Το «καλάθι» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 11:59
UPD:12:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός το Σάββατο αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπό αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις και μια σειρά από άλλες φοροελαφρύνσεις σε βάθος όμως χρόνου.

A- A A+

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σάμαράς είχε διμερή συνάντηση στην Ουαλία, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Αλβανό ομόλογό του θέτοντάς του ευθέως θέμα προστασίας της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα, η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρούσε από το Παρίσι έχοντας στις αποσκευές της ένα πρώτο «Οκ» της τρόικας σε συγκεκριμένα αιτήματα.

Επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη τηρούν σιγή ιχθύος, παραπέμποντας στην ομιλία του Πρωθυπουργού το πρωί του Σαββάτου στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία σειρά φοροελαφρύνσεων, όπως η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση της έκτακτης εισφοράς για το 2015 και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δίνοντας στους δανειστές την υπόσχεση ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πέραν των παραπάνω ο Πρωθυπουργός το Σάββατο αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπό αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις και μια σειρά από άλλες φοροελαφρύνσεις σε βάθος όμως χρόνου οι οποίες θα σχετίζονται ευθέως με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκτέλεση των προϋπολογισμών.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη της χθεσινής ημέρας, την οποία ο Πρωθυπουργός έμαθε στο Κάρντιφ, ήταν οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη νέα μείωση-έκπληξη των επιτοκιών και το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων.

Όπως σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικός στέλεχος «είναι μια πρώτη σοβαρή ρωγμή στην πολιτική σκληρής λιτότητας του Βερολίνου η οποία μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για τα ελληνικά αιτήματα».

Ικανοποίηση προκαλεί και η είδηση που μεταδόθηκε χθες ότι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο προγραμματίζεται στην Ουάσιγκτον έκτακτη σύσκεψη των δανειστών της Ελλάδας με αντικείμενο το χρέος. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν και όλα τα θέματα του προγράμματος της Ελλάδας.

AMNAWEBTV

«Φαίνεται ότι το ΔΝΤ, διαβλέποντας την κωλυσιεργία των Ευρωπαίων αποφάσισε να επιταχύνει τις εξελίξεις», λέει άλλο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζοντας μάλιστα «δώρο» την εν λόγω απόφαση αφού το Μαξίμου επιθυμούσε πάση θυσία το «άνοιγμα» της σχετικής συζήτησης όσο το δυνατόν το συντομότερο, ενώ στο περιθώριο εξέφραζε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν οι όποιες συζητήσεις να ξεκινήσουν από τον επόμενο χρόνο.   

Μοναδικό αγκάθι της χθεσινής ημέρας η εμμονή της τρόικας στις αλλαγές στα εργασιακά όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Τελευταία γραμμή άμυνας για την ελληνική πλευρά, λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Χωρίς αποφάσεις έκλεισε τέλος και η συζήτηση για τη διαχείριση του θέματος των κόκκινων δανείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή