Γνώμη: Η ώρα των αποφάσεων

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:06
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης των τελευταίων καλοκαιρινών μηνών στο πεδίο της οικονομίας δεν δίνουν ευκαιρίες για πολιτικά χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Ο χρόνος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και για το δημόσιο χρέος πλησιάζει, ωστόσο ταυτόχρονα το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να ζει μια μακρά προεκλογική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις και πολιτικές ζυμώσεις εν όψει της κορύφωσης των διεργασιών αυτών με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η πολιτική ένταση των εκλογών του περασμένου Μαΐου ουδέποτε εκτονώθηκε πλήρως και σε αυτή την κατεύθυνση δεν κατάφερε να λειτουργήσει ούτε ο μετεκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης ούτε καν η καλοκαιρινή χαλάρωση που ακολούθησε, η οποία έδωσε απλώς μια ψευδή αίσθηση εσωτερικής πολιτικής ύφεσης.

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης των τελευταίων καλοκαιρινών μηνών στο πεδίο της οικονομίας δεν δίνουν ευκαιρίες για πολιτικά χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η φορολογική πολιτική φαίνεται να παραπαίει ανάμεσα στη σωρεία λαθών και ανακολουθιών που οδήγησαν στο χάος του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, στις φοροελαφρύνσεις που επιθυμεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για να δώσει την αίσθηση αλλαγής πολιτικής και την ανάγκη να τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία που θα εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας και θα στρώσει ένα καλό υπόβαθρο για τις συζητήσεις οι οποίες θα ανοίξουν σύντομα με αντικείμενο τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του χρέους.

Ταυτόχρονα η αναπτυξιακή πολιτική προσπαθεί να συνέλθει από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν τελικά πολύ σημαντικότερες από όσο στην αρχή είχαν εκτιμηθεί.

Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες για την κοινοτική στάση απέναντι σε κρίσιμα ελληνικά αιτήματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους και η αναθεώρηση των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αν και οι πολιτικές διεργασίες που εξελίσσονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνουν ιδιαίτερα σύνθετη την άποψη που διαμορφώνεται σε κοινοτικό επίπεδο για τα ελληνικά θέματα.

Αν δεν υπήρχε η, ελέω υπερφορολόγησης, σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού με την ενίσχυση του πλεονάσματος και η φετινή θετική πορεία της τουριστικής κίνησης, εύκολα θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς κατάσταση πανικού. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε αυτό το σκηνικό της πίεσης, γεγονός που δεν προδιαθέτει ότι οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι οι καλύτερες δυνατές. Αν υπάρχει λοιπόν σχέδιο αποφασιστικής προώθησης θεαματικών κινήσεων στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και τις εξελίξεις, είναι η πλέον κατάλληλη ώρα να αρχίσει να εφαρμόζεται.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα