Αλμα στην Ευρώπη

Στα υψηλότερα δεκαπενθημέρου οι δείκτες
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:31

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές πήραν μια ανάσα μετά το ισχυρό ανοδικό ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης και την ανακοίνωση στοιχείων για αμετάβλητα αποθέματα αργού και μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Η αγορά συνεχίζει να εστιάζει στον παράγοντα «πετρέλαιο», καθώς η πρόσφατη πτώση των τιμών πυροδότησε ράλι την περασμένη Τρίτη. Οι επενδυτές αγνόησαν την απρόσμενη πτώση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά και των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της εταιρείας Pfizer συνέβαλε στο γενικότερο κλίμα της χρηματιστηριακής αγοράς, κερδίζοντας 33 σεντ μετά την ανακοίνωση για την αγορά 60 ευρωπαϊκών προϊόντων της από κορυφαίο αμερικανικό όμιλο για 135 εκατ. ευρώ (163 εκατ. δολάρια).

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 7,73 μονάδες, ποσοστό 0,08%, φθάνοντας στις 10.109,89 μονάδες. Με άνοδο 11,50 μονάδων, ποσοστό 0,59%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.976,15 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων στον απόηχο του πρόσφατου ράλι στη Wall Street και των ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τα οποία επισκίασαν τις ανησυχίες για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τα μεικτά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν η μετοχή της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re με άνοδο 1% μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου του 2004.

Συμμετοχή στο θετικό κλίμα είχε και η μετοχή του κορυφαίου βελγικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis μετά την ανακοίνωση ότι επέστρεψε στην κερδοφορία μετά τις περυσινές ζημίες.

Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της γαλλικής Alstom, η οποία υποχώρησε κατά 8,5% μετά την επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για σχέδιο διάσωσης, ενώ ανακοίνωσε ζημίες μεγαλύτερες των προσδοκιών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,80%, κλείνοντας στις 982,85 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 1,1%, στις 2.729,62 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,73%, κλείνοντας στις 11.152,09 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα