Γνώμη: Ψάχνοντας τη ρευστότητα

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:21
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ρευστότητα της αγοράς, «σέρνονται» εδώ και πολύ καιρό χωρίς να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Με αγωνία αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τον τρόπο διοχέτευσης ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο οι τράπεζες και φυσικά η ΤτΕ, η οποία παλεύει για να καταστούν «καλής» ποιότητας και τα ελληνικά assets, ώστε να καταστούν ισχυρά καλύμματα, αλλά και οι ίδιες οι μμε.

Η άμεση ρευστότητα από την ΕΚΤ δεν θα είναι απλώς ανάσα, αλλά σωτηρία για πολλές εταιρείες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, αν και τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση που ανακοινώνονται δείχνουν ότι ο ρυθμός είναι αρνητικός, κάποιες κινήσεις γίνονται, αλλά κυρίως στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης των δανείων.

Την ίδια στιγμή, αυτό που θέλει η αγορά είναι οι τράπεζες να «βάλουν και πλάτη» στις προσπάθειες που κάνουν επενδυτικά εργαλεία, όπως venture capital και private equity funds, τα οποία ζητούν εγγυήσεις από αυτές ώστε να μην επενδύουν σε εταιρείες με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για την ανάπτυξη και την επιστροφή της οικονομίας στο δρόμο της ανάκαμψης.

Η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό τη σκιά των stress tests και με το καταθετικό δυναμικό του να έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά να ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα τελευταία στοιχεία για τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων προς την ελληνική αγορά έδειξαν ότι η παροχή δανειοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει αρνητική.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -3,7% τον Ιούλιο, από -3,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αρνητική είναι και η ετήσια σύγκλιση, αφού η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.160 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 855 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2013.

Παρά την προτεραιότητα που έχει το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη, οι κυβερνητικές επιλογές δείχνουν να αφήνουν τη διαδικασία να κινείται με χαλαρούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ρευστότητα της αγοράς, «σέρνονται» εδώ και πολύ καιρό χωρίς να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

Ομως στα επίπεδα δραστηριότητας και ρευστότητας στα οποία έχει κατέλθει η οικονομία δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για καθυστερήσεις και ωραιοποιήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα