Γνώμη: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:07
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Εκτιμά το Συμβούλιο ότι το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από σταδιακή, αλλά ακόμη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και στις αγορές υπηρεσιών, καθώς επίσης η βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ροής της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, ιδίως τις μμε, αποτελούν τις βασικές συστάσεις που ενέκρινε στις τελευταίες συνεδριάσεις του, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, το Ecofin.

Το σημαντικότερο όμως της απόφασης του Συμβουλίου είναι ότι, πέρα από τις επιμέρους συστάσεις που καλύπτουν όλες τις χώρες με διαρθρωτικές ανισορροπίες, εκτός των μνημονιακών χωρών, και συνεπώς και της χώρας μας (που αντιμετωπίζονται στα προγράμματα προσαρμογής), ενέκρινε και το γενικότερο περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Εκτιμά το Συμβούλιο ότι το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από σταδιακή, αλλά ακόμη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά και αναμένεται να αυξηθεί με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που αντικατοπτρίζει την υπάρχουσα χαλαρότητα, καθώς και τις συνεχιζόμενες αναπροσαρμογές των σχετικών τιμών στις ευάλωτες οικονομίες και την προηγούμενη ανατίμηση του ευρώ. 

Παράλληλα, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση κατέδειξε σαφώς τις στενές σχέσεις αλληλεξάρτησης που υπάρχουν στην Ευρωζώνη και το Συμβούλιο υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί συνεκτική πολιτική στάση. Αυτό ακριβώς είναι που έχει ανάγκη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες διευρύνονται. Φαίνεται ότι το στενό οικονομικό συμφέρον της κάθε χώρας παραμερίζει το γενικότερο, ενώ η κοινοτική αλληλεγγύη χαλαρώνει.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει στα κράτη-μέλη ότι έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Μάλιστα, επισημαίνει ότι χρειάζεται να ασκείται αμοιβαία αυξημένη πίεση για τη στήριξη της εφαρμογής εθνικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης, περισσότερη αξιολόγηση των εθνικών μεταρρυθμίσεων από την άποψη της ζώνης του ευρώ, εσωτερίκευση των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων, καθώς και τόνωση των πολιτικών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της ΟΝΕ.

Δεδομένης της έντονης αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ, ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να βελτιστοποιηθούν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των πολιτικών για τα κράτη -μέλη της ζώνης του ευρώ μεμονωμένα, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο. Για παράδειγμα, ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα διευκολύνει την απαραίτητη σύγκλιση μεταξύ των κρατών -μελών που είναι ο τελικός στόχος. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί επί του περιεχομένου των συστάσεων, ωστόσο, η υλοποίησή τους κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα