Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2001 16:08

Aπώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη.

Πιέσεις δέχεται ο τομέας ημιαγωγών μετά την απόφαση του επενδυτικού οίκου Salomon Smith Barney να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη μελλοντική κερδοφορία και τις πωλήσεις της κορυφαίας εταιρείας ημιαγωγών Intel. Οι μετοχές των ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων Infineon Technologies και Stmicroelectronics καταγράφουν απώλειες.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της HSBC. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τα κέρδη της βρετανικής HSBC αυξήθηκαν κατά 4% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας φθάνοντας τα 3,67 δισ. δολ. ή 39 σεντς ανά μετοχή έναντι 3,53 δισ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του έτους θα εμφάνιζαν πτώση κατά 5%. Η μετοχή της HSBC ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,61%.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways παρά τη σημαντική μείωση των λειτουργικών κερδών της εταιρείας το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το παραπάνω χρονικό διάστημα τα λειτουργικά κέρδη της British Airways ανήλθαν σε 50 εκατ. λίρες (71,4 εκατ. δολ.) μειωμένα κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 97 εκατ. λίρες. Ωστόσο, ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή του ολλανδικού αερομεταφορέα KLM μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας θα προβεί σε απολύσεις σε μια προσπάθεια περιορισμού των δαπανών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,34% και βρίσκεται στις 5.528,6 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.033,25 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Χetra DAX στις 5.724 μονάδες με απώλειες 0,21% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.834,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,62%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα