Φταίει μόνο η κρίση για την ανεργία;

Στην Ελλάδα μόνο το 4% των νέων συνδυάζει τις σπουδές με την εργασία
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 11:16
UPD:12:14
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης στην ελληνική οικονομία αποθαρρύνουν δραστικά τις νέες προσλήψεις προσωπικού, αποτελώντας την κύρια αιτία της χαμηλής πτήσης στην απασχόληση. Με βάση τη συγκεκριμένη αδιαμφισβήτητη παραδοχή, μια σειρά αναλύσεων διαβλέπει περιθώριο μείωσης της υψηλής ανεργίας κατά τουλάχιστον 6% μέσω της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της.

Οι αναλυτές του Cedefop Steve Bainbridge και Κώστας Πουλιάκας υπογραμμίζουν τη σημασία μεγαλύτερης και συστηματικότερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας αλλά και στον σχεδιασμό των βιογραφικών. «Άλλα παρέχει το πανεπιστήμιο, άλλα υπαγορεύουν οι νοοτροπίες των οικογενειών, άλλα χρειάζεται η αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του kariera.gr Αλέξανδρος Φουρλής. Στην «άκριτη συλλογή τίτλων σπουδών σε αντίθεση με τις δεξιότητες που απαιτούν η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις» στέκεται το στέλεχος της ICAP Σεραφείμ Καραΐσκος. Για την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης του νεοπροσλαμβανόμενου εντός της επιχείρησης στα πρότυπα της διεθνούς εμπειρίας μιλά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση επικαλείται τις επιπτώσεις την περιοριστικών μέτρων στην πραγματική οικονομία.

Το χρονικό της ανεργίας στην ΕΕ

Την περίοδο 2005-08 το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, στις ηλικίες 20-64 ετών, κατέγραψε αύξηση και ανήλθε στο 70,3%. Η τάση αντιστράφηκε το 2009 και η απασχόληση επέστρεψε στο επίπεδο του 2006 με ποσοστό 69%. Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν η απασχόληση στην ΕΕ περιήλθε σε καθεστώς ακινησίας με ποσοστό 68,5%, δυσχεραίνοντας τον ευρωπαϊκό στόχο του 75% με ορίζοντα το 2020.

Ένας απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζεται στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ ώστε να βρει μία «κανονική» δουλειά: κατά μέσο όρο τουλάχιστον ένα έτος. Σε ακόμη δυσχερέστερη θέση φέρεται να βρίσκεται ένας απόφοιτος χαμηλότερων προσόντων. Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat φέρουν την προδιαγραφή ότι το ποσοστό των αποφοίτων της ΕΕ οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τα τελευταία 3 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν βρει εργασία θα πρέπει να ανέρχεται σε εθνικό επίπεδο στο 82%. Το 2013 στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 39,4%.

Διάγραμμα: Ποσοστά ανεργίας με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης (%)

Οι αναλυτές Bainbridge και Πουλιάκας αποδίδουν μέρος του προβλήματος στη φτωχή ποιότητα του τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα: «Στην ΕΕ το 16% των νέων ατόμων ηλικίας 20-24 ετών συνδυάζει τις σπουδές με την εργασία. Στην  Ελλάδα κάνει το ίδιο μόνο το 4%».

Το ήξερες;

  • Σήμερα περίπου 27 εκατ. Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Σχεδόν οι μισοί είναι άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο.
  • Το 60% των νέων προσλήψεων αφορά θέσεις προσωρινής ή μερικής απασχόλησης.
  • Έρευνες θέλουν το 27% των εργοδοτών να διαθέτουν θέσεις εργασίας για αρχάριους τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν ελλείψει των προσδοκώμενων δεξιοτήτων.
  • Στην Ελλάδα το πρώτο 3μηνο του 2014 ήταν κενό το 0,9% (15.921) των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Την ίδια περίοδο στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 2,9% (1.055.002).
Οι ίδιοι αποδομούν ως παρανόηση τη θεωρία σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα όσο περισσότερες δεξιότητες έχει κανείς τόσο πιο δύσκολα βρίσκει δουλειά: «Το 2012 στην Ελλάδα η ανεργία ανάμεσα στις ηλικίες 25-64 ετών με πανεπιστημιακό ή ανώτερο τίτλο ήταν 17%, σε σύγκριση με 24-25% για τους κατόχους μεσαίου και κατώτερου πτυχίου. Αντίστοιχα, την περίοδο 2008-12 η ανεργία ανάμεσα στους υψηλά καταρτισμένους αυξήθηκε κατά 11%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 18% που καταγράφηκε σε εκείνους με λιγότερη από ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται αποσυνδεδεμένο από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με την Ελλάδα να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και θέσης εργασίας στην Ευρώπη. Στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο το 43% των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης το οποίο ακολούθησε δεν του παρείχε τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να βρει μία δουλειά σύμφωνη με τα προσόντα του. Σημειωτέον, στις ηλικίες μεταξύ 20 και 64 ετών η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση τους overqualified εργαζόμενους, δηλαδή εκείνους που διαθέτουν προσόντα περισσότερα από τα απαιτούμενα (24%).

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις από τους υποψήφιους εργαζόμενους

Πίνακας: Εργοδοτικές ανάγκες σε δεξιότητες (%), Ελλάδα, 2013

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους ικανούς να εργάζονται σε ομάδες και να επικοινωνούν με νέους πελάτες και αγοραστές. Μεγάλη έμφαση δίνουν στη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, όπως και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Ολοένα μεγαλύτερη σημασία αποκτούν οι προδιαγραφές της ευελιξίας και της αυτονομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων», επισημαίνουν οι αναλυτές του Cedefop, σύμφωνα με τους οποίους πολύ συχνά η προηγούμενη σχετική εργασιακή εμπειρία αντισταθμίζει τυχόν άλλα μειονεκτήματα. Η θητεία σε θέση εργασίας του εξωτερικού είθισται να είναι αρεστή στην πλειοψηφία των εργοδοτών.

Οι τάσεις στην αγορά και ο ρόλος της οικογένειας

Εκτιμήσεις θέλουν περισσότερο από το 1/3 των θέσεων εργασίας που θα διατεθούν έως το 2020 στην ΕΕ να απαιτούν προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πόστα χαμηλότερης κατάρτισης φέρονται να περιορίζονται στο 18% του συνόλου των νέων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

«Τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα φθίνουν οι θέσεις εργασίας χωρίς εξειδίκευση, δηλαδή γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου και γενικών καθηκόντων. Αυτές οι θέσεις εργασίας είτε αποκαθίστανται από την τεχνολογία, είτε αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση μισθών», συμπεραίνει ο διευθύνων σύμβουλος του kariera.gr Αλέξανδρος Φουρλής, ο οποίος κάνει λόγο για πληθώρα αποφοίτων στους τομείς των νομικών, των ανθρωπιστικών σπουδών και των εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς τους οποίους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας.

  1. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση αποθαρρύνει τις προσλήψεις, αλλά οι υψηλής κατάρτισης υποψήφιοι φαίνεται να προτιμώνται για την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας.
  2. Την ενδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα πρέπει να συνοδεύσει κατά κοινή ομολογία η αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
  3. Η Κομισιόν προωθεί επενδύσεις για την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με κύρια στόχευση στον τομέα του ICT (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας).
  4. Το Cedefop προβλέπει ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις Έλληνες θα είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2025.
  5. Νέοι εργαζόμενοι σε πόστα που δεν ενεργοποιούν πλήρως τις δεξιότητές τους κινδυνεύουν να «κολλήσουν» σε αδιέξοδες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος αναφέρεται επιπλέον στην κυρίαρχη νοοτροπία ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν τον εργαζόμενο έτοιμο, επενδύοντας ελάχιστα έως καθόλου στην εκπαίδευση και την εξέλιξή του.

Σε αυτήν την παράμετρο αναφέρεται και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, υπογραμμίζοντας ότι -σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα- σε άλλες χώρες ο εργαζόμενος συνήθως προσλαμβάνεται από μία επιχείρηση και στη συνέχεια εκπαιδεύεται μέσα σε αυτήν, με αποτέλεσμα εκείνος να εξελίσσεται τελικά σύμφωνα με τον καταμερισμό της εργασίας στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σπεύδει πάντως να τονίσει προς αποφυγή παρερμηνειών ότι η λεγόμενη διαρθρωτική ανεργία αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος της υψηλής ανεργίας, για να εστιάσει στην «ύφεση της οικονομίας την οποία προκαλεί η λιτότητα».

Στην παράμετρο της οικογένειας αναφέρεται το στέλεχος της ICAP Σεραφείμ Καραΐσκος, ο οποίος έχει χειριστεί εκ μέρους της εταιρείας δράσεις επιδοτούμενης απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικογένεια δεν προετοιμάζει κατάλληλα τους νέους για την αγορά εργασίας, παρά τους ωθεί προς άκριτη συλλογή τίτλων σπουδών σε αντίθεση με τις δεξιότητες που απαιτούν η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Mitsos[46.198.2xx.xxx]
23/08/2014 20:22

@Olous
Τυφλα δεν εμπιστευομαι κανεναν. Σχεση με το δημοσιο δεν εχω, αν ειχα θα εκανα την παπια τωρα και θα σφυριζα τσιφτικα. Αλλα οσους εχω γνωρισει απο το δημοσιο ειναι ειναι του παλαιου Πασοκ η της ΝΔ και εξαιρεση οτιδηποτε αλλο. Αλλα την καταντια να πηγαινω σε συνεντευξεις να μου δινουν ψιχουλα να τα παιρνω και μετα να μην με παιρνουν τηλεφωνο και μετα να μαθαινω οτι βολεψαν καποιο γνωστο δεν το αντεχω ουτε το ανεχομαι αλλο. Αν ηταν ο Συριζα στην κυβερνηση ολα αυτα τα χρονια αυτον θα κατηγορουσα για αυτη την κατασταση. Ονειρα δεν κανω εδω και πολλα χρονια φιλε Διονυση, κανω υπομονη και εχω μια ελπιδα, οτι οταν θα φυγουν οι δικοι σας θα ερθουν ανθρωποι που με καποιον τροπο θα καταλαβουν οτι εχουν μια και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρια να αλλαξουν την νοοτροπια του Ελληνα και να τελειωνει η ιστορια με τα ρουσφετια. Οποιος ειναι καλυτερος να πληρωνετε καλυτερα αλλα δουλεια πρεπει να εχουν ολοι και ισες ευκαιριες. Εγω ειχα το 1/10 των ευκαιριων που ειχαν αλλα βυσματα και παρολαυτα ειχα και δικη μου εταιρεια που πηγαινε πολυ καλα μεχρι που εκλεισε απο την κριση και οχι απο δικη μου υπαιτιοτητα αφου χαθηκε το 90% της αγορας(ακινητα). Και εχω μεινει με την εμπειρια μου, τα πτυχια μου και τον καθεναν απο εσας να ευλογει αυτα που κανει η κυβερνηση που ολους τους επαγγελματιες μας εχει καταστρεψει. Γιαυτο καμια φορα τα παιρνω λιγο οταν απανταω αλλα δεν μισω κανεναν.

Δεν σας λεω να μοιραστειτε την πολιτικη μου επιλογη, αυτη θα κριθει μονο εκ του αποτελεσματος. Δεν μπορω ομως να βλεπω οτι κοσμος σοβαρος και μορφωμενος υποστηριζει αυτους τους αξεστους πολιτικους και τις επιλογες τους που ειναι αυτες που εχουν φερει εδω την ανεργια.

Τελειωνοντας θα ηθελα ολοι να διαβασετε την συνετευξη που εδωσε στην Ναυτεμπορικη ο ο πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ Δημήτρης Παπαδημητρίου. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/839129/dpapadimitriou-eksagogiko-montelo-epistimonikis-fantasias

Ειναι πολυ ενδιαφερουσα και μπορει να ανοιξει μερικων τα ματια για τα λαθη που κανει συνειδητα αυτη η κυβερνηση και μας οδηγει στην εξαθλιωση. Δεν ειναι καποιος αριστερος ανθρωπος αλλα ενας ανθρωπος που εξηγει τι ακριβως συμβαινει στην οικονομια και γιατι ολες αυτες οι πολιτικες αποτυγχανουν. Ειναι πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη που ολοι πρεπει να διαβασουν.

Ευχαριστω

περισσότερα
Διονύσης[91.132.5xx.xxx]
23/08/2014 01:27

Mitsos[46.198.2xx.xxx] 22/08/2014 18:07

"εχετε πολλα εκατομμυρια απο ΕΣΠΑ να φατε ακομα"

Μην κάνεις όνειρα. Αν τελικά κερδίσει ο Τσίπρας εσύ θα απογοητευτείς πρώτος που φαντάζεσαι ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια και θα σου δώσει να φας διπλασιάζοντας τους μισθούς του δημοσίου, τις συντάξεις ή ότι άλλο ονειρεύεται ο κάθε πικραμένος.

Όσο για το 2ο μήνυμά σου, αυτό ακριβώς λέω κι εγώ: Ότι ο success story λέει το πιο προφανές πράγμα και στην ουσία δεν λέει τίποτα γιατί το "η ανεργία οφείλεται στα μακροοικονομικά δεδομένα" είναι ΤΙΠΟΤΑ, σα να λες ότι πέφτουμε κάτω επειδή υπάρχει βαρύτητα. Μάλιστα το άτομο προχώρησε περισσότερο: Κατηγόρησε τους άλλους που προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει βαρύτητα. Όποιος θεωρεί ότι ένα τέτοιο σχόλιο είναι για να κάνει σκορ 24-0, ναι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σκίσει τα πτυχία του, εκτός βέβαια αν τα παρουσιάσει ως στοιχείο ότι έχει γνώσεις για να βρει δουλειά στο δημόσιο και μόνο στο δημόσιο.

περισσότερα
ΜΟΡΤΗΣ[46.176.3xx.xxx]
22/08/2014 22:11

@ Mitsos. @ κανέλλος
Ρε μεγάλε, με περνάς για βυσματωμένο? Απλά είμαι άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου. Τα πράγματα είναι απλά. Ξεκινάς από χαμηλά, και όπου φθάσεις. Ανάλογα την τύχη σου, τις συγκυρίες και τις ικανότητές σου. Δεν ξέρω πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι είμαι του δημοσίου. Καμμιά σχέση. Ότι έχω κάνει μέχρι τώρα, πραγματικά τόχω κάνει μόνος μου. Χωρίς γνωριμίες και μέσα. Αυτά είναι για τους κηφήνες που αναφέρεις, αλλά που πραγματικά δεν έχουν καμμιά σχέση με μένα. Ένα θα σου πω. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ, ΤΑ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΑ. Όποιος έκανε τότε καλό κουμάντο και δεν είχε τα μυαλά πάνω απ' το κεφάλι, τώρα μπορεί να περνάει δύσκολα, αλλά δεν είναι σε απελπιστική κατάσταση. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ!

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (39)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα