«Επί της αρχής συμφωνία» με τρόικα για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων

Τι σχεδιάζει η ελληνική πλευρά
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 14:53
UPD:16:16
REUTERS/LASZLO BALOGH

Για «συμφωνία επί της αρχής» με την τρόικα προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών των επιχειρήσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε λόγο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν μπήκε σε λεπτομέρειες καθώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε εντός των επόμενων ημερών, να αποστείλει στην τρόικα προσχέδιο νόμου στο οποίο θα αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια η ελληνική θέση.

Η διαπραγμάτευση επί του θέματος, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα με απώτερο στόχο να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο. 

Προς το παρόν, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συντάξει ένα κείμενο αρχών πάνω στις οποίες επιθυμεί να στηρίζεται η ρύθμιση.Το κείμενο αυτό έχει αποσταλεί και στις τράπεζες για διαβούλευση.

Προβλέπει ότι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στον νόμο θα απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις (για το αν θα είναι μέρος ή το σύνολο θα προκύψει από τη συζήτηση), ενώ τις οφειλές τους προς τις τράπεζες θα μπορούν να τις αποπληρώνουν σε πολλές δόσεις (το ελληνικό σενάριο κάνει λόγο ακόμη και για 120). 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια ρύθμιση, θα είναι να συναινούν με αυτήν τουλάχιστον το 60% των δανειστών, ειδικά αυτών που έχουν στα χέρια τους εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

newsroom naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα