Φιλιππίνες : 2,2% η αύξηση του ΑΕΠ

Με τους ταχύτερους ρυθμούς μέσα σε πέντε χρόνια
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 08:35

ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς, αναπτύχθηκε σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, η οικονομία των Φιλιππίνων το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των κατασκευών από το 2000.

Το ΑΕΠ της οικονομίας των 79 δισ. δολ. αυξήθηκε 2,2% έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2003, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η αύξηση ήταν δύο φορές υψηλότερη της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτή θα ήταν 0,9%.

Η αύξηση των πωλήσεων, όπως της Ayala Land Inc. και την εταιρείας τροφίμων και ποτών San Miguel Corp., ενδέχεται να βοηθήσει την κυβέρνηση της Gloria Arroyo, να επιτύχει τον στόχο για ετήσια οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 4,9%. Η Arroyo, η οποία περιμένει την ψήφο του λαού στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν αυτόν το μήνα, έχει υποσχεθεί μείωση της ανεργίας από το 11% που είναι σήμερα, την υψηλότερη ανεργία στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η γεωργία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 2,8%, σημειώνοντας τρίτη συνεχόμενη άνοδο πλέον του 2%. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,6%, την υψηλότερη που εμφάνισε από το πρώτο τρίμηνο του 2000. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι δαπάνες των καταναλωτών σε ποσοστό 1,16%.

Οι κατασκευές αυξήθηκαν 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2000. Ο τομέας του μηχανολογικού εξοπλισμού σημείωσε άνοδο 4,3%, επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία τρίμηνα.

Σημειώνεται, ότι, η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους παραπάνω τομείς, τον κάθε μήνα του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα