ΑΥΞΗΣΗ των λειτουργικών κερδών κατά 10% θα οδηγήσει σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών της τάξης του 4%.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Kantor Capital, θυγατρικής του ομίλου Kantor, για το βαθμό ερμηνείας της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών σε σχέση με την πραγματική οικονομική τους αξία.
Η έρευνα, η οποία αφορά το 2003, διαπιστώνει περιορισμένη εμφάνιση του «αέρα», καθώς και ότι η αγορά οδηγείται από την απόδοση των εταιρειών. Η μελέτη διατυπώνει την εκτίμηση πώς ο δείκτης του χρηματιστηρίου θα παραμείνει στην περιοχή του 2.300-2.500 μονάδων, αν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2003 δεν παρουσιάσουν σαφή βελτίωση σε σχέση με το 2002.
Ειδικότερα τα πορίσματα της έρευνας αναπτύσσονται ως εξής:
1. Με εξαίρεση τις Τράπεζες, η ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα του βαθμού ερμηνείας της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών το 2003. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση του βαθμού ερμηνείας των Υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το 50% των εταιρειών του δείγματος. Ειδικότερα, στο σύνολο των Υπηρεσιών, η μείωση του βαθμού ερμηνείας σε σχέση με το 2002 προσεγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στις Τράπεζες η δομή του βαθμού ερμηνείας κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2002 (96%).
2. Στην Βιομηχανία, ο υπο-κλάδος Τροφίμων και Ποτών παρουσιάζει την υψηλότερη δομή βαθμού ερμηνείας, η οποία προσεγγίζει το 100% και ξεπερνά τα επίπεδα όλων των προηγούμενων ετών. Στον κλάδο των Υπηρεσιών, με εξαίρεση την Πληροφορική, οι λοιποί υπο-κλάδοι εμφανίζουν μείωση η οποία μάλιστα στις Λοιπές Υπηρεσίες ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2002. Η δομή του βαθμού ερμηνείας των κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια, έχει επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα του 1999 στην περιοχή του 70%, ύστερα από σημαντική άνοδο την περίοδο 2000-2001.
3. Η κεφαλαιοποίηση εξηγείται σε υψηλό βαθμό από βασικά οικονομικά μεγέθη όπως η κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη) και τα έσοδα. Στις βιομηχανίες, η δομή του βαθμού ερμηνείας παραμένει συσχετισμένη με τα λειτουργικά κέρδη, ενώ ισχυροποιήθηκαν τα έσοδα. Η δομή του βαθμού ερμηνείας των υπηρεσιών παραμένει ισχυρά συσχετισμένη με τα έσοδα, ενώ και το πάγιο ενεργητικό εμφανίστηκε το 2003 ως σημαντικός παράγοντας, κυρίως λόγω της επίδρασης του στους υπο-κλάδους των κατασκευαστικών, εμπορίου και λοιπών υπηρεσιών
4. Ως πρόσθετη αναγνώριση αξίας (αέρας) καταγράφεται ο στατιστικός παράγοντας κεφαλαιοποίησης που δεν δείχνει να συσχετίζεται με κανένα μέγεθος, και άρα δεν εξηγείται από τα οικονομικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα των εταιριών. Στα πέντε έτη που πραγματοποιείται η μελέτη, φαίνεται η κυκλική πορεία του «αέρα» από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των ετών 1999 και 2000 στην απότομη εξανέμιση του το 2001 και στην επανεμφάνιση του το 2003 στους κλάδους τροφίμων και πληροφορικής, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών.
5. Η περιορισμένη εμφάνιση αέρα, που παρατηρείται το 2003, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου, δηλώνει ότι η αγορά οδηγείται πλέον, κυρίως, από την απόδοση των εταιρειών.
Σε αυτή την περίπτωση, στο σύνολο του δείγματος, μια αύξηση των λειτουργικών κερδών της τάξεως του 10%, θα επιφέρει αύξηση της κεφαλαιοποίησης της τάξης του 4%, περίπου, εφόσον η αγορά εξακολουθήσει να θεωρεί τα έσοδα και την κερδοφορία ως τους σημαντικότερους παράγοντες.
6. Όσον αφορά στην σχέση μεταξύ κεφαλαιοποίησης και λειτουργικών κερδών εξακολουθεί να ισχύει η διαφοροποίηση ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις, μολονότι η διαφορά μειώνεται την τελευταία τριετία. Οι μεγάλες εταιρείες (κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκ. ευρώ) αποδεικνύονται λιγότερο ευαίσθητες στην μεταβολή των λειτουργικών κερδών και απώλεσαν μικρότερο ποσοστό της κεφαλαιοποίησής τους, συγκριτικά με τις μικρές εταιρείες.
7. Το 2003, αν και αμβλύνθηκε ο διαχωρισμός ανάμεσα στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, η αγορά εξακολουθεί να τις αντιμετωπίζει με διακριτό τρόπο, δείχνοντας μειωμένη ευαισθησία στην μεταβολή των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και νευρικότητα σε ανάλογες μεταβολές στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης. Παρατηρείται νευρικότητα σε συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης κερδών στους κλάδους τραπεζών, εμπορίου και κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να απομακρύνεται από τις μικρές εταιρείες στους κλάδους αυτούς.
8. Η κεφαλαιοποίηση εξηγείται σε υψηλό βαθμό από βασικά οικονομικά μεγέθη όπως η κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη) και τα έσοδα. Αυτό καταδεικνύει ωρίμανση της συμπεριφοράς των επενδυτών και καλύτερη κατανόηση των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων. Στην βιομηχανία, ο βαθμός ερμηνείας παραμένει συσχετισμένος με τα λειτουργικά κέρδη, ενώ ισχυροποιήθηκαν τα έσοδα. Ο βαθμός ερμηνείας των υπηρεσιών παραμένει ισχυρά συσχετισμένος με τα έσοδα, ενώ και το πάγιο ενεργητικό εμφανίστηκε το 2003 ως σημαντικός παράγοντας, κυρίως λόγω της επίδρασης του στους υπο-κλάδους των κατασκευαστικών, εμπορίου και λοιπών υπηρεσιών.
9. Η περιορισμένη εμφάνιση αέρα, που παρατηρείται το 2003, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου, δηλώνει ότι η αγορά οδηγείται πλέον, κυρίως, από την απόδοση των εταιρειών. Ο δείκτης πλέον οδηγείται από οικονομικά γεγονότα και προοπτικές. Αν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών δεν παρουσιάσουν σαφή βελτίωση σε σχέση με το 2002, ο δείκτης θα παραμείνει στην περιοχή των 2.300 ως 2.500 μονάδων.
Η KANTOR CAPITAL ερεύνησε την συμπεριφορά 214 εισηγμένων εταιριών, με βάση τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών τους καταστάσεων (ισολογισμοί και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης) και την μέση ετήσια κεφαλαιοποίησή τους.
Στα στοιχεία των εταιριών έγιναν στατιστικές αναλύσεις (πολλαπλές γραμμικές και λογαριθμικές παλινδρομήσεις) συσχετίζοντας την μέση ετήσια κεφαλαιοποίηση με μεταβλητές που χαρακτηρίζουν:
α. το μέγεθος και την απόδοση μιας εταιρίας, και οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως από τους επενδυτές για την εκτίμηση της αξίας της:
i. αξία παγίων στοιχείων (μέγεθος),
ii. ετήσια έσοδα (μέγεθος),
iii. λειτουργικά κέρδη (κερδοφορία),
iv. μεταβολή λειτουργικών κερδών (ανάπτυξη),
v. ύψος ιδίων κεφαλαίων (χρηματοδότηση), και
vi. δομή ενεργητικού (μόνο για τράπεζες).
β. την ελάχιστη οικονομική αξία μιας εταιρίας όπως προσδιορίζεται από την λειτουργική χρηματορροή της (ΕΒΙDΑΤ) και το κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου, όπως προσδιορίστηκε με βάση τους συντελεστές β για το τρίτο τρίμηνο 2003.
Δομή βαθμού ερμηνείας κεφαλαιοποίησης
Για την ανάλυση της επίδρασης στην κεφαλαιοποίηση, των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών του δείγματος, πλην τραπεζών, πραγματοποιήθηκε πολλαπλή παλινδρόμηση μεταξύ του πάγιου ενεργητικού, των ετήσιων εσόδων, των λειτουργικών κερδών, της μεταβολής των λειτουργικών κερδών και του ύψους των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών αυτών με την μέση χρηματιστηριακή αξία τους κατά το 2003. Στις τράπεζες, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της μέσης χρηματιστηριακής αξίας τους κατά το 2003 και των φυσικών μεγεθών ενεργητικού, καθαρών κερδών, της μεταβολής των καθαρών κερδών και των χορηγήσεων.