. Κατά συνέπεια οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο προϊόν παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές του κλάδου ενέργειας, σε μια προσπάθεια να εξάγουν συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία του αργού πετρελαίου.
Την περασμένη εβδομάδα ορισμένη πίεση λόγω πωλήσεων δέχθηκε και το κακάο, με τη δυναμική του να λαμβάνει πλέον αρνητικά πρόσημα και την γραμμή τάσης υποστήριξης από το 2013 πιθανόν να τίθεται σύντομα υπό αμφισβήτηση. Το ράλι διάρκειας 1 μήνα που προηγήθηκε φαίνεται να φθάνει στο τέλος του, καθώς οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα οδήγησαν σε αύξηση των προβλέψεων παραγωγής για την περίοδο 2014/15. Οι φόβοι για ξέσπασμα του ιού έμπολα στην περιοχή και τις αρνητικές συνέπειες ενός πιθανού φαινομένου El Nino έχουν μειωθεί, γεγονός που ενίσχυσε τη μεταστροφή της τάσης στην τιμή.
Ο κλάδος ενέργειας μειώθηκε σχεδόν κατά 2%, λόγω της πτώσης του φυσικού αερίου εξαιτίας της συνεχιζόμενης εντατικής ενίσχυσης των αποθεμάτων. Η περίοδος έντονων μετακινήσεων στις ΗΠΑ έφθασε επισήμως στο τέλος της. Συνήθως αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχιακής ανόδου στα αποθεματικά αργού πετρελαίου, καθώς η ζήτηση από τα διυλιστήρια επιβραδύνεται. Τα νέα για πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκάλεσαν κάπως αυξημένη μεταβλητότητα, με το αργό πετρέλαιο να ενισχύεται από τις κινήσεις των επενδυτών οι οποίοι έκριναν ότι το γεγονός αυτό ίσως να οδηγούσε σε κατάργηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και στις δύο πλευρές, και η κατάργησή τους θα βοηθούσε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και κατά συνέπεια η ζήτηση για αργό πετρέλαιο.
Το αργό πετρέλαιο προς το παρόν κινείται σε περιορισμένο εύρος τιμών
Μετά από μια περίοδο μαζικών πωλήσεων, τόσο το αργό πετρέλαιο WTI όσο και το Brent κατάφεραν να σταθεροποιηθούν και να οριοθετήσουν ένα εύρος τιμών στο οποίο κινούνται κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις 24 Ιουνίου ως τις 26 Αυγούστου, ο συνδυασμός καθαρών θέσεων αγοράς από κερδοσκοπικούς επενδυτές, όπως τα hedge fund, μειώθηκε από το ύψος-ρεκόρ των 610.000 συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και Options (610 εκατ. βαρέλια) στα 320.000 συμβόλαια – το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, με την πίεση από τη ρευστοποίηση θέσεων αγοράς να έχει πλέον μειωθεί δραματικά, ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης έχει επίσης μειωθεί. Για τη νέα εβδομάδα που ξεκινά, αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας θα διατηρηθεί εντός των δεδομένων ορίων, δηλαδή μεταξύ 100 και 103,50 USD/βαρέλι στο αργό πετρέλαιο Brent, και μεταξύ 92,50 και 96 USD/βαρέλι στο αργό WTI.
Η πίεση στο αργό πετρέλαιο Brent μειώθηκε επιπλέον λόγω της μείωσης του πλεονάσματος προσφοράς στη λεκάνη του Ατλαντικού. Οι επενδυτές πετρελαίου επαναλαμβάνουν σήμερα τις κινήσεις που οδήγησαν στις συναλλαγές ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατά την ύφεση του 2008-09. Τότε, τα φθηνά spot αργού πετρελαίου αγοράστηκαν και αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενόπλοια και σε άλλες σταθερές εγκαταστάσεις – για να πουληθούν τελικά σε υψηλότερη τιμή, αργότερα. Αυτή τη φορά, το spread ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο μήνα των ΣΜΕ αργού πετρελαίου Brent έφθασε πρόσφατα τα 80 σεντ/βαρέλι. Αυτό ήταν αρκετό ώστε οι επενδυτές να αγοράσουν spot αργού πετρελαίου, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε προς αποθήκευση σε τεράστιες εγκαταστάσεις στη Νότιο Αφρική. Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς από εκεί το αργό πετρέλαιο μπορεί να σταλεί είτε προς την ανατολή είτε προς τη δύση, ανάλογα με το πού βρίσκεται η καλύτερη τιμή. Το δολάριο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διόρθωσης. Τυχόν αδυναμία του θα μπορούσε να προσφέρει κάποια επιπλέον υποστήριξη στον κλάδο ενέργειας, αλλά και σε άλλους κλάδους.
Το νικέλιο οδηγεί υψηλότερα τα βιομηχανικά μέταλλα, εν μέσω ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς
Η ισχυρή απόδοση που καταγράφουν από την αρχή του έτους τα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζεται. Η περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με το νικέλιο και τον ψευδάργυρο να πρωτοστατούν, και τον χαλκό να παρουσιάζει σχετική σταθερότητα αφού επέστρεψε στο χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος εύρους τιμών του. Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά συνεχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη στο νικέλιο, μετά την είδηση ότι οι Φιλιππίνες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ινδονησίας και να απαγορεύσουν τις εξαγωγές του μη επεξεργασμένου μεταλλεύματος.
Χρυσός και άργυρος στρέφονται στο δολάριο για κατευθύνσεις
Τα πολύτιμα μέταλλα υπέστησαν πλήγμα από τη συνεχιζόμενη αύξηση του δολαρίου, ενώ οι φήμες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία περιόρισαν περαιτέρω τις κινήσεις στην αγορά λόγω γεωπολιτικού κινδύνου. Ο χρυσός έφθασε σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο των πρόσφατων 12 εβδομάδων, ενώ ο άργυρος πλησίασε τη βασική περιοχή υποστήριξης, περίπου στα 18,75 USD/ουγγιά. Η αυξανόμενη διαφοροποίηση στην πολιτική που ακολουθούν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί πλέον έντονες προκλήσεις για τα πολύτιμα μέταλλα, δεδομένων των επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη διαφοροποίηση στο δολάριο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Καταπόσο θα υποστηριχθεί μια συνεχιζόμενη αύξηση του δολαρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης κατά τους προσεχείς μήνες.
Μια σχετικά απογοητευτική έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ επανέφερε κάπως την τάξη. Και τα δύο μέταλλα κατέγραψαν κάποια άνοδο, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν οποιοδήποτε όριο, κάτι που θα σηματοδοτούσε μεταβολή στο τρέχον, ουδέτερο προς πτωτικό επενδυτικό συναίσθημα.
Χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ στις καλλιέργειες, λόγω αυξημένης παραγωγής
Ο αγροτικός τομέας παρουσίασε διακυμάνσεις, με τις αγορές βασικών σιτηρών να παραμένουν υπό πίεση λόγω της εξαιρετικά υψηλής αναμενόμενης σοδειάς στις ΗΠΑ. Και οι τρεις καλλιέργειες κατέγραψαν νέες χαμηλές τιμές κύκλου, με το καλαμπόκι παράδοσης Δεκεμβρίου να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Η δυναμική σε όλον τον κλάδο παραμένει αρνητική, ωστόσο παραμένει το ερώτημα μήπως τα περισσότερα θετικά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί. Η συνεχιζόμενη αύξηση του δολαρίου δεν είναι θετική για τις σοδειές των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αγορά διαπραγμάτευσης, όπου οι αγοραστές προμηθεύονται σοδειές από άλλες χώρες. Προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά, τα εμπορεύματα που είναι εκφρασμένα σε δολάριο θα πρέπει να σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα αφού οι αγρότες των ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να μαζέψουν μια παραγωγή ύψους-ρεκόρ – και η οποία θα πρέπει να βρει αγοραστές.