Στα 42,45 δολ. το βαρέλι η τιμή του αργού

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 07:15

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη και στα 42,45 δολ. το βαρέλι μετά τον θάνατο 22 ανθρώπων κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σ. Αραβία το Σαββατοκύριακο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις προμήθειες.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, που συναντώνται αύριο στη Βηρυτό, προκειμένου να αποφασίσουν εάν ο Οργανισμός θα προχωρήσει ή όχι, στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, είπαν χθες ότι αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διϋλιστήρια. Η Σ. Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί να αυξήσει τις προμήθειες, προκειμένου να περιορίσει της τιμές, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία η οποία συνιστά στους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Ιουλίου αυξήθηκε 12 σεντς, ποσοστό 0,3% φθάνοντας στα 42,45 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές – μετά το κλείσιμο συναλλαγές – στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης από το 1983. Η τιμή του αργού έφθασε στα 42,20 δολ. το βαρέλι στις 9:47' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Η τιμή των συμβολαίων αυξήθηκε 2,45 δολ. ποσοστό 6,1%, φθάνοντας τα 42,33 δολ. το βαρέλι χθες, κλείνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που είχε να σημειωθεί μέσα σε μία συνεδρίαση από τις 24 Μαρτίου του 2003, όταν οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ. Οι τιμές βρίσκονται 38% υψηλότερα από ό,τι ήταν πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα