Market Beat: Τέλος μιας εβδομάδας που θα είναι σίγουρα θετική με πυλώνα τις τράπεζες

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 09:43
UPD:09:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών με την εκπνοή των σειρών Αυγούστου στο τέλος της σήμερα, είναι πλέον δύσκολο να αποδεχθεί πτωτική. Αφού σε 3 μέρες τα κέρδη του ΓΔ είναι +5,74% και στον 25άρη +5,92% ενώ μικρότερη άνοδο εμφάνισε ο FTSEM +3,91%. Οι τράπεζες, όπως είχαμε υπογραμμίσει από την αρχή της βδομάδας, πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά και σε σχέση με τη μεταβολή των βασικών δεικτών. Γιατί τρεις είχαν επίδοση ανώτερη του δείκτη των παραγώγων.  Ήτοι ΠΕΙΡ +11,11%, ΕΥΡΩΒ που χθες έκλεισε με πτώση -0,31% κερδίζει σε 3 συνεδρίες +8,14% και ΕΤΕ +7,69% με την ΑΛΦΑ στο +4,5%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι παραπάνω «κατακτήσεις» της αγοράς έγιναν με τις διεθνείς αγορές σε ανοδική ατμόσφαιρα στις δύο από τις τρεις συνεδρίες. Υπάρχει λοιπόν ο εσωτερικός παράγοντας που διαμορφώνει θετικά διάθεση για ανάληψη κινδύνου αλλά βοηθά και το διεθνές κλίμα που προκαλεί ράλι ανακούφισης. Τη μια γιατί δεν θα εισβάλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία την άλλη γιατί συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Μέση Ανατολή την παρ-άλλη γιατί τα εταιρικά αποτελέσματα επισκίασαν μερικά αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα ή γιατί το πετρέλαιο υποχωρεί και ενισχύει την παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα. Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Πέμπτη μετά από μια πλημμύρα των αδύναμων οικονομικά στοιχείων που οδήγησαν τους επενδυτές στο να ποντάρουν σε μια αδιάκοπη παροχή στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε πτώση σε όλη την υδρόγειο.

Ανατρέχοντας στα δεδομένα του περυσινού Αυγούστου καταλαβαίνει κανείς την αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος μια χρονιά που η επίδοση των βασικών δεικτών είναι αρνητική. Πέρυσι η εικόνα της αγοράς τον Αύγουστο της κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών στην Μεσόγειο είχε δυο πρόσωπα με το θετικό να εμφανίζεται στο πρώτο δεκαήμερο. Φέτος οι συναλλαγές του Αυγούστου στην έναρξή του σχημάτισαν μια αλυσίδα τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, που τη διαδέχθηκε μια ανοδική και μια καθοδική συνεδρίαση, ωσότου εμφανίστηκε η αλυσίδα των τριών ανοδικών κλεισιμάτων αυτής της βδομάδας. Ξεδιπλώνεται συνεπώς αυτή τη βδομάδα που τελειώνει σήμερα, η θετική όψη του μήνα, και περιλαμβάνει επίσης την εκπνοή των σειρών Αυγούστου.

Η δυναμική των συναλλαγών θα αλλάξει μετά τις 14:30, όταν οι κινήσεις των θεσμικών θα είναι εντελώς ελεύθερες από την ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων σχετικών με την αγορά παραγώγων, που χθες είχε τζίρο ανώτερο του ΧΑ. Η αρχική εκτίμησή μας ήταν πως θα παρακολουθούσαμε μια δυναμική συσσώρευσης γύρω και πάνω από τις 340 μονάδες. Τελικά, οι θεσμικοί επέλεξαν να συσσωρεύει ο 25άρης λίγο πάνω από τις 355,00, γεγονός που συνέβαλλε πιθανά να διασωθούν κάποια στοιχήματα στα options του. Ακόμα καλύτερα από στατιστικής πλευράς λειτούργησε αυτό το δεδομένο, καθώς μπορεί την περασμένη βδομάδα τα νέα χαμηλά του για το 2014 να έγιναν οι 336,3, αλλά, η γρήγορη απομάκρυνση κατά 20 περίπου μονάδες, υπογραμμίζει την πιθανότητα αυτό το χαμηλό να ήταν έκφραση στιγμιαίας υπερβολής και όχι μήνυμα, για κατώτερες τιμές πριν το τέλος της χρονιάς.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τη διόρθωση της Τρίτης, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο τροφοδότησαν τα σενάρια ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το βασικό της επιτόκιο για αρκετό ακόμη διάστημα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 16.651,80 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,02% στις 4.434,13 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,67% στις 1.946,72 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Amazon κέρδισε 2,2%, μετά την ανακοίνωση ότι εισήγαγε στην αγορά ανιχνευτή πιστωτικής κάρτας, με στόχο να ανταγωνιστεί εφαρμογές όπως το Square στις νέες τεχνολογίες πληρωμών.

Και οι δέκα κλάδοι του S&P 500 ενισχύθηκαν χθες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δίνει ώθηση στους δείκτες. Η Vertex Pharmaceuticals ξεχώρισε με το +3,7% της στον δείκτη S&P 500 και η Intel με το +2,3% στον δείκτη Dow. Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι υπερβολές στις ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται σε σημαντικές εταιρείας.

Οι μετοχές της Macy’s υποχώρησαν κατά 6,2% καθώς τα αποτελέσματα του β' 3μηνου απογοήτευσαν την αγορά. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 292 εκατ. δολάρια ή 80 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 86 εκατ. δολάρια.

Για τον ίδιο λόγο η SeaWorld Entertainment υποχώρησε κατά 34%. Η εταιρεία λειτουργίας θεματικών πάρκων ανακοίνωσε κέρδη 37,3 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους ή 0,43 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 0,60 δολάρια.

Η King Digital Entertainment έχασε 23%, καθώς η δημιουργός του παιχνιδιού Candy Crush Saga ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα έσοδα του β' 3μηνου διαμορφώθηκαν στα 593,5 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάνουν στα 605,7 εκατ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκαν σε καύσιμα, τρόφιμα και αναψυκτικά.

Τα στοιχεία είναι κατώτερα των προβλέψεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% τον Ιούλιο, όπως και τον Ιούνιο. Εξαιρουμένων των οχημάτων, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4%, όπως επίσης και τον Ιούνιο.

Ευρώπη

EON και Swiss Life Holding έδωσαν ώθηση χθες στις ευρωαγορές, οδηγώντας υψηλότερα τους δείκτες οι οποίοι έδειξαν να «αδιαφορούν» για τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,37% κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 6.657 μονάδες και ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,20% ενισχύθηκε 1,43% στις 9.199 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,78% έκλεισε ανοδικά κατά 0,79% στις 4.195 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 330,02 μονάδες. Σήμερα μόνο οι αγορές του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας έκλεισαν με απώλειες στην Ευρώπη.

Στο ταμπλό, η EON κέρδισε 5,1%, καθώς αν και ανακοίνωσε πτώση των κερδών το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 1,53 δισ. ευρώ, οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,46 δισ. ευρώ. Στο +7,1% βρέθηκε η Swiss Life, η οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 484 εκατ. φράγκα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 456 εκατ. φράγκα. Επίσης, η Merck βρέθηκε στο +3,2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα EBITDA της το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασαν στα 845,7 εκατ. ευρώ, από 826,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατέγραψε απρόσμενη πτώση 0,3% τον Ιούνιο του 2014. Σε ετήσια βάση τα στοιχεία έδειξαν άνοδο 0,1%, μικρότερη των εκτιμήσεων (+0,5%). Επίσης, στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε μηνιαία βάση στο 0,3% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε στο 0,8% έναντι της ανόδου του στο 1% (ετήσια βάση) τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στο έτος που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω του 1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καταγράφηκε μείωση στις τιμές ενέργειας κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Αν εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο

ΧΑ

Ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας στήριξη από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,53% στις 1.107,33 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.111,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.091,32. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 11,99% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 65,69 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σχεδόν έξι ετών, μια ακόμη ένδειξη πως εντός του 2014 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην καρδιά του Δεκαπενταύγουστου, οι εξελίξεις δεν λείπουν από την αγορά, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο για παραμέτρους που μπορούν να δώσουν στο εγγύς μέλλον νέα ώθηση στην εγχώρια αγορά. Μεταξύ αυτών των παραμέτρων είναι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν στη σύνθεση των δεικτών MSCI, από τις οποίες η ελληνική αγορά πιθανότατα να επωφεληθεί. Επίσης, οι ξένοι αναλυτές δείχνουν να υιοθετούν όλο και πιο ποιοτικά κριτήρια στη θετική τους στάση απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένης και της διαφαινόμενης εξόδου της χώρας από την περίοδο εξαετούς ύφεσης.

Πάντως, η αυριανή λήξη των παραγώγων σε συνάρτηση με την αργία της Παρασκευής δεν αποκλείεται να οδηγήσει την αγορά σε νευρικότητα και μεταβλητότητα κατά την σημερινή συνεδρίαση. Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 356,93 μονάδες με κέρδη 1,37%. Ξεχώρισαν οι Motor Oil στο +3,89%, η MIG στο +2,75%, η Coca Cola HBC στο +2,67%, η Folli Follie στο +2,26%, η ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ+1,19% στο +2,21% και η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+2,39% 2,16%. Σε αρνητικό έδαφος οι ΟΠΑΠΟΠΑΠ-0,83% (-0,25%) και ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,46% (-0,87%).

Θετική και η παρουσία των τραπεζών, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει κλείνοντας στο +3,7% έκλεισε στα 1,4 ευρώ και όγκο 6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,28% σημείωσε η Εθνική στα 2,38 ευρώ με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια, ενώ με άνοδο 0,83% έκλεισε η  Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,83% στα 0,605 ευρώ και όγκο 21,1 εκατ. τεμάχια. Στον αντίποδα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 0,31% στα 0,319 ευρώ με όγκο 15,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,40%. Ξεχώρισαν η Σωληνουργεία Κορίνθου με κέρδη 3,05%, η Σιδενορ ΣΙΔΕ+3,15% στο +3,15%, το Ιατρικό στο +8%, καθώς και η Φουρλής στο +5,75%, μετά την ανακοίνωση ότι το ποσοστό συμμετοχής της JP Morgan Asset Management στην εισηγμένη ξεπέρασε το 5%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του εμπορίου (+5,79%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των ταξιδιών - αναψυχής  (-0,30%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 85 κινήθηκαν ανοδικά, 35 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Σε 3 μέρες τα κέρδη του ΓΔ είναι +5,74% και στον 25άρη +5,92%, ενώ μικρότερη άνοδο εμφάνισε ο FTSEM +3,91%. Οι τράπεζες, όπως είχαμε υπογραμμίσει από την αρχή της βδομάδας, πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά και σε σχέση με τη μεταβολή των βασικών δεικτών. Γιατί τρεις είχαν επίδοση ανώτερη του δείκτη των παραγώγων.

 Ήτοι ΠΕΙΡ +11,11%, ΕΥΡΩΒ που χθες έκλεισε με πτώση -0,31% κερδίζει σε 3 συνεδρίες +8,14% και ΕΤΕ +7,69% με την ΑΛΦΑ στο +4,5%.

Εκτός των τραπεζών διακρίθηκαν για τα κέρδη τους οι ΕΛΠΕ +6,8%, ΟΤΕ +9,3%, ΦΦΓΚΡΠ +10,8% και ΤΙΤΚ +12,2%. Στον αντίποδα με μικρά κέρδη αφού δεν υπάρχουν blue chip με αρνητική μεταβολή στο τριήμερο η ΕΕΕ με μεταβολή +0,37% και άνοδο χθες +1,55%, ΜΠΕΛΑ +0,70%, ΕΥΔΑΠ +1,2% και ΤΕΝΕΡΓ +1,16% όταν η άνοδος του 25άρη πλησίασε το 6%. Είναι λογική λοιπόν η εστίαση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στα παράγωγα στα ΣΜΕ των τραπεζικών μετοχών καθώς από τα πρόσφατα χαμηλά τριμήνου έχουν ήδη με βάση το χθεσινό κλείσιμο μεγάλη απόσταση σε σύγκριση με τους δείκτες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το ελάχιστο της περασμένης βδομάδας που έγινε και ελάχιστο του 2014 οι ΓΔ και 25άρης απέχουν λίγο παραπάνω από +6% και η ΑΛΦΑ +13,94%, η ΕΤΕ +12,80%, η ΕΥΡΩΒ +8,14% η ΠΕΙΡ +17,65% ενώ η μετοχή του ΟΤΕ απομακρύνθηκε κατά 11,35% και μαζί με τις ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ είναι τα blue chip που εξισορροπούν με την υπεραπόδοσή τους την υποαπόδοση με βάση την επίδοση στο τριήμερο των ΕΕΕ +0,37%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,12%. ΕΥΔΑΠ +1,19%, ΕΥΠΡΟ +1,93%, ΜΠΕΛΑ +0,70%, ΟΠΑΠ +2,13% και ΤΕΝΕΡΓ +1,16%.  

Σήμερα

Η οικονομική συρρίκνωση στην Ιαπωνία, μια πτώση σοκ στα κινεζικά δάνεια, μια, εκπληκτικά υπέρ χαλάρωσης, στροφή από την Τράπεζα της Αγγλίας και η αργή ανάγνωση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, όλα συνδυάζονται για να κάνουν οποιαδήποτε σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να φαίνεται πολύ μακρινή προοπτική.

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα την Πέμπτη μετά από μια πλημμύρα των αδύναμων οικονομικά στοιχείων που οδήγησαν τους επενδυτές στο να ποντάρουν σε μια αδιάκοπη παροχή στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε πτώση σε όλη την υδρόγειο.

Η οικονομική συρρίκνωση στην Ιαπωνία, μια πτώση σοκ στα κινεζικά δάνεια, μια, εκπληκτικά υπέρ χαλάρωσης, στροφή από την Τράπεζα της Αγγλίας και η αργή ανάγνωση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, όλα συνδυάζονται για να κάνουν οποιαδήποτε σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να φαίνεται πολύ μακρινή προοπτική.

Πράγματι, οι επενδυτές υποψιάζονται ότι περαιτέρω χαλάρωση είναι στα χαρτιά αφού με τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και τον πληθωρισμό αργότερα σήμερα, αναμένεται να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερη δράση.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Γερμανίας πήγαν πραγματικά σε αρνητικό πεδίο, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για το προνόμιο του δανεισμού του Βερολίνου με χρήματα.

Ο ΝΙΚΚΕΙ της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,71%, ενώ η αγορά της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,68%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +0,3%.

Η Βραζιλία ήταν μία από τις λίγες αγορές που την έκαναν οι επενδυτές να χάνει έδαφος μετά την είδηση ​​ότι ο προεδρικός υποψήφιος Eduardo Campos σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με το δείκτη Bovespa σε πτώση -1,5%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι καλοκαιρινές διακοπές μας στερούν προσωρινά την ευχαρίστηση της παρουσίασης σχολίων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα άσχημα νέα μπορεί να μεταμορφωθούν σε μια καλή είδηση

Οι αξίες υψηλού κινδύνου ανταποκρίθηκαν θετικά στα αδύναμα δεδομένα περί της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, την Κίνα, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το Euro Working Group εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε  χθες για τη χώρα μας την εκταμίευση της δόσης των 1 δισ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως αυτό έγινε έπειτα από ενδελεχή επισκόπηση και αξιολόγηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων ενεργειών. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία υπόδοση της συνολικής δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroupμετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Μετά την εκταμίευση η συνολική οικονομική βοήθεια του EFSF προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 141, 8 δισ. ευρώ. Πλέον μένει άλλο 1,8 δισ. ευρώ από το σύνολο της δεύτερης δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε. 

Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 0,2%, δηλαδή να αγγίζει το μικρότερο ποσοστό από το γ’ τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β’ τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2013. Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε και σε αναθεώρηση των στοιχείων του α’ τριμήνου, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφθασε στο 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση κατά 0,9%.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, βάσει των προσωρινών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν κατά 10,6% μικρότερο σε σύγκριση με αντίστοιχο διάστημα του 2013, όπου είχε διαμορφωθεί στα 2,555 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα αναλυτικότερα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, για το εξεταζόμενο διάστημα, το έλλειμμα ισοζυγίου του προϋπολογισμού έφθασε στα 1,734 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 10,1% σε σύγκριση με τα 1,929 δισ. στο επτάμηνο του 2013 και έναντι στόχου για έλλειμμα 3,360 δισ. ευρώ.

Ανώτατα στελέχη 31 επιχειρήσεων αναμένεται να δώσουν φέτος το «παρών» στο 9ο Ετήσιο Roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο από τις 17 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου. «Ο αριθμός των εταιρειών, εισηγμένων και μη, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών και ανάλογες επιδόσεις αναμένουμε όσον αφορά και τα διεθνή funds που θα ζητήσουν συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων» δηλώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι της ΕΧΑΕ. ΕΧΑΕ+1,29% Τα οne to one meetings αναμένεται να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ των 1.060, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται ήδη από fund managers, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερα από 100 ξένα funds.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή πλευρά κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης, μισή ώρα πριν την λήξη της τριήμερης εκεχειρίας, σε νέα συμφωνία για παράταση της κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμη σε ανακοίνωση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σειρήνες που προειδοποιούν για ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα ήχησαν και πάλι.

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η  στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα κατά 9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 9,2% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τον Ιούλιο άνοδο κατά 12,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 12,5%.

Από τα οικονομικά στοιχεία της χθεσινής ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκαν σε καύσιμα, τρόφιμα και αναψυκτικά. Τα στοιχεία είναι κατώτερα των προβλέψεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% τον Ιούλιο, όπως και τον Ιούνιο. Εξαιρουμένων των οχημάτων, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4%, όπως επίσης και τον Ιούνιο.

Έγινε γνωστό χθες, ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατέγραψε απρόσμενη πτώση 0,3% τον Ιούνιο του 2014. Σε ετήσια βάση τα στοιχεία έδειξαν άνοδο 0,1%, μικρότερη των εκτιμήσεων (+0,5%). Επίσης, στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε μηνιαία βάση στο 0,3% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε στο 0,8% έναντι της ανόδου του στο 1% (ετήσια βάση) τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στο έτος που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω του 1%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα