Market Beat: Το διεθνές κλίμα εξακολουθεί να καθορίζει την τάση

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 09:42
UPD:10:25
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας σημειώναμε: «Η κατεύθυνση των τιμών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ανησυχίας της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας σχετικά με την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Την εικόνα θα επηρεάσει η κατάσταση στην Ουκρανία. Ειδικά αν τα γεγονότα επαναφέρουν το φόβο για εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της ταραγμένης Ουκρανίας, ή οδηγήσουν σε νέο κύκλο κυρώσεων και αντίμετρων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης». Τελικά ως την Πέμπτη, οι αγορές κινήθηκαν υπό το κράτος θετικών εντυπώσεων που προκλήθηκαν κύρια από δηλώσεις Ρώσων αρμοδίων.    

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αργία του δεκαπενταύγουστου «γλύτωσε» την αγορά της Αθήνας από μια σπασμωδική αντίδραση των θεσμικών στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και εν μέρει της Νέας Υόρκης, λόγω είδησης που αφορούσε σε εκτίναξη της έντασης στην Ουκρανία. Την Παρασκευή λοιπόν, λίγο πριν το πέρας των συναλλαγών έσκασε η είδηση πως η Ουκρανία είπε πως δυνάμεις της επιτέθηκαν σε αλυσίδα εξοπλισμένων ρωσικών οχημάτων που είχαν εισβάλει στο έδαφός της. Αν επιβεβαιωνότανε το νέο, πιθανά να σηματοδοτούσε μια σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση. Η βουτιά που πραγματοποίησαν οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, που δεν χαρακτηρίζονται από μικρό βάθος συναλλαγών, ήταν τόση, ώστε να διαγραφούν τα κέρδη που είχαν κτιστεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Εμφανίστηκαν τελικά απώλειες -0,74% στον CAC, που οδήγησαν τον δείκτη κάτω από τις 4180 μονάδες, από όπου ξεκίνησε την Δευτέρα. Ο δε DAX, που είναι στην συνείδηση των Αμερικανών επενδυτών ο αντίστοιχος του S&P500 στην ευρωζώνη, έχοντας ξεκινήσει εκείνη τη μέρα από τις 9230 μονάδες περίπου, ενώ σκαρφάλωσε ως τις 9324,6, σε λιγότερο από ένα δίωρο έπεσε στις 9067,6 και έκλεισε κάτω από τις 9100 από όπου ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Η Wall Street αντέδρασε διαφορετικά. Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες είχαν ανοίξει ανοδικά και κινήθηκαν ψηλότερα καθώς για τους εκεί αναλυτές υπήρχαν ελπίδες για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αλλά εμφανίστηκαν υπολογίσιμες πιέσεις όταν η Ουκρανική πλευρά, σε αντίθεση με έκθεση του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε πως κατάστρεψε μέρος από μια ομάδα τεθωρακισμένων. Όσο όμως περνούσε η ώρα και δεν υπήρχε επιβεβαίωση από πουθενά αλλού επί του συμβάντος, οι τιμές των μετοχών ανέκτησαν μεγάλο μέρος των ημερήσιων απωλειών τους, με αποτέλεσμα η εικόνα της μεταβολής τους στο τέλος να είναι μεικτή.

Σήμερα η ανακατωσούρα του τέλους της περασμένης βδομάδας θα κατασταλάξει σε κάποιο βαθμό και θα φανεί μέσα από τις επιλογές των επενδυτών στις ασιατικές αγορές. Μικρή άνοδο σημειώνουν οι ασιατικοί δείκτες μετοχών, σήμερα Δευτέρα, γιατί οι επενδυτές αναθάρρησαν από την ανοδική αντίδραση που καταγράψανε οι μετοχές στη Wall Street μετά τον νέο κύκλο των εντάσεων στην Ουκρανική κρίση. Αλλά, η επανεμφάνιση της αβεβαιότητας θέτει όρια στην επενδυτική αισιοδοξία.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά για τους επενδυτές μετοχών στην Ευρωζώνη. Φέτος ήταν πιο σκληρή. Ο δείκτης MSCI με μετοχές της ευρωζώνης προσέφερε 25,8% (σε δολάρια ΗΠΑ), κατά τη διάρκεια του 2013, χωρίς καμία σημαντική διόρθωση.

Μέχρι την αρχή της περασμένης βδομάδας όμως που ξεκίνησε η νέα εκστρατεία για τον «επαναπατρισμό» των δολαρίων ήταν για φέτος, κάτω -6,1%. Έφτασε να κερδίζει +5,4% από την αρχή του έτους, ως την 19η Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια βούτηξε -10,9% μέχρι την Παρασκευή 8/8 από την απογοητευτική εικόνα των μεταβολών στους οικονομικούς δείκτες και την κρίση Ουκρανία. Αυτό αποτελεί μόνιμο αγκάθι για τους επενδυτές με δολάρια, που τοποθετήθηκαν σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα που αφορούν τις μετοχές του κοινού νομίσματος. Αν δε συνδυαστεί με την κατρακύλα του ευρώ, ήδη πονοκεφαλιάζει κεφαλαιούχους των ΗΠΑ και τους θεσμικούς που διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους.

Κίνδυνος από τα Ουκρανικά

Ο μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης των προοπτικών της Ευρωζώνης είναι η κρίση στην Ουκρανία. Αυτό που προβάλλουν οι αναλυτές από τις ΗΠΑ είναι η πιθανότητα, ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στη χώρα για τη διάσωση φιλο-ρώσων ανταρτών. Τότε, το  σοκ από τις γεωπολιτικές αναταράξεις θα μπορούσε να στείλει την Ευρωζώνη στην ύφεση.

Η πραγματικότητα ωστόσο ανέδειξε ως σημαντικά, την πορεία της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία προς τις περιοχές που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και τις δυσκολίες που συναντά και παράγει. Αλλά το έργο της παραγωγής αυτόματων συνειρμών, που προκαλούν επενδυτικό πανικό, αποτυπώθηκε στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή. Γιατί ως τότε μπορεί να υφίστατο η «προπαγάνδα» κατά του ευρώ και υπέρ των αξιών του δολαρίου, αλλά οι επενδυτές παντού εμφάνιζαν ανεβασμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Ειδικότερα τις τελευταίες μέρες που δυσάρεστα μακροοικονομικά δεδομένα σε ΗΠΑ και Ευρώπη λειτούργησαν υπέρ των μετοχικών αξιών. Διότι, οι αναλυτές θεώρησαν ότι αυτά θα οδηγήσουν για τις ΗΠΑ στην διατήρηση της χαλαρότητας και την ΕΚΤ, σε αύξηση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης. Είναι δε από τα στερεότυπα της σύγχρονης επενδυτικής κουλτούρας η θέση – άποψη, πως όταν οι Κεντρικές Τράπεζες επιλέγουν πολιτικές χαλάρωσης τα χρηματιστήρια ευνοούνται.

Την Παρασκευή λοιπόν, λίγο πριν το πέρας των συναλλαγών έσκασε η είδηση πως η Ουκρανία είπε πως δυνάμεις της επιτέθηκαν σε αλυσίδα εξοπλισμένων ρωσικών οχημάτων που είχαν εισβάλει στο έδαφός της. Αν επιβεβαιωνότανε το νέο πιθανά να σηματοδοτούσε μια σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση.Η βουτιά που πραγματοποίησαν οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, που δεν χαρακτηρίζονται από μικρό βάθος συναλλαγών, ήταν τόση, ώστε να διαγραφούν τα κέρδη που είχαν κτιστεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Εμφανίστηκαν τελικά απώλειες -0,74% στον CAC, που οδήγησαν τον δείκτη κάτω από τις 4180 μονάδες, από όπου ξεκίνησε την Δευτέρα. Ο δε DAX, που είναι στην συνείδηση των Αμερικανών επενδυτών ο αντίστοιχος του S&P500 στην ευρωζώνη, έχοντας ξεκινήσει εκείνη τη μέρα από τις 9230 μονάδες περίπου, ενώ σκαρφάλωσε ως τις 9324,6, σε λιγότερο από ένα δίωρο έπεσε στις 9067,6 και έκλεισε κάτω από τις 9100 από όπου ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Η Wall Street αντέδρασε διαφορετικά

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες είχαν ανοίξει ανοδικά και κινήθηκαν ψηλότερα καθώς για τους εκεί αναλυτές υπήρχαν ελπίδες για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αλλά εμφανίστηκαν υπολογίσιμες πιέσεις όταν η Ουκρανική πλευρά σε αντίθεση με έκθεση του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως κατάστρεψε μέρος από μια ομάδα τεθωρακισμένων. Όσο όμως περνούσε η ώρα και δεν υπήρχε επιβεβαίωση από πουθενά αλλού επί του συμβάντος, οι τιμές των μετοχών ανέκτησαν μεγάλο μέρος των ημερήσιων απωλειών τους, με αποτέλεσμα η εικόνα της μεταβολής τους στο τέλος να είναι μεικτή. Ο Dow Jones Industrial average έχασε -0,30%, ο S&P 500 -0,12% και ο Nasdaq composite κέρδισε +0,27%. Αλλά για τη βδομάδα οι μεταβολές τους αντίστοιχα είναι +0,7%, +1,2% για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου και 2,2% για τον δείκτη της των εταιριών τεχνολογίας. Μπορεί η διαφορά στην εικόνα των χρηματιστηρίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αφορά στην ώρα που είχαν στη διάθεσή τους οι διαχειριστές στην Ευρώπη, που αντέδρασαν σπασμωδικά.     

Εκείνοι όμως που υποστηρίζουν την επιστροφή των κεφαλαίων στις ΗΠΑ, έχουν επίσης να προβάλλουν την υπεροχή των αμερικανικών ομολόγων έναντι των Γερμανικών, που θεωρούνται από πολλούς οίκους αξίες ισοδύναμης επενδυτικής ασφάλειας. Είναι ξεκάθαρο σε όποιον παρακολουθεί την ροή των κεφαλαίων τις μέρες που ο φόβος για μεγάλη επιδείνωση της εικόνας της παγκόσμιας ανάπτυξης μεγαλώνει, πως οι αποδόσεις των δεκαετών ΗΠΑ και Γερμανίας υποχωρούν, καθώς ανεβαίνει η αξία των ομολόγων από την αυξημένη ζήτηση για αυτά. Λένε λοιπόν πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς ΗΠΑ βρέθηκαν την Παρασκευή στο 2,3% και για την εβδομάδα υποχώρησαν 6,5 μονάδες βάσης σε μια από τις πέντε στις έξη εβδομάδες που οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν. Ωστόσο των Γερμανικών, είναι 1% (0,965% είναι το νέο χαμηλό), με το ευρώ σε αδυναμία που την επιδιώκει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Άρα, θα διατηρηθεί η εξασθένηση του νομίσματος και μέσα από τα μέτρα και την μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ η απόδοση που δίνουν τα Bunds είναι το μισό εκείνης που προσφέρουν, έστω και τώρα, τα ομόλογα αναφοράς του δολαρίου. Αν δε θυμηθούμε από πού  ξεκίνησαν φέτος οι αποδόσεις τους  με παράλληλη σύγκριση στην μεταβολή της σχέσης ευρώ δολαρίου, τα πράγματα δείχνουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πτώση τους. Ακόμα και αν είναι πλέον γνωστό, πως στο 2015 θα αρχίσει η άνοδος των βασικών επιτοκίων από τη Fed.

ΧΑ

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν, με μια συνεδρίαση λιγότερη των δύο προηγούμενων, ανοδική. Η συνεισφορά της από την άποψη της στατιστικής ήταν σημαντική ως προς τα ακόλουθα:

Σταμάτησε η αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το τρέχον έτος για τις περισσότερες μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς και κατά συνέπεια για τους βασικούς δείκτες. Αυτά ισχύον για τους τίτλους του 25άρη κύρια ενώ αντίθετα οι μετοχές του FTSEM αναζήτησαν και έγραψαν νεότερα χαμηλά αν και αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις μεταβολές των δεικτών για τη βδομάδα. Καθώς ο ΓΔ κέρδισε +6,43%, ο 25άρης +6,72% όταν ο FTSEM ανέβηκε +4,44%.  Όμως στον δείκτη της μεσαίας εννέα από τις 20 μετοχές σημείωσαν αυτή τη βδομάδα νεότερα χαμηλά τελευταίων 30 ημερών και έξη από αυτές το έκαναν και χαμηλό τελευταίων 3 μηνών, ενώ οι πέντε από αυτές το ελάχιστο εβδομάδας, μήνα, και τριών μηνών το έκαναν επίσης χαμηλό τελευταίων 12 μηνών.

Αντίθετα στα blue chip μόνο τρία είχαν κατώτερη τιμή εβδομάδας χαμηλότερα από τα κατώτερα της δεύτερης εβδομάδας του μήνα, που ήταν η πλέον καθοδική στο 2014. Αφού η πτώση για τον 25άρη ήταν -9,5%, που διαδέχθηκε μια βουτιά -4,71% την πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Αυγούστου.  

Οι μετοχές του 25άρη που τα ελάχιστα εβδομάδας έγιναν και ελάχιστα μήνα ήταν τα ΕΛΠΕ στα 5,11 ευρώ ενώ τερμάτισε τη βδομάδα στα 5,53, η ΕΥΠΡΟ με ελάχιστο 8,49 ευρώ αλλά την Πέμπτη έκλεισε στα 9,20 και η ΜΙΓ με κατώτερη βδομάδας μήνα και τελευταίων τριών μηνών τα 0,380 ευρώ και κατάληξη στην τελευταία συνεδρίαση στα 0,400. Είναι σαφές το φρένο στην κατηφόρα που είχαν προσδώσει οι προηγούμενες εβδομάδες στην στατιστική εικόνα της αγοράς αλλά σε επίπεδο τιμών η αντίδραση της εβδομάδας προ του Δεκαπενταύγουστου δεν κατάφερε να εξισορροπήσει το καθοδικό αποτέλεσμα της προηγουμένης της παρά κατά 50%.

Ωστόσο μελετώντας τα δεδομένα για τον 25άρη, που πλέον κρατάει την μερίδα του λέοντος στον ημερήσιο τζίρο, διαπιστώνεται ότι από τις 336,28 μονάδες ελάχιστο, ως τις 360,39 που είναι το μέγιστο αυτή τη βδομάδα, ο δείκτης έχει διαγράψει μια ικανοποιητική ανηφόρα, που αποτυπώθηκε και στην συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αφού από τα 66,232 δις ευρώ πέρασε στα 70,433 δις την Πέμπτη 14/8.  Ανέβαινε ένα δις ανά συνεδρίαση.  

Τεχνική ανάλυση

Στην στατιστική εικόνα του ΧΑ που βελτιώθηκε σημαντικά ως προς το στοιχείο της απομάκρυνσης τιμών δεικτών και μετοχών από τα πρόσφατα κατώτερα επίπεδα για το 2014, ξεχώρισαν οι κλάδοι που συνέβαλλαν κύρια, με βάση  τις ημερήσιες μεταβολές των βασικών δεικτών : ο ΓΔ +0,65% από +1,53% από +2,37% από +1,73% και ο 25άρης +0,75% από +1,37% από +2,49% από +1,95%.

Με τέσσερις θετικές ημερήσιες μεταβολές ολοκλήρωσαν αυτή τη βδομάδα οι δείκτες:

των Τραπεζών +0,71% από +1,40% από +4,75% από  +1,64%,

των Τηλεπικοινωνιών +0,98% από +0,39% από +3,15% από +5,57%,

των εταιριών Υγείας +0,82% από +2,82% από +3,68% από +3,13%,

των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +1,49% από +2,43% από +0,61% από +0,63%, Βιομηχανικά Προϊόντα +0,15% από +1,56% από +1,11% από +0,88%,

Εμπόριο +0,37% από +5,79% από +2,14% από +2,50%,

Πετρελαίου– Αερίου +0,47% από +4,27% από +1,48% από +0,79%.

Για τους υπόλοιπους τουλάχιστο μια μέρα η μεταβολή ήταν μηδενική ή αρνητική και ξεχώρισαν για το υπολογίσιμο μέγεθος των κερδών τους μερικές μέρες οι εταιρίες

στις Κατασκευές – Υλικά -0,77% από +0,74% από +2,51% από +4,43%,

Κοινής Ωφέλειας +1,90% από +1,16% από -0,09% από +1,78%,

στις Πρώτες Ύλες +0,38% από +1,41% από +2,79% από 0,00%,

των Χρημ/κών Υπηρεσιών -0,54% από +1,04% από +2,72% από +1,32%,

στα Ταξίδια – Αναψυχή +1,17% από -0,30% από +0,24% από +2,85%

και της Τεχνολογίας -0,08% από +0,85% από +1,24% από +0,16%.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει κλάδους με μετοχές που έχουν υψηλό συντελεστή βαρύτητας και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δέχθηκαν τις μέρες της ασταμάτητης καθόδου τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αν το παγκόσμιο κλίμα για τις μετοχές γίνει ευνοϊκό, κάτι που δεν αποκλείεται με βάση την προϊστορία των αγορών του ευρώ τα δυο τελευταία χρόνια, τότε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μερικές μετοχές συγκεκριμένων κλάδων που απολαμβάνουν την εύνοια των επενδυτών διεθνώς θα συνεχιστεί.

Σήμερα

Στις Ασιατικές αγορές κατάφεραν να υπερισχύσουν αυτές με κέρδη σήμερα Δευτέρα, μετά από τη διαπίστωση  ότι η Wall Street μπόρεσε να ανακάμψει από τον τελευταίο γύρο των εντάσεων στην ουκρανική κρίση, αν και εκ η νέου αβεβαιότητα σε μια σύγκρουση που μεταβάλλεται διαρκώς έχει θέσει σφικτά όρια στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Το δολάριο, έναντι του γεν που λειτούργησε σαν ασφαλές καταφύγιο, επηρεάστηκε από την υποχώρηση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα ων ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά 0,1%. Ενώ και ο Nikkei του Τόκιο κέρδιζε 0,1%.

Ακόμα και τώρα, με τη σύγκρουση να έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών, η κατάσταση εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση. Το Σαββατοκύριακο οι δυτικές κυβερνήσεις ήταν σε αναμονή αν η Ρωσία θα παρέμβει προς στήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία που πιέζονται από τις Ουκρανικές δυνάμεις ολοένα και πιο σκληρά. Για αυτό η διάθεση για ανάληψη κινδύνου ήταν υποτονική.

Ο Jasper Lawler, αναλυτής της αγοράς στο CMC Markets σημείωνε : «Ένα αίσθημα εφησυχασμού είχε επιστρέψει στην ψυχολογία των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα με μια γενική αίσθηση ότι ίσως οι διορθώσεις στις αρχές του μήνα ήταν υπερβολικές. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν μια βαριά υπενθύμιση ότι τα  γεωπολιτικά  δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν».

Το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς στα 102,33 γεν JPY μετά από μια κορυφή 10-ημερών στα 102,72 την Παρασκευή.

Το ευρώ ήταν επίσης επίπεδο, στα 1,3395 δολάρια που έχει ανέλθει μετά από ένα ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,3359 δολαρίων την Παρασκευή, καθώς το αμερικανικό νόμισμα χτυπήθηκε από την απότομη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς Treasury US10YT είχε πέσει τόσο χαμηλά ως τα 2,30% την Παρασκευή, χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2013, μετά την είδηση ​​της Ουκρανίας. Αυτή είναι 2.360% σήμερα Δευτέρα στις ασιατικές συναλλαγές.

Εκτός από τη γεωπολιτική, τα σκαμπανεβάσματα στο νόμισμα και τις αγορές ομολόγων οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ετήσια συνάντηση 21 - 23 Αυγούστου των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, του Wyoming, αναζωτώντας πιθανές ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής κατά τους επόμενους μήνες.

Ιστορικά, οι συναλλαγές ως το Jackson Hole παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα, Η πρόεδρος Yellen επικεντρώνεται στην απασχόληση και την αλλαγή στη σύνθεση της αγοράς εργασίας μέσω της αύξησης της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τα ποσοστά μερικής απασχόλησης. Αυτό το θέμα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σε ανάλογους προβληματισμούς αφού η παγκόσμια απασχόληση παραμένει στην καλύτερη περίπτωση μετριότατη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ υποχώρησε αλλά κράτησε κέρδη από την άνοδο την Παρασκευή, όταν πήδηξε πάνω από 1,50 δολάριο με τις ειδήσεις για την Ουκρανία. Σήμερα έχασε 65 σεντς και είναι στα 102,88 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι άδειες του Δεκαπενταύγουστου στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Είναι άσχημα εκεί έξω

Τα οικονομικά δεδομένα από διάφορες γωνιές της γης ήταν απογοητευτικά, τα χειρότερα αφορούσαν τη ζώνη του ευρώ, όπου το πραγματικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο και ο πληθωρισμός φαίνεται έτοιμος να μειωθεί περαιτέρω.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές ήταν ασθενέστερες από ό, τι αναμενόταν, αλλά πιστεύουμε ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στην έκθεση για τον πληθωρισμό.

Στην Κίνα, τα στοιχεία του Ιουλίου γενικά ήταν απογοητευτικά και τόνισαν την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης, αυτό αναμένουμε να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Στην Ιαπωνία, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε απότομα στο δεύτερο τρίμηνο, όπως αναμενόταν, αλλά διατηρούμε ακόμη τις προβλέψεις πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει στο τρίτο.

Barclays: Σημερινό σχόλιο Η ψυχολογία των επενδυτών σταθεροποιείται αλλά οι κίνδυνοι γεωπολιτικού χαρακτήρα παραμένουν

Το φρόνημα των επενδυτών σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας, μετά τα νέα πως οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Το δολάριο σε γενικές γραμμές είναι πιο ασθενές και η εικόνα των αγορών μετοχών στην Ασία είναι μεικτή.

S&P: Αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, άνοδος των μετοχών στο τέλος της εβδομάδας, μεικτή εικόνα από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις

Οι εντάσεις στην Ουκρανία ταρακούνησαν τις αγορές την Παρασκευή μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας αλλά ο S&P500 εμφάνισε τελικά εβδομαδιαία άνοδο +1,2%. Τα spreads των δομημένων ομολόγων μεγάλωσαν μάλλον σαν καθυστερημένη αντίδραση στην βουτιά των μετοχών στις αρχές του Αυγούστου. Η απόδοση του 10ετους δολαρίου ΗΠΑ έκλεισε αυτή την εβδομάδα στο 2,34%, χαμηλά και κάτω από το 2,5% -2,8% που κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Τα χαμηλά επιτόκια είναι θετικά για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, αλλά επίσης δείχνουν αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα δεδομένα από την αγορά Λιανικής περιλάμβαναν επίπεδη μεταβολή στις συνολικές πωλήσεις και οι Wal-Mart και Macy ψαλίδισαν τις προοπτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά οι JC Penney και Nordstrom εμφάνισαν άνοδο των πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο. Η επισκεψιμότητα συνεχίζει να μειώνεται σε πολλούς λιανοπωλητές. Σε αντίθεση με την αδύναμη εικόνα από τα καταστήματα  πωλήσεων, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει σε ετήσια βάση συνεπή διψήφια κέρδη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την συμφωνία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO Insurance Group, θυγατρική της Munich Re ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 90,1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές για τη μεταβολή της καθαρής θέσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.
  • Ανώτατα στελέχη 31 επιχειρήσεων αναμένεται να δώσουν φέτος το «παρών» στο 9ο Ετήσιο Roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο από τις 17 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου. «Ο αριθμός των εταιρειών, εισηγμένων και μη, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών και ανάλογες επιδόσεις αναμένουμε όσον αφορά και τα διεθνή funds που θα ζητήσουν συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων» δηλώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι της ΕΧΑΕ. Τα οne to one meetings αναμένεται να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ των 1.060, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται ήδη από fund managers, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερα από 100 ξένα funds.
  • Με απόφαση της που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ, η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου, έδωσε την απάντηση στο ερώτημα πώς θα διενεργούνται επιστροφές φόρου στους δικαιούχους χωρίς τα χρήματα να συμψηφίζονται με τις οφειλές λόγω του ΕΝΦΙΑ. Η απόφαση προβλέπει ότι οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα λαμβάνονται υπόψη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράττουν τα χρήματά τους κανονικά. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Ορισμένες από τις πιο σημαντικές τράπεζες της Wall Street καταρτίζουν προληπτικά σχέδια για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μετακινήσουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στην Ιρλανδία, αν κληθούν να αντιμετωπίσουν το σενάριο κατά το οποίο η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, οι Citigroup Inc, Morgan Stanley και Bank of America Corp είναι ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία εξετάζουν την Ιρλανδία ως μια εναλλακτική λύση για να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη. Στο ίδιο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
  • Διαπραγμάτευση για τον περιορισμό και ουσιαστική τροποποίηση των ετήσιων στόχων και παραμέτρων που θέτει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών την δυνατότητα να περιορισθεί η ετήσια μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, από το 0,5% το οποίο προβλέπεται έως τώρα, στο 0,25%.
  • Η Ε.Ε. θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και των γεγονότων στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στα «ευπαθή προϊόντα», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Σε εκτενή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα σημειώνει ότι «την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της» για προϊόντα όπως τα αγγούρια και τις πιπεριές, ενώ «πρόσφατα είχε ήδη αποφασίσει να στηρίξει την αγορά στα ροδάκινα».
  • Πρόωρο χαρακτηρίζει το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει βοήθεια κατά περίπτωση σε επείγουσες καταστάσεις ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα θα έχει «μάλλον μηδαμινές συνέπειες» στην ευρωπαϊκή αγορά.
  • Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ένα από τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015 και προέβλεπε να συνεχιστούν οι περικοπές στις συντάξεις μέσω μιας νέας φορολογικής εισφοράς.
  • Πάντως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της Ιβηρικής ενέκρινε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων λειτουργών ως τα τέλη του 2015, κρίνοντας ωστόσο ότι θα είναι αντισυνταγματική η συνέχισή τους μετά το 2016.
  • Την αύξηση των μισθών στη Γερμανία, κίνηση η οποία θα βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούν «απαραίτητη»  οι Βρυξέλλες σύμφωνα με τον επίτροπο αρμόδιο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ.
  • Ενδεχόμενη ανάθεση του συμβολαίου για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ θα αποτελέσει «μια πολύ καλή ευκαιρία για εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας» εκτίμησε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάϊκλ Χαράρι. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" της Λευκωσίας ο κ. Χαράρι ανέφερε και την πολιτική σημασία, σε περίπτωση κατά την οποία το έργο κατακυρωθεί στην ισραηλινή εταιρεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα πείσει πως μπορεί να φέρει αέριο στην Κύπρο σε καλύτερη τιμή από τους ανταγωνιστές της.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα