Πορτογαλία: Η Δικαιοσύνη απέρριψε την περικοπή συντάξεων από το 2015

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 22:52
UPD:23:04
REUTERS/HUGO CORREIA

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, ενέκρινε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων λειτουργών ως τα τέλη του 2015, κρίνοντας ωστόσο ότι θα είναι αντισυνταγματική η συνέχισή τους μετά το 2016.

Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ένα από τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015 και προέβλεπε να συνεχιστούν οι περικοπές στις συντάξεις μέσω μιας νέας φορολογικής εισφοράς.

Πάντως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της Ιβηρικής ενέκρινε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων λειτουργών ως τα τέλη του 2015, κρίνοντας ωστόσο ότι θα είναι αντισυνταγματική η συνέχισή τους μετά το 2016.

Η ειδική εισφορά, που κυμαινόταν από 2% ως 3,5% για τις συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω και προβλεπόταν ότι θα εισέφεραν 372 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία την επόμενη χρονιά, απορρίφθηκε διότι δεν «εντάσσεται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα εγγυάται την ισότητα μεταξύ των γενεών», δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΣΔ, ο Ζοακίμ ντε Σόουζα Ριμπέιρου.

Ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει από τον Σεπτέμβριο τη μείωση μισθών από 3,5% ως 10% για όσους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με 1.500 και περισσότερα, η οποία εφαρμόζεται από το 2011.

Η λύση αυτή, η οποία θα σημάνει την εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ τον μήνα ως το τέλος της χρονιάς, θα αντικαταστήσει εν μέρει ένα άλλο μέτρο λιτότητας που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό του 2014 κι απορρίφθηκε στα τέλη του Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτές οι περικοπές των μισθών, που θα μειωθούν κατά 20% από τον Ιανουάριο του 2015 δε μπορούν πάντως να συνεχιστούν και το 2016 αφού «η παράταση αυτών των θυσιών θα παραβίαζε την αρχή της ισότητας» ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και αυτούς στον ιδιωτικό, ανέφερε ο Σόουζα Ριμπέιρου.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει να μην απορριφθεί κανένα από τα μέτρα, καθώς τα θεωρεί αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ φέτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα