Προσωρινή ανάσα στις αγορές

Στους ρυθμούς του πετρελαίου οι μετοχές
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:27

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ που προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή μόνο κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως καταγράφηκε στους χρηματιστηριακούς βασικούς δείκτες, καθώς δεν είχε άμεση επίπτωση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά στον απόηχο της απόφασης, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν ανοδικά, αναζωπυρώνοντας το φόβο του πετρελαϊκού εφιάλτη.

Ομως τα αμερικανικά blue chips ανέκτησαν μέρος των αρχικών απωλειών τους, όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων για αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή σαν από μηχανής θεός λειτούργησε κατευναστικά για τις αγορές, καθώς κατευνάστηκαν οι ανησυχίες για στενότητα στην προσφορά και ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, ανακουφίστηκαν και οι επενδυτές στη Wall Street, οι οποίοι θεωρούν τις υψηλές τιμές πετρελαίου τροχοπέδη για τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, στοιχεία έδειξαν υψηλότερη της αναμενόμενης εβδομαδιαία ανεργία με μείωση κατά 6.000 στις 339.000 στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έναντι 336.000 αρχικών προβλέψεων της Wall Street.

Της πτώσης του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ηγήθηκε η Intel -κορυφαία εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών- η οποία αναμένεται να ανανεώσει την ενημέρωση για τα οικονομικά της στοιχεία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 67,06 μονάδες, ποσοστό 0,65%, φθάνοντας στις 10.195,91 μονάδες. Με απώλειες 28,72 μονάδων, ποσοστό 1,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.960,26 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν τον πετρελαϊκό εφιάλτη και αντέστρεψαν αρχικές απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης με τη βοήθεια του κλάδου ζυθοποιίας που ηγήθηκε των κερδισμένων blue chips.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών, καθώς σημείωσαν τάση αποκλιμάκωσης μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή και την ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν την προτίμησή τους για μετοχές και όχι σε ομόλογα, διότι οι μετοχές έχουν καταγράψει όλες τις ανησυχίες, ενώ η προοπτική για τις αποδόσεις των ομολόγων διαγράφεται ανοδική.

Παρά τις ανησυχίες που επικρατούν για τη διεθνή ασφάλεια, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές τώρα προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4%, στις 986,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,2%, στις 2.736,7 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε ραγδαία κατά 1,91%, στις 11.027,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα