Τα όπλα του Ντράγκι στη μάχη με την ύφεση

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 10:14
UPD:10:20
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει ο Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ετοιμάζεται να πέσει στη «μάχη» για την τόνωση της οικονομίας με αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Παράλληλα, όμως, με την υιοθέτηση πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης», ετοιμάζεται, σύμφωνα με τους Financial Times να ρίξει τέσσερα ακόμη όπλα για την καταπολέμηση της επαπειλούμενης ύφεσης, προωθώντας σχέδιο για κάποια χαλάρωση της επικρατούσας πολιτικής αυστηρής λιτότητας.

Στην πρόσφατη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ, ο Μάριο Ντράγκι είχε κάνει λόγο για ανάγκη να υπάρξει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, δήλωση που σηματοδοτεί στροφή στις απόψεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη υπέρ ενός νέου δημοσιονομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να στηριχτεί στις εξής παραμέτρους:

  • Στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ που έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
  • Σε κάποια προσωρινή χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τη Γαλλία και την Ιταλία, με αντάλλαγμα την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων.
  • Μειώσεις στους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, που θα αντισταθμιστούν από αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης.
  • Τόνωση των δημόσιων επενδύσεων στις χώρες όπου υπάρχουν ξεκάθαρα δημοσιονομικά περιθώρια για κάτι τέτοιο.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα