General Motors : Επένδυση 3 δισ. δολ. στην Κίνα

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2004 09:45

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των τριών δισ. δολ. σχεδιάζει να δαπανήσει μέσα στην επόμενη τριετία, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, General Motors Corp., προκειμένου να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της και να παρουσιάσει 20 νέα μοντέλα της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα του 1,6 δισ. δολ., σε joint ventures στην Κίνα, περιμένει την έγκριση της κυβέρνησης για την αύξηση της παραγωγής της στη χώρα, φθάνοντας το 1,3 οχήματα το 2007, από περίπου 530.000 οχήματα που παράγει σήμερα.

«Η επιτυχία στην Κίνα είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή επιτυχία της General Motors», ανέφερε ο Phil Murtaugh, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Κίνα, μιλώντας στο Πεκίνο. Τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι στην Κίνα, φθάνοντας στα 437 εκατ. δολ. «Η Κίνα, θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα την Ιαπωνία και θα καταστεί η δεύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο», επεσήμανε ο Murtaugh.

H General Motors, η Ford Motor Co., η Volkswagen AG και η Toyota Motor Corp., ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν περίπου 10 δισ. δολ. στην Κίνα μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο. Η επέκτασή τους είναι το αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής που διέπει τον κλάδο, η οποία έχει στόχο τη συγχώνευση των μικρών αυτοκινητοβιομηχανιών σε μεγαλύτερους ομίλους.

Η Κίνα, η τρίτη σε μέγεθος αγορά αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, βρίσκεται πίσω από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Σε κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν περίπου 16 αυτοκίνητα –επιβατικά και φορτηγά - έναντι 700 αυτοκινήτων στις ΗΠΑ 598 στην Ιαπωνία και 91 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Global Insight Inc.

Οι επενδύσεις των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα υπολογίζονται από τη δεκαετία του '80 σε 30 δισ. δολ., ενώ οι εταιρείες του κλάδου καταβάλλουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζήτηση, μετά από αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι που ήταν σε ποσοστό της τάξης του 76%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα