Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 07:30

ΑΝΟΔΟ, σε ποσοστό τουλάχιστον 2,3% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι τρομοκράτες, ενδέχεται να χτυπήσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την τρίτη επίθεση μέσα σε ένα μήνα έναντι αλλοδαπών, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στη Σ. Αραβία, την μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης από την επίθεση στη Khobar, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσε άνοδο 92 σεντς, φθάνοντας στα 40,80 δολ. το βαρέλι μετά τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, τη μεγαλύτερη αγορά ενεργείας. Το Χρηματιστήριο χθες ήταν κλειστό, λόγω εθνικής εορτής.

Η αστυνομία αναζητά τους τρεις από τους τέσσερις ενόπλους της επίθεσης, η οποία τελείωσε την Κυριακή, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις των εργαζομένων και κατάφεραν να σώσουν 25 ομήρους. Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και η Βρετανία στους δικούς της να αποφύγουν τα ταξίδια στην περιοχή.

«Η παραγωγή πετρελαίου αποτελεί στόχο και αυτό προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο Alan Viergutz, επικεφαλής της Grupo Centec και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πετρελαίου της Βενεζουέλας, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο των προμηθειών πετρελαίου από τη Σ. Αραβία, μετά την επίθεση, συμπληρώνοντας :«Ο παράγων τρομοκρατία πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Ιουλίου στη Ν. Υόρκη, διαπραγματεύθηκε στα 40,50 δολ. το βαρέλι στις 11:46' π.μ. ώρα Σίδνεϋ. Η τιμή του αυξήθηκε πέρυσι 37 σεντς, αποτέλεσμα των επιθέσεων στο Ιράκ αλλά και τη Σ. Αραβία το τελευταίο δίμηνο. Το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα