Πάνω από τα 42 δολάρια το αργό

Ρεκόρ 23 ετών
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 15:31
UPD:22:05

ΤΗ ΝΕΑ άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» πάνω από τα 42 δολάρια το βαρέλι πυροδότησε η τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία, που ενέτεινε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ήδη σφικτής προμήθειας της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο.

Σημαντική άνοδο κατά 5,69% ή 2,27 δολ. σημείωνε στις 21:23, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου φθάνοντας τα 42,15 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά του Λονδίνου, στις 21:29, η τιμή του αργού είχε αναρριχηθεί στα 39,08 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 6,78% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 38,98 δολ. (+5,41%).

Διαπραγματευτές φοβούνται ότι η επίθεση στη Σ. Αραβία μπορεί να είναι η απαρχή ενορχηστρωμένης προσπάθειας της αλ Κάιντα με στόχο την πετρελαϊκή υποδομή.

Υπουργοί Πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έσπευσαν σήμερα να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι θα αναλάβουν δράση για να σταθεροποιήσουν τις τιμές, κατά τη συνάντησή τους στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

«Αν και η επίθεση δεν συνιστά πραγματικό σοκ όσον αφορά την προμήθεια, αποτελεί ψυχολογικό σοκ για τις αγορές και ο κόσμος θα αντιμετωπίζει διαφορετικά το ρίσκο μετά από αυτήν», εκτιμά ο πρόεδρος της Cambridge Energy Research Associates Ντάνιελ Γέργκιν, προσθέτοντας όμως ότι τα θεμελιώδη δεδομένα αρχίζουν να βελτιώνονται καθώς αυξάνει η παραγωγή.

Nέες μικρές, ωστόσο, αυξήσεις στα καύσιμα προκύπτουν από τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Μαϊου http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/MESES_TIMES.htm .

H μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 84,8 λεπτά το λίτρο από 84,7 λεπτά το λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα -σε πέντε νομούς υπεβαίνει τα 89 λεπτά- η μέση τιμή της σούπερ αμόλυβδης είναι 94,9 λεπτά -σε τέσσερις νομούς ξεπερνά το ένα ευρώ- της σούπερ 89,9 λεπτά, και του ντίζελ 73,9 λεπτά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα